Αν η CES είναι η έκθεση όπου σκιαγραφούνται τα υγρά όνειρα της τεχνολογίας, η Computex είναι εκεί που αποκτούν σάρκα και οστά.
Και στη φετινή Computex 2018 ένα έγινε σαφές: πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κάνουν ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός!
Ως μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τεχνολογίας υπολογιστών του κόσμου, στην Computex της Ταϊπέι παρουσιάζονται τα χειροπιαστά προϊόντα που θα εμφανιστούν στο ράφι πάνω στην ώρα για την περίοδο των γιορτών.
Εδώ χτυπά εξάλλου η καρδιά της βιομηχανίας PC και φέτος ήταν ξεκάθαρο πως η έμφαση έχει δοθεί στο gaming και τα high-end προϊόντα, τα οποία πήραν φωτιά! Οι πυρήνες και η επεξεργαστική δύναμη γίνονται ακόμα πιο πελώριες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις κτηνώδες ανάγκες ισχύος, ενώ πολλά ακόμα άφησαν τον κόσμο της τεχνολογίας με το στόμα ανοιχτό.
Να τι πρέπει να κρατήσουμε από την τεχνολογία του μέλλοντος που κατέφτασε μόλις στα προϊόντα τεχνολογίας του σήμερα…
Η Intel είχε την τιμητική της, παρουσιάζοντας όχι μόνο τον επετειακό και αστραπιαία γρήγορο Core i7-8086K Anniversary Edition όγδοης γενιάς (6 πυρήνες), που δοξάζει την επέτειο των 50 ετών της Intel σπάζοντας το φράγμα των 5GHz, αλλά και έναν θηριώδη επεξεργαστή 28 πυρήνων! «Η βιομηχανία των PCs βελτιώνεται συνεχώς, κάτι που είναι υπέροχο, και ένα σημαντικό μέρος αυτού οφείλεται στην καινοτομία που εμείς φέρνουμε με τους συνεργάτες μας στα PC», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής στο τμήμα PC της Intel, Gregory Bryant.
Παρά την απίστευτη γκάμα των προϊόντων που παρουσίασε η Intel, την παράσταση έκλεψε αυτό το μεγαθήριο των 28 πυρήνων, που παραμένει όμως σωστό μυστήριο. Ο Bryant είπε πως παρουσιάζει το προϊόν πρόωρα, κόντρα στην πρακτική της Intel δηλαδή, και έδειξε έναν επεξεργαστή 28 πυρήνων που τρέχει στα 5 GHz.
Συγκριτικά, ο μεγαλύτερος επεξεργαστής της AMD, ο Threadripper, τρέχει με 16 πυρήνες, δίνοντας έτσι στην Intel ένα καλό κεφάλι εκεί που οι πολλοί πυρήνες μετράνε. Η εταιρία δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν, ο Bryant υποσχέθηκε πάντως πως θα το δούμε σύντομα στην αγορά, μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Και για τιμή δεν μίλησε, εδώ έχουμε όμως ένα πλαίσιο αναφοράς. Ο Intel Core i9-7980XE, ας πούμε, ο επεξεργαστής με τους περισσότερους για την ώρα πυρήνες της Intel, κοστίζει πάνω από 2.000 ευρώ. Ο θηριώδης των 28 πυρήνων θα έχει λοιπόν ανάλογη -και κτηνώδη- τιμή…
Όσο για τον μεγάλο ανταγωνιστή της Intel, η AMD παρουσίασε τον Threadripper 2 με τους 32 πυρήνες, ρίχνοντας μπόλικο λάδι στη φωτιά του πολέμου των πυρήνων. Και συνεργάστηκε φυσικά με την Cooler Master ώστε να φέρουν στη ζωή το Wraith Ripper, μια θηριώδη ψύκτρα επεξεργαστή ικανή να δαμάζει τις θερμοκρασίες των 32 πυρήνων…
H Computex είναι μια πραγματική αποθέωση του PC και των εξαρτημάτων του, μόνο που το πράγμα δεν εξαντλείται εκεί. Γιατί πλάι στους πελώριους πύργους και τις καινοτόμες τεχνολογίες των περιφερειακών, την καρδιά των περισσότερων έκλεψαν τα laptops που παρουσίασαν η Asus και η Lenovo με τις διπλές οθόνες!
