H Σόφι Όταγουεϊ γεννήθηκε ως αγόρι το 1986. Εξαιτίας ενός σπάνιου γενετικού ελαττώματος οι γιατροί πίεσαν για μια άμεση χειρουργική επέμβαση, η οποία θα άλλαζε το φύλο της από αρσενικό σε θηλυκό. Προειδοποίησαν μάλιστα τους γονείς, την μητέρα και τον πατέρα, ότι η διαδικασία θα έπρεπε να παραμείνει μυστική, ακόμα και από την ίδια τη Σόφι. Έτσι και έγινε.
Όμως σε ηλικία 22 ετών ανακάλυψε την αλήθεια με αποτέλεσμα ένα οργισμένο ξέσπασμα κατά των γονιών και των γιατρών, αλλά και μια ψυχολογική κατάπτωση που την οδήγησε στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών.
Σε ηλικία 37 ετών, έχοντας πλέον συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και την οικογένειά της, σπάει τη σιωπή της, μιλάει ανοιχτά για την απίστευτη ιστορία της στην Telegraph και σχεδιάζει το μέλλον της.
Σε εφηβική ηλικία, η Σόφι Όταγουέι έπρεπε συχνά να επισκέπτεται τον γιατρό στο Μπέβερλι, μια πόλη στο κέντρο της Αγγλίας, κοντά στο Χαλ, όπου μεγάλωσε. Ως κορίτσι γνώριζε πως είχε γεννηθεί με κάποιες επιπλοκές που είχαν ως αποτέλεσμα την οριστική αφαίρεση των ωοθηκών. Είχε συμβιβαστεί επίσης με το γεγονός πως από την ηλικία των 11 ετών έπρεπε να παίρνει ορμόνες.
Όταν έφτασε σε ηλικία 22 ετών χρειάστηκε να επισκεφτεί τον ιατρό για μια υπόθεση ρουτίνας, για αμυγδαλίτιδα. Ο τακτικός γιατρός της βρισκόταν σε διακοπές και χρειάστηκε να τη δει κάποιος άλλος. Η οθόνη του υπολογιστή του γιατρού ήταν στο οπτικό πεδίο της Σόφι και πάνω στην καρτέλα της υπήρχαν πολλές ιατρικές σημειώσεις: «Σόφι Όταγουεϊ, χρωμόσωμα 46XY. Πρόπτωση εντέρου μέσω κοιλιακού ελαττώματος – ανακατασκευή ουροδόχου κύστης, αφαίρεση όρχεων και φαλλού, κατασκευή κόλπου…».
Η Σόφι Όταγουέι είχε γεννηθεί αγόρι. «Τα είδα όλα στην οθόνη. Μάλιστα ήταν με έντονη γραμματοσειρά. Μπορούσα να τα διαβάσω από εκεί που καθόμουν. Κοίταξα τη μητέρα μου (σ.σ. τη συνόδευε στις εξετάσεις) και είδα ότι είχε καταλάβει πως είχα δει τις σημειώσεις. Δεν ήθελα να δημιουργήσω ένταση εκείνη τη στιγμή, οπότε δεν είπα τίποτα, πήρα τα αντιβιοτικά μου και έφυγα».
Μόλις όμως βγήκανε από το ιατρείο επήλθε η έκρηξη. «Βγήκα εκτός εαυτού. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και εξερράγην. Γύρισα σπίτι, πήγα στο ψυγείο, πήρα ένα μπουκάλι μπύρας και πήγα στο δωμάτιό μου. Χτύπησα την πόρτα και όταν η μητέρα μου ζήτησε να μου μιλήσει της φώναξα να σηκωθεί να φύγει: «Δεν θέλω να σου μιλήσω! Δεν θέλω να ξέρω! Φύγε μακριά!».
