Σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς πύργους μέσα στο Κάστρο της Νάξου φιλοξενείται σήμερα το Ενετικό Μουσείο του νησιού, με μια συλλογή που μαρτυρά πολλά για την λαογραφική ιστορία του νησιού.

Ο πύργος Della Rocca-Barozzi, ένα από τα πιο γοητευτικά αρχοντικά του οικισμού που συναντάται στη βόρεια είσοδο του Κάστρου, γνωστή και ως Τρανή Πύλη, χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα και δημιουργήθηκε από τους Ενετούς, ενώ επισκευάστηκε το 1694 από τον σταυροφόρο Sforza Castri.

Η λειτουργία του πύργου ήταν αυτή του φρουραρχείου, επί Ενετοκρατίας, ενώ την εποχή της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε προξενείο της Βενετίας, για να περάσει στα χέρια της οικογένειας Della Rocca-Barozzi το 1704.

Οι χώροΙ του πύργου χωρίζονται σε δύο επίπεδα, με τον όροφο να αποτελεί την κύρια κατοικία όπου συναντώνται το σαλόνι, τα υπνοδωμάτια, η τραπεζαρία, η κουζίνα και η βιβλιοθήκη, και τα υπόγεια που αναπτύσσονται σε τέσσερα επίπεδα.

Ο καλοδιατηρημένος πύργος σήμερα ανήκει στην οικογένεια Καραβία (απόγονοι των πρώτων ιδιοκτητών του), η οποία είναι υπεύθυνη και για την μετατροπή του σε αυτό το υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο. Στα πολυάριθμα δωμάτιά του ο επισκέπτης θα παρατηρήσει χρηστικά αντικείμενα από διάφορες εποχές, έπιπλα, φορεσιές, πίνακες και όπλα καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη από την ακρόπολη της Νάξου.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στην αυλή του μουσείου φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στο κελάρι και τους εσωτερικούς του χώρους ενδιαφέρουσες εκθέσεις.