Σε μια νέα εκστρατεία, που προτρέπει τους τουρίστες και τους ξένους κατοίκους να τηρούν τον ενδυματολογικό κώδικα της χώρας προχώρησε το Κατάρ.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της καμπάνιας συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Κατάρ να φορούν «αξιοπρεπή ρούχα». Μάλιστα, ενισχύουν αυτή τη φράση με την δημοσιοποίηση επεξηγηματικών φωτογραφιών, που δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να φορούν κοντά φορέματα, σορτς και αμάνικα ρούχα, ενώ τα δυο τελευταία καλό είναι να αποφεύγονται και από τους άντρες.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει επίσης να αποφεύγουν το περπάτημα φορώντας το μαγιό τους μακριά από τις παραλίες ή στις πισίνες.

Σε μια προσπάθεια να απαλύνουν την βαρύτητα των υποδείξεων, οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ευγένεια και οι φιλοξενία είναι από τις αρετές που γίνονται σεβαστές στον αραβικό κόσμο, ενώ θα αισθανθούν πόσο φιλικοί και ευγενικοί είναι οι κάτοικοι του Κατάρ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Αιγύπτια ομογενής Nada Ramadan στο Al Arabiya News: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε το χρυσό κανόνα : Όταν είσαι σε μια χώρα, πρέπει να φέρεσαι όπως και οι ντόπιοι. Να σέβεσαι τα ήθη και τις πεποιθήσεις της χώρας».

Ο ενδυματολογικός κώδικας στο Κατάρ είναι ένα ευαίσθητο θέμα ανάμεσα σε ντόπιους και ομογενείς. Πολλοί είναι εκείνοι, που στηρίζουν την εκστρατεία και άλλοι που την αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό.

Το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο του Κατάρ ξεκίνησε ήδη μια πρωτοβουλία για την εκπαίδευση των αλλοδαπών στον ενδυματολογικό κώδικα του Κατάρ.

«Ο αριθμός των τουριστών, που εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους χωρίς αξιοπρεπή ένδυση αυξάνεται, κυρίως σε εμπορικά κέντρα. Τέτοιες συμπεριφορές συγκρούονται με τις παραδόσεις μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Nasser Al Maliki, ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του κέντρου. «Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να εκτίθενται σε αυτό και να μάθουν αυτόν τον τρόπο ένδυσης και γι’ αυτό ξεκινάμε την εκστρατεία», καταλήγει.

Το άρθρο 57 του Συντάγματος της χώρας ορίζει ότι «η τήρηση της δημόσιας τάξης και ηθικής , με σεβασμό στις εθνικές παραδόσεις και τα έθιμα αποτελεί καθήκον όλων όσων κατοικούν στο κράτος του Κατάρ ή εισέρχονται σε αυτό«».

Αυτό που μένει είναι να αποδειχθεί το κατά πόσον οι ταξιδιώτες θα το σεβαστούν.