Ήταν ίσως η πρώτη μυστική οργάνωση που έδρασε ποτέ στον ελλαδικό χώρο. Σήμερα το όνομα της έχει γίνει συνώνυμο των ακροδεξιών επιθέσεων. Η «Κρυπτεία». Ένας από τους πιο σκοτεινούς και βίαιους θεσμούς της αρχαίας Ελλάδας. Μια οργάνωση που η αιματοβαμμένη αποστολή της ήταν να τρομοκρατεί τους εξαθλιωμένους είλωτες της αρχαίας Σπάρτης, δολοφονώντας πάντα τη νύχτα τους πιο απείθαρχους και αντιδραστικούς από αυτούς ώστε να επιβάλουν την δια του φόβου τάξη. Μια σύγχρονη ακροδεξιά οργάνωση που ήδη έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από βίαιες επιθέσεις. Ένας νέος πονοκέφαλος για την Ελληνική Αστυνομία που καλείται να δώσει απαντήσεις σε ότι αφορά τις καταβολές και κυρίως τις πολιτικές ρίζες της συγκεκριμένης οργάνωσης. Το παρών συνάντησε το παρελθόν σε μια ανιερή «συμμαχία» χωρίς κανείς να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί όλο αυτό στο αύριο.
Η Κρυπτεία στην αρχαία Ελλάδα
Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα η Κρυπτεία, πιθανότατα ήταν η πρώτη μυστική -αν μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο- οργάνωση που έδρασε ποτέ στον ελλαδικό χώρο. Το πότε πραγματικά άρχισε να δρα η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είναι σίγουρο. Μια αναφορά του Πλούταρχου (ισχυρίζεται πως δρούσε το 464 π.Χ.) ίσως μας δίνει μια εικόνα αλλά και πάλι δεν επιβεβαιώνεται από κάποια άλλη πηγή και πιθανότατα υπήρχε από πάρα πολλά χρόνια νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση η Κρυπτεία λειτουργούσε με τρόπο εξαιρετικά βίαιο. Σκοπός της ήταν ο εντοπισμός και η φυσική εξολόθρευση των πιο απείθαρχων και έτοιμων για ξεσηκωμό από τους είλωτες. Τα μέλη της οργάνωσης δρούσαν υπό άκρα μυστικότητα και κυρίως τις νύχτες, όπου έστηναν ενέδρες και σκότωναν τους «στόχους» τους. Οι μελετητές, πάντως, διχάζονται ως προς το τι ήταν πραγματικά η Κρυπτεία. Ορισμένοι εκτιμούν πως ήταν ένα στρατιωτικό σώμα που απαρτιζόταν από νέους Σπαρτιάτες. Κάποιοι άλλοι, πιστεύουν πως ήταν κάτι σαν «αστυνομία» της εποχής, κάτι που, ωστόσο, δείχνει να… κολλάει στον τρόπο δράσης της η οποία ήταν περισσότερο τιμωριτική παρά να έχει στοιχεία επιβολής της τάξης προκειμένου είτε να μην φύγουν οι είλωτες (που θεωρούνταν περιουσία της πόλης-κράτους), είτε να μην εξεγερθούν. Οι περισσότεροι, ωστόσο, θεωρούν πως η Κρυπτεία ήταν το σημαντικότερο ίσως κομμάτι της ιδιαίτερα σκληρής διετούς εκπαίδευσης που ελάμβαναν οι νέοι Σπαρτιάτες. Μια εθιμική μύηση στον στρατιωτικό σπαρτιάτικο τρόπο ζωής. Η Κρυπτεία, λοιπόν, πιθανότατα, αποτελούσε ένα ημι-νόμιμο μηχανισμό καταστολής για τον οποίο ο Πλούταρχος επικαλούμενος τον Αριστοτέλη γράφει πως «οι έφοροι, κάθε φθινόπωρο, κήρυτταν πόλεμο κατά των ειλώτων, ώστε ο φόνος είλωτα από Σπαρτιάτη να είναι απολύτως νόμιμος, χωρίς φόβο τιμωρίας και τη νύχτα έστελναν εκπαιδευμένους νεαρούς, τους “κρύπτες”, οπλισμένους με εγχειρίδια, δηλαδή κοφτερά μαχαίρια, για να σκοτώνουν σε ενέδρα τους πιο επιφανείς, ρωμαλέους και τους πιο απείθαρχους είλωτες στα υπόδουλα στη Σπάρτη χωριά της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, ώστε να περιοριστεί η δύναμη των ειλώτων και να καμφθεί οποιαδήποτε βούληση επανάστασης»!
