Το Κάστρο του Πλαταμώνα, παραδομένο στην αγκαλιά του Ολύμπου και με ονειρική θέα στη θάλασσα ακριβώς από κάτω, προσφέρει στον επισκέπτη εικόνες και εμπειρίες που πραγματικά θα θυμάται για πάντα.
Πρόκειται, μάλιστα, για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα κάστρα σε όλη τη χώρα, ενώ εντύπωση προκαλεί και η μακρά του και ένδοξη ιστορία του.
Χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας, απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και πιστεύεται πως ανεγέρθηκε κοντά σε βυζαντινό κάστρο που ήταν ήδη χτισμένο στο σημείο εκείνο από τον 10ο αιώνα. Το όνομα «Πλαταμώνας» αναφέρεται για πρώτη φορά το 1198 σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού.
Το κάστρο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα και ο επιβλητικός κεντρικός πύργος του δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. Γύρω στο 1385 το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους για πρώτη φορά, αλλά σύντομα περιήλθε στην κατοχή των Ενετών. Κατά την επιχείρηση για την ανακατάληψη του κάστρου από τους Τούρκους, το 1425, οι Ενετοί υπερίσχυσαν και πάνω από 100 Τούρκοι κάηκαν ζωντανοί μέσα στο κάστρο.
Μετά από κάποια χρόνια οι Ενετοί έχασαν και πάλι τον έλεγχο του Κάστρου του Πλαταμώνα, αλλά αυτό δεν καταστράφηκε από τους Τούρκους, πιθανόν λόγω της στρατηγικής σημασίας του, δεδομένου ότι χρησίμευε ως βάση των επιχειρήσεών τους.
Τα μεσαιωνικά χαρακτηριστικά του κάστρου
Το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων: τον πρώτο περίβολο, το δεύτερο περίβολο που αποτελεί μάλιστα και την ακρόπολη και τον κεντρικό πύργο. Ο επισκέπτης εκτός από το κάστρο μπορεί, επίσης, να δει την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί.
Το μεσαιωνικό κάστρο λειτουργεί σαν «μαγνήτης» με την επιβλητική παρουσία του, προσκαλώντας τον επισκέπτη για ένα ταξίδι στον χρόνο σε μία άλλη εποχή.
Για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στον νομό Πιερίας αναμφίβολα αξίζει μια επίσκεψη στο εντυπωσιακό κάστρο, ενώ πολλά μέρη γύρω του ενδείκνυνται για εκδρομές, όπως ο Παλαιός Παντελεήμονας, στις πλαγιές του Ολύμπου.