Για 15 χρόνια δεν είναι αποκαλύψει σε κανέναν τι είχε ανακαλύψει. Πάλευε μόνη της με την ιστορία της. Σήμερα είναι 37 ετών και νιώθει πως μπορεί να μιλήσει, πως μπορεί να πει στον κόσμο την ιστορία της. «Ήταν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι για εμάς (σ.σ. την ίδια και τους γονείς της). Υπήρξαν στιγμές που μισούσαμε όλο τον κόσμο και μισούσαμε ο ένας τον άλλο. Αλλά τώρα έχουμε μόνο την αγάπη μεταξύ μας».
Η σπάνια πάθηση
Η Σόφι γεννήθηκε αγόρι με μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται εκστροφή της ουροδόχου κύστης και αναπτύσσεται ενώ το μωρό βρίσκεται στη μήτρα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γιατροί διαβεβαίωναν τους γονείς πως όλα βαίνουν καλώς. Η Σόφι ήρθε στον κόσμο στις 20 Μαρτίου του 1986, ωστόσο στο δωμάτιο δεν υπήρχαν χαμόγελα. «Γεννήσαμε ένα αγόρι, αλλά έχει πολλά προβλήματα», ενημέρωσε ο Τζον (πατέρας) την Κάρεν (μητέρα). Η Σόφι μεταφέρθηκε σε θάλαμο νεογνικής χειρουργικής και οι γονείς της δεν μπόρεσαν να τη δουν.
«Η ουροδόχος κύστη της ήταν χωρισμένη στα δύο και στο εξωτερικό του σώματός της, μαζί με μέρος των εντέρων της, ενώ υπήρχε ένα πολύ μικρό διαιρεμένο πέος», εξηγούν οι γονείς της, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους γιατρούς πως η κατάσταση του παιδιού θα απαιτούσε πολλές νοσηλείες και επεμβάσεις, ενώ το παιδί θα είχε στυτική δυσλειτουργία όταν μεγάλωνε.
«Μας παρουσίαζαν μια “μαύρη εικόνα” και τότε δεν υπήρχε το διαδίκτυο για να ψάξουμε να βρούμε τι είναι. Δεν μας έλεγαν καν το όνομα της πάθησης», λέει η Κάρεν στην Telegraph και προσθέτει:
«Ήμασταν μέσα σε ένα δωμάτιο με δύο χειρουργούς, οι οποίοι έδειχναν να ξέρουν τι έλεγαν. Μας είπαν πως εάν άλλαζαν το φύλο του παιδιού σε κορίτσι, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο. Δεν είχαμε ακούσει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο, αλλά αυτοί υποστήριζαν πως το είχαν ξανακάνει. Όπως μας είπαν θα υπήρχαν λιγότερες λοιμώξεις, λιγότερες νοσηλείες. Θα ήταν πιο δύσκολο στην αρχή, αλλά θα είχε μια πιο φυσιολογική παιδική ηλικία. Μετά τις αρχικές επεμβάσεις θα είχε πολλές πιθανότητες για ένα υγιές και υπέροχο μέλλον».
Οι γιατροί είπαν στους γονείς να σκεφτούν την πρότασή τους, αλλά όχι για πολύ, καθώς μόλις εκδιδόταν το πιστοποιητικό γέννησης, το φύλο του παιδιού δεν θα μπορούσε να αλλάξει. Ήθελαν να ξεκινήσουν άμεσα τις επεμβάσεις. Αυτό που υποστήριζαν οι γιατροί είναι πως το φύλο δεν είναι έμφυτο, αλλά κυρίως κοινωνικό. Αν το μωρό μεγάλωνε ως κορίτσι κανείς δεν θα καταλάβαινε τη διαφορά. Δεν θα μπορούσε να κάνει παιδιά, αλλά θα μπορούσε να πάρει ορμόνες για να εξασφαλίσει ότι θα είχε γυναικεία χαρακτηριστικά.
