Ο πληθυσμός της Γης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια έως το 2050, γεγονός που δημιουργεί αυτόματα ένα κρίσιμο ερώτημα: μέσα στη δημογραφική αυτή έκρηξη πώς θα τραφούν όλα αυτά τα στόματα; Κάθε χρόνο στην Ελλάδα κάθε πολίτης πετάει 44 κιλά φαγητού, ενώ συνολικά η ετήσια σπατάλη τροφίμων στη χώρα ανέρχεται περίπου στα 474 εκατομμύρια κιλά, σύμφωνα με έρευνες. Τα νούμερα θα ήταν τραγικά αν δεν λαμβάναμε υπ’ όψη ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος κατ’ άτομο είναι 278 κιλά για τις ΗΠΑ και 361 κιλά για την Αυστραλία. Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά της σημασίας που έχει αποκτήσει εδώ και λίγα χρόνια η συζήτηση για τη σπατάλη τροφίμων (food waste). Πολλά κράτη, κυρίως στον δυτικό κόσμο, μπαίνουν στη διαδικασία να θεσμοθετήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου πριν να είναι πολύ αργά. Οι τόνοι τροφής που καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια παγκοσμίως, ενώ την ίδια στιγμή σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων υποσιτίζεται, είναι συνοπτικά ο ορισμός της λεγόμενης «σπατάλης τροφίμων». Εκτός όμως από την ανθρωπιστική πλευρά, το ζήτημα έχει οικονομικές και περιβαλλοντικές όψεις που το καθιστούν ένα από τα φαινόμενα της σύγχρονης ανθρώπινης παθογένειας. Τα τρόφιμα που απορρίπτονται από εμπόρους λιανικής και καταναλωτές στις πιο αναπτυγμένες χώρες είναι αρκετά να υπερκαλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που μαστίζονται από την πείνα, σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που δίνει διαστάσεις παραλογισμού στο πρόβλημα.
Each year 1.3bn tonnes of food is wasted worldwide. Read more: https://t.co/0KoTMkKg5y pic.twitter.com/STN0tpl2oR
— World Economic Forum (@wef) 14 Μαΐου 2018
Στο ίδιο πνεύμα και η Δανία η οποία κατάφερε να μειώσει τη σπατάλη φαγητού κατά 25% από το 2010. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η κυβέρνηση της χώρας επιδότησε project εξοικονόμησης τροφίμων με περισσότερα από 670.000 ευρώ. Ποια είναι τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα; «Εμείς ως χώρα είμαστε πάρα πολύ πίσω, έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα. Κατ’ αρχάς σχετικά με τη μέτρηση του όγκου της σπατάλης που είναι το βασικό ζητούμενο. Διότι αν δεν μπορείς να μετρήσεις το τι έχεις τότε δεν ξέρεις και πώς να το περιορίσεις. Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε άλλες χώρες υπάρχουν σχέδια δράσης. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να καθυστερούμε διότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την κυκλική οικονομία περιλαμβάνεται μέριμνα και για ανάληψη δράσεων για τη σπατάλη τροφίμων. Άρα πολύ σύντομα θα χρειαστεί και εμείς να κινητοποιηθούμε. Υπάρχουν πρωτοβουλίες για παράδειγμα στην Ιταλία ή στη Γαλλία που προτρέπουν τα σουπερμάρκετ να παραθέτουν στοιχεία».
Η διαχείριση των τροφίμων αποφέρει κέρδος
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων έχει κέρδος. Έχει κέρδος όσον αφορά τη μείωση των πιέσεων στους φυσικούς πόρους, έχει κέρδος από την καλύτερη οικονομική διαχείριση σε όλους τους τομείς. Από τους αγρότες μέχρι τα καταστήματα εμπορίας τροφίμων αλλά και τους καταναλωτές. Για παράδειγμα σε ένα τετραμελές νοικοκυριό η σπατάλη τροφίμων κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 500 ευρώ τον χρόνο. Λεφτά διόλου αμελητέα την εποχή που ζούμε», αναφέρει ο κ. Πληθάρας. Το ένα τρίτο όλων των τροφών που παράγονται στον πλανήτη δεν καταναλώνονται ποτέ, με το κόστος της σπατάλης να φτάνει έως και τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Μειώνοντας τη σπατάλη κατά 20 με 50 τοις εκατό παγκοσμίως θα εξοικονομηθούν 120 με 300 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης WRAP. Όσο για το ποιος είναι ο κύκλος της σπατάλης, ο κ. Πληθάρας τονίζει: «Φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό σπατάλης παρατηρείται στον οικιακό τομέα. Αμέσως μετά στις υπηρεσίες εστίασης και στο εμπόριο των τροφίμων και ακολούθως στην παραγωγή και στην επεξεργασία τους. Στην παραγωγή πρέπει να καταλάβουμε τα αίτια. Τι λάθη γίνονται στα νωπά τρόφιμα. Είναι λάθη στη συγκομιδή; Είναι λάθη στη διαδικασία αποθήκευσης του προϊόντος πριν την τελική διάθεση; Είναι λάθη που γίνονται καθαρά λόγω αδυναμίας της αγοράς να απορροφήσει συγκεκριμένα προϊόντα;
«Κάποιοι θεωρούν ότι ωφελούνται»
Η σπατάλη τροφίμων έχει και το ανάλογο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα περισσότερα τρόφιμα καταλήγουν σε χωματερές, όπου αποσυντίθενται και εκπέμπουν μεθάνιο. Συνολικά τα αποσυντιθέμενα τρόφιμα δημιουργούν 3,3 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, περίπου το 7 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών. Για το περιβάλλον η μείωση της σπατάλης τροφίμων έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος. Εκτός από τις ζημιές όμως που προκαλεί το φαινόμενο του food waste, υπάρχουν και κάποιοι που ωφελούνται; «Θα έλεγα ότι κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να ωφελούνται. Από τη στιγμή που το τρόφιμο έχει τιμή και πωλείται, θεωρεί κανείς ότι όσο πιο πολύ πωληθεί τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Αυτή είναι κοντόθωρη οπτική, είναι λανθασμένη, γιατί ουσιαστικά αποβαίνει μακροπρόθεσμα σε βάρος των ίδιων των συμφερόντων του εμπόρου αυτού, ο οποίος τι θέλει; Θέλει ο κόσμος να συνεχίσει να προτιμά το προϊόν που προσφέρει. Αυτό τίθεται εν αμφιβόλω εάν υπάρχει συνεχής υποβάθμιση των φυσικών πόρων, εάν υπάρχει μία κοινωνία πολλών ταχυτήτων όσον αφορά τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια».