Έχετε αναρωτηθεί γιατί το καλοκαίρι η όρεξη μας μειώνεται και η τάση μας να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη εποχή;

Η απάντηση κρύβεται στις αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού μας σε νερό και όχι τόσο σε τροφές συμπαγής και χαμηλής περιεκτικότητας σε υγρά. Πρόκειται με άλλα λόγια για μια εξαιρετική προσαρμοστική ικανότητα του οργανισμού μας στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της εποχής.

«Ακούγοντας» λοιπόν τη φύση μας είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αυξημένες ποσότητες υγρών όπως πόσιμο νερό, φρούτα, λαχανικά, χυμούς καθώς και άλλα αφεψήματα όπως καφές, τσάι, αναψυκτικά. Μάλιστα τα τελευταία, αντίθετα με ότι ευρέως είναι διαδεδομένο, συμβάλλουν και αυτά στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Νερό για υγιές σώμα

Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς τροφή έως και μήνες, χωρίς νερό όμως μπορεί να επιβιώσει ελάχιστες μόνο μέρες. Γιατί, λοιπόν, το νερό είναι τόσο σημαντικό στοιχείο για την επιβίωση μας;

Το 40-60% του βάρους του ανθρώπου αποτελείται από νερό. Σε φυσιολογικές συνθήκες, καθημερινά, προσλαμβάνουμε και αποβάλλουμε περίπου 2-2.5 λίτρα. Από αυτά, προσλαμβάνουμε :
• τα 1,4 λίτρα προέρχονται από πόσιμα υγρά,
• το 0,7 λίτρα από τις τροφές και
• περίπου 0.2 λίτρα από το νερό που προέρχεται από αντιδράσεις του σώματος.

Η ίδια ποσότητα υγρών αποβάλλεται, καθημερινά, μέσω των ούρων και σε μικρότερο βαθμό από τα κόπρανα και τον ιδρώτα.
Φυσικά, αυτή η ισορροπία(πρόσληψη = αποβολή) αλλάζει, σε ένα ιδιαίτερο θερμό περιβάλλον. Κι αυτό γιατί σε ένα θερμό περιβάλλον ο οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός μας σταθερή στου 36,7 oC, το οποίο πετυχαίνει μέσω του ιδρώτα, αποβάλλοντας έτσι πολύ περισσότερα υγρά από ότι συνήθως.

Τελικά τα 8 ποτήρια νερό αρκούν;

Σήμερα η οδηγία αυτή πλέον χρησιμοποιείται τελείως εμπειρικά χωρίς επιστημονική βάση. Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Ινστιτούτου Υγείας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Institute of Medicine of the National Academies of Science) στην Αμερική για το 2004, αναφέρεται ότι το 80% των αναγκών μας καλύπτεται από πόσιμο νερό, αναψυκτικά, χυμούς, καφέ, τσάι κα και το υπόλοιπο 20% από τρόφιμα.

Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνουμε υπόψη ότι ο καφές, όπως ο στιγμιαίος, το τσάι, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα γάλα είναι πηγές πρόσληψης των απαραίτητων υγρών κι ας μην είναι νερό αυτούσιο.

Παράλληλα και οι τροφές συνεισφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού στον οργανισμό και ιδιαιτέρως τα φρούτα και τα λαχανικά που η περιεκτικότητά τους σε νερό προσεγγίζει το 90% της σύνθεσής τους. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε την ντομάτα που η περιεκτικότητα της σε νερό υπερβαίνει το 90%, ενώ στο γάλα που είναι ρόφημα η περιεκτικότητα σε νερό είναι 85% περίπου.

Ηλεκτρολύτες

Η κατανάλωση όμως φρούτων και λαχανικών καλύπτει και μια άλλη εξίσου σημαντική ανάγκη του οργανισμού μας, αυτή των ηλεκτρολυτών. Με τον ιδρώτα το σώμα μας χάνει μεγάλες ποσότητες από νάτριο και κάλιο που βρίσκονται στον ενδοκυττάριο και εξωκυτάριο χώρο και συμβάλλουν μεταξύ των άλλων και στη διατήρηση της ισορροπίας στο κύτταρο. Αν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία το κύτταρο παύει να λειτουργεί σωστά προκαλώντας στο σώμα διάφορες δυσλειτουργίες.

Επειδή το νάτριο είναι εύκολο να το βρει κανείς (επιτραπέζιο αλάτι, κρέας, ξηροί καρποί και γενικότερα όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα), το ζητούμενο είναι το κάλιο. Το μπρόκολο, το σπανάκι, το αγγούρι, αλλά και η μπανάνα, το βερίκοκο, το πεπόνι, αποτελούν πολύ καλές πηγές του σημαντικού αυτού ηλεκτρολύτη.

Βιταμίνη C και νερό… για υγιές δέρμα

Αν προσέξετε τους αγρότες στο ύπαιθρο θα παρατηρήσετε σκαμμένα και κουρασμένα πρόσωπα γεμάτα ρυτίδες. Λόγω της συνεχούς έκθεσής τους στον ήλιο, καταστρέφονται λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας τμήματα της κυτταρικής μεμβράνης και πιο συγκεκριμένα το κολλαγόνο, ο συνδετικός ιστός δηλαδή στον οποίο οφείλεται η ζωντάνια και η σφριγηλότητα του κυττάρου κατά βάση. Η βιταμίνη C είναι η βιταμίνη που συμβάλλει στην αναγέννηση του κολλαγόνου μέσω δύο αμινοξέων, της προλίνης και της λυσίνης.

Συνεπώς αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την καλή υγεία των κυττάρων της επιδερμίδας μας, εκτός από την κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων υγρών, θα πρέπει να αυξήσουμε και την καθημερινή πρόσληψη των πηγών βιταμίνης C όπως το πεπόνι, το βερίκοκο, το σπανάκι, το καρπούζι, το ροδάκινο ή ακόμη και 100% εμπλουτισμένους φυσικούς χυμούς με έξτρα βιταμίνη C.

Πηγή: nutrimed