«Δεν μας ανέφεραν τίποτα για τη φύση ή την ανατροφή, αλλά οι γιατροί είπαν ότι ήταν ένα πολύ όμορφο μωρό και ότι εφόσον δεν το λέγαμε σε κανέναν, τότε κανείς δεν θα είχε ποτέ λόγο να αμφισβητήσει το φύλο της. Ανέφεραν ότι απλά θα μεγάλωνε πιστεύοντας ότι ήταν κορίτσι. Ο Τζον και εγώ δεν χρειάστηκε καν να το συζητήσουμε. Θεωρήσαμε ότι με βάση όσα μας είπαν θα είναι καλύτερο για το παιδί να κάνει αυτή την επέμβαση», ανέφερε η Κάρεν.
Κατά την εγχείρηση αφαιρέθηκαν από το παιδί τα ανδρικά γεννητικά όργανα, έγινε κολπική ανακατασκευή και επιδιόρθωση του πρωκτού, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, και όλα τοποθετήθηκαν στη θέση τους. Οι γονείς εντυπωσιάστηκαν από την εικόνα: Μόνο μια ουλή με ένα σωλήνα στις δύο πλευρές και εκεί που είχε δημιουργηθεί η ουρήθρα υπήρχε ένας μικροσκοπικός πλαστικός νάρθηκας για να την κρατάει ανοιχτή.
«Μην το πείτε σε κανέναν. Ούτε καν την οικογένειά σου – γιατί κάποιος θα ψελλίσει κάτι και εάν διαρρεύσει θα επηρεάσει τη Σόφι», είπαν οι γιατροί στους γονείς, χωρίς όμως να προσφέρουν κάποια ψυχολογική υποστήριξη. Έτσι και έγινε. Οι γονείς είπαν στους φίλους και τους συγγενείς πως γεννήθηκε ένα υπέροχο κοριτσάκι, που είχε μερικά ιατρικά προβλήματα και για αυτό δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σπίτι αμέσως.
Το επόμενο διάστημα η Σόφι έκανε κάποιες ακόμη επεμβάσεις, βάσει του εγγράφου συναίνεσης που είχαν υπογράψει οι γονείς. Η Σόφι μέχρι σήμερα έχει μόλις το ένα πέμπτο του παχέος εντέρου της και μέχρι σήμερα έχει ακράτεια ούρων, κάτι για το οποίο ωστόσο δεν είχαν προειδοποιηθεί οι γονείς της. Από παιδί μέχρι σήμερα πρέπει να φοράει σερβιέτες για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Μόλις πρόσφατα, αφότου αποκαλύφθηκε η πραγματικότητα, της προτάθηκε να κάνει ουροστομία.
Ένα ευτυχισμένο παιδί μέχρι τις ορμόνες
Η Σόφι ήταν ένα όμορφο μωρό και κυρίως ήταν ένα ευτυχισμένο παιδί. Οι γονείς κρατούσαν καλά θαμμένο μυστικό. Όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν στην ηλικία των 12 ετών, όταν η Σόφι χρειάστηκε να ξεκινήσει τη λήψη ορμονών. «Μου είπαν ότι δεν θα είχα περίοδο, καθώς οι ωοθήκες μου είχαν αφαιρεθεί, επειδή είχαν υποστεί βλάβη κατά τη γέννηση, και ότι, επειδή δεν είχα ωοθήκες, έπρεπε να αντικαταστήσω τα οιστρογόνα με ένα χάπι. Έπρεπε να πηγαίνω στο γιατρό κάθε έξι μήνες» αναφέρει η Σόφι και εξηγεί:
«Το μισούσα αυτό και στα εφηβικά μου χρόνια αρνιόμουν να πάω γιατί θεωρούσα ότι ο γιατρός ήταν διεστραμμένος. Πήγαινα στο νοσοκομείο και εκεί ήταν αυτός ο παράξενος γέρος. Δεν ήταν στην πραγματικότητα ανώμαλος, φυσικά, αλλά άγγιζε το στήθος μου και το κοίταζε, για να ελέγξει ότι έπαιρνα τη σωστή ποσότητα ορμονών. Ουσιαστικά παρακολουθούσαν την αλλαγή φύλου, για να βεβαιωθούν ότι όλα γίνονταν όπως έπρεπε».
