Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει το Λεωνίδιο, στους πρόποδες του Πάρνωνα, με το Πάσχα καθώς το διάσημο έθιμο με τα αερόστατα το βράδυ της Ανάστασης, δημιουργεί μοναδικές εικόνες που δύσκολα συναντά κανείς στην Ελλάδα. Ωστόσο, το Λεωνίδιο είναι πολλά περισσότερο από αυτό το έθιμο, γι’ αυτό και αξίζει να το συμπεριλάβετε στην ταξιδιωτική σας ατζέντα, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Λεωνίδιο – Ένας παραδοσιακός οικισμός παραδομένος στη σκιά επιβλητικών βράχων
Σε απόσταση 3,5 ωρών από την Αθήνα, το Λεωνίδιο αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμη και για μια διήμερη εξόρμηση του Σαββατοκύριακου. Η διαδρομή μέχρι το Άργος πραγματοποιείται από την εθνική και μετά, με θέα στη θάλασσα, περνά μέσα από τα γραφικά χωριουδάκια της περιοχής.
Φτάνοντας στο Λεωνίδιο η πινακίδα «Καούρ εκάματε», δηλαδή καλώς ήρθατε στην τσακώνικη διάλεκτο θα σας καλωσορίσει στον οικισμό. Η εικόνα της κωμόπολης που είναι παραδομένη στη σκιά ενός επιβλητικού κόκκινου βράχου που στέκει αγέρωχος στο χρόνο από πάνω του μοιάζοντας με προστάτη του, είναι η πρώτη, και από τις πιο εντυπωσιακές, που αντικρίζει κανείς στην πρωτεύουσα της Νότιας Κυνουρίας.
Αυτό που ξεχωρίζει κανείς αμέσως μόλις βρεθεί στο Λεωνίδιο είναι η ξεχωριστή αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει τον παραδοσιακό οικισμό. Υπέροχα αρχοντικά που από κοντά μοιάζουν με πύργους, ταξιδεύουν στην κυριολεξία στο χρόνο.
Λεωνίδιο – Τα σημαντικότερα αξιοθέατά του
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο Λεωνίδιο ο Πύργος Τσικαλιώτη, που χρονολογείται από το 1808 και ξεχωρίζει για τις βαριές σιδερένιες μπάρες στην εξώπορτα, καθώς και Πύργος Νούφρη, στο κέντρο της πόλης, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Παρόλο που είναι εγακταλελειμμένος σήμερα, η εικόνα του θυμίζει κάτι από τα μεγαλεία που έζησε κατά την ακμή του.
Επίσης, από τις στάσεις που αξίζει να κάνει ο επισκέπτης του Λεωνιδίου, η επίσκεψη στη Μονή Έλωνας, σε απόσταση 17 χλμ. από την κωμόπολη. Σφηνωμένη πάνω σε κατακόρυφους, επιβλητικούς βράχους, θυμίζει κάτι από τα επιβλητικά Μετέωρα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η παράδοση, η μονή χρονολογείται από το 1300 και δημιουργήθηκε στο σημείο όπου ένας βοσκός βρήκε μια εικόνα της Παναγίας.