Με τη συμμετοχή 11 ξενοδοχείων, σε πρώτη φάση, εντάχθηκε η Λακωνία στο Πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό». Πρόκειται για τον πρώτο νομό της Πελοποννήσου που εντάσσεται επίσημα στο πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Επισημαίνεται ότι η Λακωνία αποτελεί το 18ο κατά σειρά πρότυπο Ελληνικού Πρωινού στη χώρα. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο ξενοδοχείο LAZARETO στη Μονεμβασιά, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, η Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λακωνίας παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό Πελοποννήσου για τη Λακωνία».
Ο επικεφαλής του προγράμματος “Ελληνικό Πρωινό” και μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε., Γιώργος Πίττας στο πλαίσιο της ομιλίας του ανέφερε ότι μέχρι σήμερα 276 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν Ελληνικό Πρωινό, εκ των οποίων τα 28 προέρχονται από την περιοχή της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα 11 από τη Λακωνία: η Γεωδή (Άρνα), οι Διόσκουροι (Σπάρτη), το Τάλετον (Σπάρτη), το Kinsterna Hotel & Spa (Μονεμβασιά), το Lazareto (Μονεμβασιά), το Theophano Art Hotel(Μονεμβασιά), το Kotronas Bay Bungalows (Κότρωνας), το Kyrimai (Γερολιμένας), ο Πύργος Πετροπουλάκη – Γη Θεών (Γύθειο), το Ευμέλια (Γούβες) και το Palazzo(Αρχάγγελος).
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης κατά την παρουσίαση του προγράμματος υπογράμμισε ότι : «…ως Λάκωνες, έχουμε κληρονομήσει το καλύτερο και ομορφότερο οικόπεδο του πλανήτη, ένα οικόπεδο που δικαιώνει τον οποιοδήποτε το επιλέξει να το επισκεφθεί…. Στην παρούσα φάση, η μεγαλύτερη ελπίδα της χώρας, στην πορεία προς την ανάκαμψη και την έξοδο της από την κρίση, είναι μόνον ο τουρισμός, ως η πλέον ασφαλής οδός εκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας…. Πάνω σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό, το οποίο υλοποιείται από το 2010, με βασικό σκοπό τον εμπλουτισμό του πρωινού που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία, με προϊόντα της Ελληνικής γης και με παραδοσιακά προϊόντα της κάθε περιοχής της Ελλάδος, συνδέοντας έτσι την ελληνική ξενοδοχία με τον πρωτογενή τομέα και τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων. Η σύνδεση της ξενοδοχίας με τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών τοπικών προϊόντων έχει πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές θετικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό, είναι να ενισχύσει την τελική εμπειρία του επισκέπτη, με γεύσεις καθαρά τοπικές, που θα τον ακολουθούν όχι μόνο ως ανάμνηση, αλλά και ως καταναλωτική συνήθεια»
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους το Επιμελητήριο Λακωνίας (Α’ Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Παναρίτης), ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) (Πρόεδρος: Κων/νος Μαρινάκος), ο Δήμος Μονεμβασίας (Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας: Κατερίνα Τσαφαντίνου), η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Μονεμβασίας (Πρόεδρος: Χαράλαμπος Λύρας) και η Ένωση Εμπορικών Επαγγελματικών Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Μονεμβασίας (Πρόεδρος: Παναγιώτης Γράφος).
Τέλος, πρωταγωνιστές στον μπουφέ του Λακωνικού Πρωινού ήταν ανάμεσα στα άλλα, το σύγκλινο, το λαδοτύρι, ο καγιανάς, τα αμυγδαλωτά, τα πορτοκάλια, ο μπρούστουλας (με αιγοπρόβειο γάλα, πλιγούρι, γλυκός τραχανάς, θρούμπι, μέλι και παραδοσιακό φύλλο) και οι πεταρίτσες (τηγανίτες) με μέλι και κανέλλα ή τουλουμοτύρι.