«Ως γονιός έψαχνα την κατάλληλη ευκαιρία να της το πω» δηλώνει σήμερα η Κάρεν. «Ήλπιζα ότι κάποια στιγμή θα έκανε μια ερώτηση και τότε δεν θα της έλεγα ψέματα. “Γιατί είμαι έτσι;”, “Γιατί με ελκύουν οι γυναίκες;”. Αλλά το θέμα δεν τέθηκε ποτέ. Ποτέ. Δεν υπήρχαν βιβλία για το θέμα και δεν είχαμε καμία καθοδήγηση. Είχαμε συμφωνήσει ότι αν έκανε την ερώτηση, θα της λέγαμε την αλήθεια, όπως όταν ανακάλυψε ότι η νεράιδα των δοντιών δεν ήταν αληθινή ή ότι ο πατέρας της ήταν ο Άγιος Βασίλης τα Χριστούγεννα», αναφέρει.
«Είναι λίγο διαφορετικό από αυτό!» αντιδρά γελώντας η Σόφι κατά τη συνέντευξη. «Δηλαδή, έλα τώρα! “Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός και παρεμπιπτόντως γεννήθηκες με ένα πουλί». «Ήταν το πιο ευτυχισμένο παιδί» θυμάται ο πατέρας της, «Μετά, όταν μεγάλωσε, άρχισε να αλλάζει. Άρχισε να καπνίζει και όλα τα άλλα». «Ήταν χειρότερο από αυτό. Είχαμε κάθε είδους κατάχρησης. Ναρκωτικά, αυτοτραυματισμούς…», συμπληρώνει η μητέρα της.
Μέχρι που άρχισε να παίρνει ορμόνες, ήταν ένα παιδί εμφάνιση αγοροκόριτσου. Χωρίς όρχεις, δεν είχε τεστοστερόνη, αλλά μέχρι να αρχίσει να παίρνει τις ορμόνες, ούτε οιστρογόνα. Δεν την έλκυαν τα αγόρια. «Ποτέ δεν κατάλαβα όταν τα κορίτσια έλεγαν: ‘Ω, σου αρέσει εκείνος εκεί πέρα; Είναι καυτός, έτσι δεν είναι;’. Κι εγώ σκεφτόμουν, είναι;», λέει η Σόφι.
Η κόλαση μετά την αποκάλυψη της αλήθειας
Όταν έφτασε στην ηλικία των 22 ετών, ήρθε η επίσκεψη στον γιατρό και η αποκάλυψη της αλήθειας. Η πρώτη αντίδρασή της ήταν η οργή. «Αλλά ταυτόχρονα δόθηκαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που είχα. Διάολε αυτό εξηγεί τα πάντα – τα χάπια, τις ορμόνες, τον διεστραμμένο γιατρό, γιατί μου αρέσουν τα κορίτσια στο σχολείο και όχι τα αγόρια. Ωστόσο η αποκάλυψη με οδήγησε σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια. Ήμουν νέα και δεν μπορούσα να διαχειριστώ τόσο πολύ πόνο. Ο μόνος τρόπος να τον αντιμετωπίσω ήταν να το κρύψω. Δεν ανοίγεις αυτό το κουτί. Σκέφτηκαν πως ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορέσω να το ανοίξω, αλλά στο μεταξύ δεν μίλησα για αυτό σε κανέναν φίλο, δεν μίλησα για αυτό στους γονείς μου, απλώς ξέσπασα».
