Το τελευταίο χτύπημα του αδίστακτου επιχειρηματία Μπερνάρ Αρνό (Bernard Arnault), λίγο πριν κρεμάσει το κασμιρένιο του παλτό είναι γεγονός. Ο επιχειρηματίας-θρύλος που τον ακολουθεί το παρατσούκλι «ο λύκος με το κασμιρένιο παλτό» έκανε ακόμη μια μεγάλη κίνηση στο χώρο της μόδας και των ειδών πολυτελείας. Πήρε τον έλεγχο της πολυαγαπημένης του Christian Dior. Όλοι άλλωστε έχουν τις αδυναμίες τους και οι πετυχημένοι επιχειρηματίες όταν βρουν το παραθυράκι για να κινηθούν το κάνουν και μάλιστα γρήγορα. Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό είναι ο άνθρωπος που έχτισε την αυτοκρατορία της Louis Vuitton, για την ακρίβεια την αυτοκρατορία του πολυσχιδούς ομίλου Louis Vuitton Moet Hennessy και διακαής πόθος του, πολλά χρόνια τώρα ήταν ο έλεγχος της Christian Dior. Ανάλογα πάθη έχει βέβαια με την Hermes και τη Chanel, αλλά αυτές δεν πωλούνται… Ο Μπερνάρ Αρνό λοιπόν βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο και βέβαια μπαίνει στο μάτι των ανταγωνιστών του. Ο μεγιστάνας στο χώρο των ειδών πολυτελείας και της υψηλής ραπτικής, είναι ο άνθρωπος που δημιουργεί τις τάσεις, εκπροσωπεί τη Γαλλία σε επιχειρηματικές επαφές μείζονος σημασίας με εθνικές προεκτάσεις, παίζει τένις, είναι ερασιτέχνης πιανίστας και έχει πέντε παιδιά. Για να αντιληφθεί κανείς τη σκιώδη θέση που έχει στη Γαλλία (διαχρονικά στις κυβερνήσεις) θα πρέπει να ξέρει πως το 2008, όταν οι Κινέζοι καταναλωτές είχαν μποϊκοτάρει τα γαλλικά προϊόντα, μία γαλλική αποστολή μετέβη στο Πεκίνο για να διευθετηθεί το θέμα… Τότε είχε εκπροσωπήσει τον Νικολά Σαρκοζί σε συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Επίσης ο νέος πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ έχει συναντηθεί μαζί του αρκετές φορές και μάλιστα και προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του.
Εβδομήντα επιχειρήσεις κάτω από την «προβιά» του λύκου
Βασική του στρατηγική είναι η επίθεση. Μοναδικός του στόχος να αποκτήσει το επόμενη κομμάτι στη συλλογή από επιχειρήσεις. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων τα οποία στεγάζονται υπό την αιγίδα του πανίσχυρου Μπερνάρ Αρνό συμπεριλαμβάνονται η σαμπάνια Moet & Chandon, τα ρολόγια Tag Heuer, οι οίκοι μόδας και ειδών πολυτελείας Dior, Louis Vuitton, Donna Karan, Fendi, Givenchy και πολλοί άλλοι. Έχει περίπου 70 επιχειρήσεις κάτω από την «προβιά» του, είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία και για να είναι κανείς δίκαιος απέναντί του πρέπει να του αναγνωρίσει ότι η επιτυχημένη πορεία του ομίλου είναι δικό του δημιούργημα. Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει η οικογένειά του είχε μία κτηματομεσιτική εταιρεία και από όταν ήταν 7 ετών κάθε Πέμπτη απόγευμα τον πήγαινε ο παππούς του στο εργοτάξιο. Μάλιστα ανέλαβε τη διεύθυνση της εταιρείας ως νεαρός πτυχιούχος μηχανικός στα 25 του χρόνια, αλλά σχετικά γρήγορα άλλαξε και μπήκε στους οίκους υψηλής ραπτικής όταν αγόρασε μέσα από τα… σκουπίδια ποσοστό στον Dior. Τότε απλά η γαλλική κυβέρνηση έψαχνε κάποιον με λεφτά να αναλάβει μια πτώχευση επιχείρηση. Συγκεκριμένα εκείνη την περίοδο η γαλλική κυβέρνηση αναζητούσε κάποιον να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο μιας χρεοκοπημένης επιχείρησης που παρήγε υφάσματα και πάνες μιας χρήσης, ονόματι Boussac. Η