Η «Κρυπτεία» ως ακροδεξιό εργαλείο στο σήμερα
Στις 3 Νοεμβρίου 2017, άγνωστοι επιτίθονται με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ από το Αφγανιστάν ο οποίος είχε κληρωθεί να είναι ο σημαιοφόρος του σχολείου του στη Δάφνη, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Τρείς ημέρες αργότερα, ένας άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και αν και δεν ανέλαβε την ευθύνη, είπε πως ένας από τους δράστες ήταν μέλος της «Εθνικής Αντιστασιακής Οργάνωσης, Κρυπτεία». Στο τηλεφώνημά του ο άγνωστος προειδοποιεί πως «θα ακολουθήσει σειρά από επιθέσεις σε μουσουλμανικούς στόχους. Ανάμεσα μας είναι στρατιωτικοί και πρώην στρατιωτικοί αλλά πάνω απ’ όλα Έλληνες οικογενειάρχες και χριστιανοί. Θα ακούσετε ξανά από εμάς. Η επίθεση στον Αμίρ ήταν μόνο η αρχή. Θα χυθεί αίμα». Σε ερώτηση της εφημερίδας αν είναι νεοναζί, το μέλος της ομάδας «Κρυπτεία» το αρνήθηκε, προσθέτοντας πως «αυτά έκανε ο Κολοκοτρώνης στους αλλόθρησκους»! Αναφορικά με το εάν εντάσσονται σε κάποιο κόμμα απάντησε «δεν ανήκουμε πουθενά. Είμαστε αυτόνομη οργάνωση». Μετά την πρόσφατη επίθεση στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, τονίζοντας επίσης πως και η εμπρηστική επίθεση στον καταυλισμό των εργατών γης από το Μπαγκλαντές σε χωράφια της Μανωλάδας είναι δικό τους έργο, με τις δύο τελευταίες να παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση της έντασης.
Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για την ακροδεξιά οργάνωση
Για την Ελληνική Αστυνομία η δράση της «Κρυπτείας» αποτελεί ένα νέο αλλά όχι και «μη αναμενόμενο» πονοκέφαλο. Αξιωματικοί της αστυνομίας τονίζουν πως μέχρι τώρα τα «χτυπήματα» της οργάνωσης, δείχνουν μια -πιθανότατα- ολιγομελή ομάδα νεαρών κατά κύριο λόγο ατόμων, με χαμηλή επιχειρησιακή δυνατότητα που προσπαθεί να κερδίσει το χώρο που της αναλογεί μετά τις διώξεις των μελών της Χρυσής Αυγής και την εξάρθρωση της νεοναζιστικής «Combat 18». Και όσο κι αν τα μέλη της αρνούνται κάθε σχέση με κόμματα ή άλλες ομάδες υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως αυτά αποτελούν τη «μήτρα». Όσο για την επιλογή του ονόματος, ούτε αυτή μπορεί να θεωρηθεί άσχετη με το περιβάλλον γέννησης αυτής της ομάδας. Η χρήση του όρου «Κρυπτεία», άλλωστε, είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο στους εθνικιστικούς κύκλους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε αναφερθεί στην Κρυπτεία κατά τη διάρκεια ομιλίας του τον Ιούλιο του 2008 στις Θερμοπύλες, μπροστά από το μνημείο του Λεωνίδα. «Συνεχίζουμε τον μοναχικό μας δρόμο, υπομένοντας τις διώξεις, τις συκοφαντίες, τα συνεχή κτυπήματα των εχθρών που πληγώνουν με βαθιές χαρακιές τον όγκο της ασπίδας μας. Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας Κρυπτείας που έπληττε αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως», είχε πει τότε.
«Ίσως αυτό που κάνουν είναι αυτό που ακολουθούν και αντίστοιχες οργανώσεις βίας της άλλης όχθης, που εμφανίζονται με διάφορα ονόματα-σφραγίδες προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη για κάποιες από τις επιθέσεις τους και ταυτόχρονα να μην βαρύνονται με πολλά αδικήματα σε περίπτωση σύλληψής τους», αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Στην αστυνομία πάντως, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά την εξέλιξη του συγκεκριμένου φαινομένου, καθώς αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί είναι μια κλιμάκωση των επιθέσεων αφού ήδη μέσα σε μερικούς μήνες περάσαμε από το «ένα άτομο και λίγες πέτρες» σε ένα «συγκροτημένο τάγμα εφόδου και τις βόμβες μολότοφ».