Άρχισε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και τη χρήση κοκαΐνης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χαλ, Επιχειρήσεις και Μάρκετινγκ. Αποφοίτησε το 2009 και εργαζόταν στον τομέα της τεχνολογίας και λόγω της δουλειάς ταξίδευε πολύ. «Έμενα σε φτηνά ξενοδοχεία, κέρδιζα ένα σωρό λεφτά και τα ξόδευα όλα σε ναρκωτικά και ποτά». «Το αλκοόλ ήταν ο σταθερός σύντροφός μου από όταν ήμουν περίπου 16 ή 17 ετών. Αλλά όταν έκανα το συμβόλαιο στο Λονδίνο με την HMRC απέκτησα τα χρήματα και για κοκαΐνη. Είχα περίπου τέσσερα ή πέντε χρόνια βαριάς χρήσης. Συμπεριφερόμενους ως κόπανος, αλλά βαθιά μέσα μου υπήρχε αυτό το άτομο που ήθελε απλώς να γίνει αποδεκτό. Ένιωθα ανεπαρκής λόγω όλων των προβλημάτων υγείας, αλλά ήμουν αρκετά καλή στο να βγάζω χρήματα. Σκέφτηκα ότι μπορεί να μην μπορώ να κάνω παιδί, αλλά μπορώ να αγοράσω μια Mercedes και ένα μεγάλο σπίτι. Δημιούργησα ένα κομπόδεμα, αλλά έφτασε σε ένα σημείο που τα χρήματα δεν σήμαιναν τίποτα», αναφέρει και συνεχίζει:
«Ήμουν ευτυχισμένη; Όχι. Ζούσα σε φθηνά ξενοδοχεία πέντε νύχτες την εβδομάδα, έτρωγα McDonald’s για πρωινό κάθε μέρα, έπινα πάρα πολύ, έπαιρνα ναρκωτικά και κοιτούσα όλη μέρα την οθόνη ενός υπολογιστή βαριεστημένα».
Και ενώ στα τέλη του 2019 η Σόφι βρισκόταν, όπως λέει, στον πάτο, η ζωή της άλλαξε άρδην λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του lockdown. Όλα έκλεισαν, τα ξενοδοχεία, οι παμπ, και αναγκάστηκε να δουλεύει από το σπίτι. Ταυτόχρονα ένας φίλος της είχε μια τρομακτική εμπειρία με την κοκαΐνη και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Αυτό την τρόμαξε πολύ και αποφάσισε να σταματήσει τη χρήση.
Ήταν «καθαρή» για αρκετό καιρό, όμως τα Χριστούγεννα του 2021 ήρθε άλλο ένα γεγονός που τις άλλαξε τη ζωή. Αρρώστησε βαριά και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με σηψαιμία. Είχε αποφασίσει να μην έχει καμία επαφή με τον εθνικό σύστημα υγείας, αλλά πλέον δεν είχε άλλη επιλογή από το να μιλήσει στους γιατρούς για την ιστορία της. Αρχικά ο θεράπων ιατρός δεν την πίστεψε και τη θεώρησε «τρελή». Όμως μόλις είδε τις μαγνητικές και τις αξονικές, και έλεγξαν τα αρχεία της, συνειδητοποίησαν ότι όσα τους είχε περιγράψει ήταν αλήθεια.
Μάλιστα από τις τομογραφίες προέκυψε και κάτι ακόμη: Μια μάζα 25 εκατοστών στο εσωτερικό του σώματός της. «Δεν ήξεραν τι ήταν, αλλά εκτιμούσαν πως δεν ήταν καρκινική και εξάλλου δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 2021, ο γιατρός μου και άλλοι γιατροί βρέθηκαν γύρω από το κρεβάτι μου και μου είπαν: “Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι είναι αυτό – θα μπορούσε να είναι ένας αποτυχημένος ψευδοκόλπος ή θα μπορούσε να είναι ένας όρχις – χρειαζόμαστε περαιτέρω εξετάσεις”. Απλά ξέσπασα σε γέλια».