To YogaBook της Lenovo πέρασε μάλιστα στη δεύτερη γενιά του, ενώ το Project Precog της Asus παραμένει ακόμα σε στάδιο πειραματισμού.
Αμφότερα βασίζονται ωστόσο στο πρωτότυπο της Intel, το Tiger Rapids, η μία οθόνη του οποίου έχει βελτιστοποιηθεί για να προσομοιάζει σε συνθήκες γραψίματος με χαρτί και μολύβι. Και όπως πολύ σωστά διόρθωνε η Intel, δεν μιλάμε για laptop με διπλή οθόνη, αλλά για «PC χεριού με δυο οθόνες».
Αυτό που παρουσίασε βέβαια η Asus είναι ένα βήμα παρακάτω, ένα «PC που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη», που φορά το τσιπ Intel Movidius για να κατανοεί γρηγορότερα και καλύτερα τις συνθήκες χρήσης του…
Το θερμοηλεκτρικό και υβριδικό cooler της Cooler Master μπορεί να επιτύχει θερμοκρασίες που τα άλλα coolers μόνο να ονειρεύονται μπορούν. Είναι πράγματι το μόνο closed-loop cooler που κλειδώνει σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από τη θερμοκρασία δωματίου, εκμεταλλευόμενο ένα φαινόμενο της θερμοηλεκτρικής.
Το μόνο μειονέκτημα, για την ώρα, είναι η κατανάλωση ενέργειας, καθώς όπως είπε η Cooler Master, χρειάζεσαι τουλάχιστον 150W για να δουλέψει. Θα κυκλοφορήσει άμεσα στην αγορά, αν και για τιμή ούτε λόγος στην Computex 2018…
Δεν είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Asus ROG phone που μαγνητίζουν την προσοχή, παρά τον τεράστιο αποθηκευτικό χώρο των 512 GB και την οθόνη AMOLED με ρυθμό ανανέωσης στα 90 Hz και χρόνο απόκρισης μόλις 1 ms. Είναι το πόσο εύκολα μετατρέπεται σε χειριστήριο και οι τόσες gaming επιλογές που ανοίγονται μπροστά σου.
Σε κάτι που μοιάζει να έχει βγει από τα υγρά όνειρα των gamers, πρόκειται για ένα high-end gaming phone που έρχεται πακέτο με τέσσερα αξεσουάρ που του δίνουν στάτους κονσόλας: ένα dual-screen dock, ένα PC dock, ένα τύπου Nintendo Switch controller dock και μια λύση για την ψύξη του.
Όσο για την καρδιά του, είναι ένας Snapdragon 845 στα 2.8GHz, RAM 8 GB, μπαταρία 4,000 mAh (11,5 ώρες παιχνιδιού) αλλά και ένα εντελώς απαραίτητο X Mode, που κλείνει αυτομάτως οτιδήποτε λειτουργεί στο περιθώριο χαρίζοντας όλη τη διαθέσιμη μνήμη στο παιχνίδι. Το μόνο που δεν έχει είναι ημερομηνία κυκλοφορίας και τιμή, μην το περιμένετε πάντως κάτω από τα 1.000 ευρώ (χωρίς τα περιφερειακά)…
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά φαινόμενα της Computex δεν είναι μόνο όσα ανακοινώνονται, αλλά και όσα δεν ανακοινώνονται. Γι’ αυτό και είχε ιδιαίτερο νόημα αυτό που είπε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, ότι η νέα γενιά των GeForce «απέχει ακόμα πολύ». Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η εταιρία κατέφτασε με άδεια τα χέρια.
Επέδειξε με καμάρι τα πελώρια HDR μόνιτορ BFGD (Big Format Gaming Displays), σε διαστάσεις τηλεοράσεων, που έχουν προχωρήσει πολύ από το στάδιο του concept. Μιλάμε δηλαδή για 4Κ οθόνες στα 120 Hz και με διαστάσεις στις 65 ίντσες! Και την ίδια στιγμή η AMD ανακοίνωσε πως η πολυαναμενόμενη τεχνολογία της FreeSync είναι ήδη διαθέσιμη για τα σαλόνια των καταναλωτών μέσω των μοντέλων Samsung QLED (από 55-82 ίντσες).
Παρά το γεγονός ότι η είδηση πέρασε στα «ψιλά» των βαρύγδουπων ανακοινώσεων και των εκπληκτικών προϊόντων, κάτι πολύ σημαντικό βγήκε από την Computex της Ταϊβάν. Ότι η Intel συνεργάζεται πια με τους κατασκευαστές μόνιτορ Innolux και Sharp ώστε να φτιάξουν τη λεγόμενη Low Power Display Technology, μια τεχνολογία που ρίχνει τόσο τις ενεργειακές ανάγκες της οθόνης ώστε αυτή να δουλεύει με μόλις 1 Watt! Και χωρίς να θυσιάζεται η φωτεινότητα μάλιστα, χαρίζοντας ως και 8 περισσότερες ώρες λειτουργίας στα laptops.
Η Intel ανακοίνωσε πως η τεχνολογία εφαρμόζεται ήδη στους νέους επεξεργαστές της και έδειξε στην έκθεση δυο πρωτότυπες τέτοιες οθόνες από τις HP και Dell. Οι οποίες θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλάζοντας δραστικά ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του κόσμου των υπολογιστών.
Τα keyboards MK850 και MK851 της Cooler Master αποζητούν να εξαφανίσουν από την αγορά τα joysticks παρέχοντας αναλογικά πλήκτρα και επίπεδο ακριβείας που μόνο το gamepad προσφέρει! Η τεχνολογία Aimpad που έχει ενσωματώσει αισθητήρες στα κουμπιά μπορεί να ανιχνεύει ακόμα και την πιο ανεπαίσθητη πίεση, δίνοντας στο πληκτρολόγιο αναλογική κλιμάκωση όμοια με αυτή του gamepad.
Είναι άραγε το τέλος των controllers τύπου Xbox One; Τώρα μπορείς να οδηγείς ένα αυτοκίνητο και να πετάς ένα αεροπλάνο με απίστευτη ακρίβεια, καθώς ο αισθητήρας πιάνει το πόσο δυνατά πατάς το πλήκτρο.
Η Cooler Master λέει πως χρειάζεσαι κάπου μισή ώρα για να εξοικειωθείς με τη χρήση της τεχνολογίας Aimpad, δεν είπε όμως λέξη για την τιμή των δύο πληκτρολογίων που θα βγουν στην αγορά πριν το τέλος του χρόνου…
Η Gigabyte έκανε το ντεμπούτο της στις μνήμες RAM με την Aorus RGB Memory, μια DDR4 μνήμη 16 GB που παραπλανά για να δώσει το κατιτίς παραπάνω στους φουτουριστικούς πύργους. Βλέπετε τα δύο από τα τέσσερα κανάλια περιλαμβάνουν δύο εξτρά «RGB-Infused Demo Modules», πρακτικά άχρηστες θήκες δηλαδή που υπάρχουν μόνο και μόνο για να μη διακόπτεται η φαντασμαγορική φωταγώγηση!
Όσο για τον LED φωτισμό, ελέγχεται από το λογισμικό RGB Fusion της Gigabyte, που φορά πια και πέντε νέους συνδυασμούς φωτών. Και παρά το γεγονός ότι η τιμή της δεν είναι χαμηλή (200 ευρώ σχεδόν), παραμένει η φτηνότερη λύση της αγοράς για να γεμίσεις και τα 4 slots της μνήμης με λεντάκια…