δοκιμαζόμενη εταιρεία είχε στο χαρτοφυλάκιό της έναν μοναδικό οίκο μόδας και κοσμημάτων, την Dior, και ο Αρνό στράφηκε απευθείας σε αυτήν, αγνοώντας τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Λίγα χρόνια αργότερα, έκανε την κίνηση για την Louis Vuitton Moët-Hennessy. Το 1988 αναμείχθηκε με τον LVMH, δίπλα στον τότε πρόεδρό του Ανρί Ρακαμιέ, τον οποίο στήριξε στη διαμάχη του με τους κατέχοντας τις δραστηριότητες σαμπάνιας και κονιάκ Moet-Hennessy. Στις αρχές του 1990 είχε συσσωρεύσει αρκετές μετοχές, ώστε να διώξει άνετα τον πρώην συνεργάτη του και να αναλάβει τον LVMH. Μία από τις πιο γνωστές διαμάχες του μεγιστάνα τοποθετείται στα τέλη του 2001. Τότε βγήκε στην επίθεση (όπως κάνει πάντα) και αποπειράθηκε να αποκτήσει τον φημισμένο ιταλικό οίκο Gucci. Αυτό που δεν υπολόγισε ήταν ότι στην ίδια κίνηση θα προχωρούσε και ένας ορκισμένος εχθρός του. Τότε λοιπόν κατέβηκε με αντίπαλό του τον αιώνιο εχθρό του Φρανσουά Πινό, τον έτερο ισχυρό της Γαλλίας. Νικητής αναδείχθηκε ο Πινό. Βέβαια ο Αρνό δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Άλλωστε μια μάχη είχε χάσει, όχι τον πόλεμο. Οι δυο τους βρέθηκαν αντίπαλοι πάλι διεκδικώντας περίοπτη θέση στο Παρίσι για ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης με τη σφραγίδα τους. Νικητής αναδείχθηκε ο Αρνό, αν και δεν έχει τόσο πλούσια συλλογή έργων όσο ο Πινό.
Το τελευταίο χτύπημα του Αρνό που εκτίναξε την προσωπική του περιουσία
Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η είδηση ότι το LVMH group εξαγόρασε τον οίκο Christian Dior για περισσότερα από 12 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, δήλωσε πως πρόκειται για μία κίνηση που στόχο έχει να αποδείξει την αφοσίωση του LVMH group απέναντι στα brands που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του, ενώ βασικός στόχος είναι να επανενώσει όλα τα κομμάτια του Γαλλικού οίκου, τόσο δηλαδή το τμήμα που έχει να κάνει με το καθαρά σχεδιαστικό κομμάτι όσο και το Parfums Christian Dior, το οποίο εντάσσεται ήδη στην κατοχή της LVMH από τη δεκαετία του 1960. Ο Μπερνάρ Αρνό ουσιαστικά αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της Christian Dior, στην οποία κατείχε ένα κομμάτι. Οι αγορές ενθουσιάστηκαν με την κίνηση, ενισχύοντας την προσωπική περιουσία του Αρνό πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια την Τρίτη που μας πέρασε. Τώρα η προσωπική του περιουσία αξίζει 51 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα Forbes. Μετά από αυτή την κίνηση ο «λύκος» είναι πλέον ο 8ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Το πέρασμα των δραστηριοτήτων του οίκου μόδας στην αυτοκρατορία της LVMH αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις στον χώρο της μόδας. Η συμφωνία αποτιμά την αξία της Christian Dior στα 260 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή κατά 15% πάνω από την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας για τη μετοχή της Dior. Τα τρία από τα πέντε παιδιά του ετοιμάζονται για να αναλάβουν της επιχειρήσεις του. Για την ώρα δεν έχει δώσει το δαχτυλίδι σε κάποιο από τα παιδιά, ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν αυτό το χτύπημα ήταν το τελευταίο και ο «λύκος με το κασμιρένιο σακάκι» ετοιμάζεται να το κρεμάσει. Δείτε όλα τα θέματα του Weekend