«Ένιωθα ότι ζούσα έναν εφιάλτη και μάλιστα πολύ ντροπιαστικό. Αποφάσισαν πως ήθελα να φύγω από το νοσοκομείο». Έτσι αφού καταπολέμησε τη σηψαιμία αποχώρησε. «Μετά τα τόσα ψέματα που είχαν πει στο ΕΣΥ αλλά και την αδυναμία των γιατρών να κατανοήσουν την ανατομία, την οποία οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει, αποφάσισα πως η αποχώρησή μου ήταν η ασφαλέστερη επιλογή. Αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου», αναφέρει η Σόφι, η οποία αντιμετώπισε αργότερα τον εν λόγω όγκο με οξυγονοθεραπεία.
Η απελευθερώση
Όμως αυτή η εμπειρία αποτέλεσε το έναυσμα. Η Σόφι βρήκε τον γιατρό που την είχε χειρουργήσει όταν ήταν βρέφος. Δεν θέλησε να τον κατονομάσει, όμως είχε αποφασίσει να ξεδιαλύνει όλη την ιστορία. «Κάτι είχε κάνει κλικ μέσα μου. Ήταν σαν να είχε ανοίξει το κουτί και σκέφτηκα: “Δεν σε έχουν φροντίσει σωστά και αν θέλεις να επιβιώσεις συναισθηματικά, καλύτερα να αρχίσεις να μιλάς”. Και σε εκείνο το σημείο άνοιξαν οι πύλες, άρχισα να μιλάω και αυτό έγινε φυσιολογικό και με αυτόν τον τρόπο ο πόνος έφυγε. Τον ξεπέρασα».
«Έμεινα μόνη μου πολύ και είχα χρόνο να σκεφτώ και άρχισα να νιώθω τον εαυτό μου να ακολουθεί μονοπάτια που είχα ακολουθήσει και στα 20 μου χρόνια, να αναλώνομαι σε σκοτεινές σκέψεις και να προσπαθώ να αποδώσω ευθύνες. Και συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να σπάσω αυτόν τον κύκλο και να φέρω τους ανθρώπους κοντά μου» λέει. Ήδη, από την ημέρα που βγήκε από το νοσοκομείο, η Σόφι είχε διηγηθεί την ιστορία της σε μερικούς πολύ στενούς της φίλους, αλλά και στη θεία της.
Ένα βράδυ, που είχε πιει πολύ προχώρησε και σε μια ανάρτηση στο Facebook. «Ήταν μια φρικτή ανάρτηση, αλλά ένιωθα τόσο πόνο και ήθελα να τον μοιραστώ. Ήταν σαν μια ανοιχτή επιστολή στον χειρούργο που του έλεγε ‘πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό’. Έχω τα ιατρικά μου αρχεία και τώρα τα ξέρω όλα […] Θα το παλέψω για εμένα και για τους άλλους ανθρώπους που σιωπηλά αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των ιατρικών σας πειραμάτων της δεκαετίας του ’80 […] Είναι οι πιο αληθινές λέξεις που έχω γράψει ποτέ στα 35 χρόνια της ύπαρξής μου. Αυτοί οι τελευταίοι μήνες ήταν μια ζωντανή κόλαση. Θα ήταν ψέματα εάν έλεγα πως δεν σκέφτομαι την αυτοκτονία κάθε μέρα. Σας αγαπώ όλους. Αφιερώστε χρόνο για να αφομοιώσετε όσα αποκάλυψα και να θυμάστε πως είμαι το ίδιο άτομο που ξέρατε, ίδια καρδιά, ίδιες αξίες, απλά προφανώς διαφορετικά χρωμοσώματα».
Σήμερα η Σόφι λέει πως έχει κάνει ένα ολόκληρο ταξίδι από τότε. «Και πραγματικά πια καταλαβαίνω τη θέση στην οποία βρέθηκαν οι γονείς μου. Έκαναν ένα εξίσου δύσκολο ταξίδι με μένα, αλλά από μια διαφορετική πλευρά». Τελικά η Σόφι πήρε την απόφαση να συναντήσει και τον χειρουργό της. «Δεν ήταν μια κακή συζήτηση, όταν συναντηθήκαμε, αλλά είχε προηγηθεί μια ανταλλαγή email όπου συνεχώς του τόνιζα τον πόνο μου και δεν μου άρεσε το πώς γινόμουν. Έβγαζα τον πόνο μου σε έναν άνθρωπο που πιθανότατα ακολουθούσε έναν ιατρικό δρόμο ως νεαρός χειρουργός και αργότερα συνειδητοποίησε ότι έκανε ένα λάθος και ένιωθε άσχημα γι’ αυτό. Αλλά αντί γι’ αυτό σκεφτόμουν: ‘Πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό; Γιατί με άφησες έτσι;’», λέει.
Ωστόσο, όταν συναντήθηκε με τον γιατρό, «δεν τον έβρισε». Αντίθετα τον κέρασε έναν καφέ. Της είπε ότι είχε αλλάξει άποψη για αυτές τις διαδικασίες και προσπάθησε να κάνει κάτι για αυτό, αλλά η «βιομηχανία» είναι τόσο ισχυρή που είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι. Της είπε ότι είναι σίγουρος ότι δεν θα μπορούσε να έχει κάνει κάτι άλλο εκείνη την εποχή.
Το ντοκιμαντέρ
Η Σόφι ήρθε σε επαφή με την παραγωγό ντοκιμαντέρ Μπέκι Ριντ, η οποία μόλις άκουσε την ιστορία εντυπωσιάστηκε, όχι μόνο από τα γεγονότα αλλά και από τη διάθεση της Σόφι να αποκαλύψει την εμπειρία της για να βοηθήσει άλλους ανθρώπους. Η Ρίντ ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για την απίστευτη ιστορία, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τα τέλη του επόμενου χρόνο. Μάλιστα στο πλαίσιο της έρευνας – και με τη βοήθεια της Σόφι – εντόπισε και άλλους ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, λόγω ιατρικών επιπλοκών.
«Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση δεν έχουν καμία σχέση με το σώμα στο οποίο βρίσκομαι»
Εν τέλει η Σόφι σκέφτηκε ποτέ να ξαναγίνει άνδρας; Η απάντησή της είναι κατηγορηματική. «Δεν υπήρξε ποτέ ούτε μια στιγμή που να μου πέρασε από το μυαλό η ιδέα να ξαναγυρίσω πίσω», και εξηγεί πως υπάρχουν δύο λόγοι για αυτή την στάση της:
«Πρώτον υπήρξα ήδη “πελάτης” των υπηρεσιών επαναπροσδιορισμού φύλου του NHS και τώρα θα γινόμουν ξανά; Όχι. Ο άλλος λόγος είναι ότι έκανα αυτό το ταξίδι προσπαθώντας να καταλάβω ποια είμαι και πώς ταιριάζω στα κουτάκια της κοινωνίας– φύλο και φυλή και ό,τι άλλο πιστεύουν ότι πρέπει να μας χωρίζει. Συνειδητοποίησα ότι όλα είναι στο μυαλό μου και το αν είμαι χαρούμενη ή λυπημένη εξαρτάται από το πώς νιώθω για τον εαυτό μου. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή μου δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το σώμα στο οποίο βρίσκομαι».
«Οπότε, αν νιώθω πόνο, δεν θα μου κάνει καμία διαφορά αν μου δώσουν όρχεις και πέος γιατί θα συνεχίσω να πονάω μέσα σου. Αν βάλω ένα άλλο κοστούμι θα λύσει τον πόνο μου; Όχι, γιατί εξακολουθώ να μην είμαι εντελώς αγόρι ή κορίτσι. Οπότε, μετά πρέπει να πεις: “Τι είμαι;”. Είμαι μια ψυχή που απλώς προσπαθεί να ζήσει σε αυτή τη ζωή», αναφέρει. «Πιστεύω ακλόνητα πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά σίγουρα μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον».