Το ταξίδι στην Ήπειρο επιφυλάσσει εικόνες σπάνιας και άγριας ομορφιάς που αποτυπώνονται στο μυαλό, εμπειρίες που μένουν αξέχαστες και γίνονται σημείο αναφοράς. Και όσες φορές κι αν επισκεφθεί κανείς αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, πάντα υπάρχει ακόμα ένα χωριό να του τραβήξει το βλέμμα, ακόμα μια στροφή να πάρει, ακόμα μια εικόνα μέσα στα Τζουμέρκα που αντικρίζει για πρώτη φορά.

Ένα από τα χωριά αυτά είναι και η Κυψέλη…

Σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την Άρτα, μέσα στα Αθαμάνια Όρη και με υψόμετρο 600 μέτρων στην πλατεία της, η Κυψέλη, κρυμμένη μέσα στα έλατα, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά και εξαιρετικά χωριά της Ηπείρου.

Η παλιότερη ονομασία της ήταν Χώσεψη, λέξη που αποδίδεται στα συνθετικά «χάος» και «όψη», που συνθέτουν και την ίδια την εικόνα και την ταυτότητα του χωριού, κατά τις επικρατέστερες απόψεις. Το 1962 το χωριό μετονομάστηκε σε Κυψέλη, λέξη που αποτυπώνει πολύ καλά τη σχέση των κατοίκων του, και όσων έχουν καταγωγή από εδώ, με την ίδια την «κυψέλη» τους. Είναι το χωριό των λιγοστών κατοίκων, που όμως γίνεται πολύβουο το καλοκαίρι ή και στις μεγάλες γιορτές, καθώς όλοι επιστρέφουν.

Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα σε δύο υψώματα και χωρίζεται σε τέσσερις συνοικισμούς: τη Λούτσα, την Καλλονή, την Ευαγγελίστρια, τη Ρουπακιά και τον Άι- Γιώργη. Σημείο αναφοράς είναι φυσικά το κέντρο του χωριού με την παραδοσιακή πλατεία και τα καφενεδάκια της, στη σκιά των πλατάνων και υπό τους ήχους των νερών, που διαρκώς κελαρύζουν. Μην παραλείψετε να γευτείτε το καλό φαγητό και το εξίσου καλό τσίπουρο που προσφέρεται εδώ.

«Γεννήθηκα σ’ ένα κακοτράχαλο ηπειρώτικο χωριό που λες πως και το ίδιο γεννήθηκε για αγώνες πρώτα με την ίδια τη φύση, για να μπορέσει να επιβιώσει στην κακοτράχαλη γη που γεννήθηκε. Και ένα μεγάλο μαράζι ήταν ο ξενιτεμός» λέει για τον τόπο που γεννήθηκε, την Κυψέλη, ένας από τους πιο εμβληματικούς φωτογράφους της Ελλάδας, ο Κώστας Μπαλάφας.

Στο χωριό λειτουργεί Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής, που πρωτοφιλοξενήθηκε στους χώρους του καφενείου του ιδρυτή Παντελή Χρ. Καραλή. Σήμερα η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 1.800 αντικείμενα. Στην Κυψέλη υπάρχει επίσης παραδοσιακή νεροτριβή αλλά και μύλος. Κάντε μια στάση στη Μονή Ευαγγελίστριας- που χρονολογείται από το 1700-  για να θαυμάσετε τις ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες.

ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΤΑ ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΤΑ ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΤΑ ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΤΑ ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΤΑ ΚΥΨΕΛΗ ΑΡΤΑ