Το νησί αρωμάτων χρωστά το σημερινό του όνομα στους Ενετούς, οι οποίοι το ονόμασαν Isola di Spezzie, που σημαίνει «μυροβόλο νησί», λόγω των πολλών αρωματικών φυτών του. Από μια παράφραση αυτής της ονομασίας προέκυψε το όνομα Σπέτσες.
Οι Σπέτσες, το αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού κόλπου, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, την πολυσήμαντη ιστορία και την ιδιαίτερη κουλτούρα, προσφέρεται για διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Κατά την αρχαιότητα το νησί ονομαζόταν «Πυτιούσα» που σημαίνει «πευκόφυτος».
Η δοξασμένη πατρίδα της Μπουμπουλίνας, οι Σπέτσες, έχουν να επιδείξουν μια λαμπρή ιστορική διαδρομή. Η προσφορά του νησιού στην Ελληνική επανάσταση υπήρξε πολύτιμη και καθοριστική. Η οικονομική ευημερία που γνώρισε το νησί κατά τον 17ο με 19ο αιώνα, αποτυπώνεται στα αρχοντικά των καπεταναίων, που με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους έχουν στιγματίσει τη φυσιογνωμία της πόλης και αποτελούν μοναδικά στολίδια της.
Οι Σπέτσες βρίσκονται στο νοτιότερο άκρο του Σαρωνικού κόλπου και στην είσοδο του Αργολικού. Το νησί περιβάλλεται από τα μικρά, γραφικά νησάκια: Σπετσοπούλα, Μικρό Μπούρμπουλο και Άγιος Γιάννης.
Λόγω της κοντινής τους απόστασης από την Αθήνα (απέχουν μόλις δύο ώρες) και της τακτικής τους σύνδεσης με το λιμάνι του Πειραιά, αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Οι τουριστικές υποδομές του νησιού ικανοποιούν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στις Σπέτσες λειτουργούν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις. Στις ταβέρνες του νησιού θα δοκιμάσετε εκλεκτές συνταγές, ενώ για τη νυχτερινή σας διασκέδαση λειτουργούν μπαράκια με ελληνική και ξένη μουσική.
Ιστορία
Οι Σπέτσες είναι ένα νησί με μακραίωνη ιστορία. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα κατοικήθηκε από την Πρωτοελλαδική εποχή, δηλαδή από το 2300 π.Χ. Τότε το νησί ονομάζονταν Πιτυούσα, όνομα το οποίο διατήρησε για 3.000 χρόνια, δηλαδή μέχρι τη βυζαντινή εποχή. Ο πρώτος οικισμός του νησιού πιθανολογείται ότι άκμασε στους ομηρικούς χρόνους, κατά τους οποίους το νησί αποτελούσε τμήμα του βασιλείου του Άργους.
Ανασκαφές που έγιναν στο νησί έφεραν στο φως ευρήματα που χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή και τη Βυζαντινή εποχή. Στην εποχή της Φραγκοκρατίας οι Σπέτσες περνούν στην κυριαρχία των Ενετών, η οποία διήρκεσε από το 1200 έως το 1460, όταν ξεκίνησε και η Τούρκικη κατοχή.
Από τον 17ο αιώνα ο πληθυσμός του νησιού άρχισε να αυξάνεται, καθώς στο νησί έφτασαν πρόσφυγες από την Ερμιονίδα και την Κυνουρία. Τότε κτίστηκαν και οι μεσαιωνικές συνοικίες του νησιού. Το 18ο αιώνα οι Σπέτσες γνωρίζουν μεγάλη άνθηση και εξελίσσονται σε μεγάλη ναυτική δύναμη της εποχής. Ως γνωστόν, η συμβολή του Σπετσιώτικου στόλου υπήρξε καθοριστική για την έκβαση της ελληνικής επανάστασης.
Στις αρχές του 20ου αιώνα η οικονομία των Σπετσών δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι είχαν καταστροφικές συνέπειες για το νησί. Η ναυτιλία και το εμπόριο που έως τότε ανθούσαν πέρασαν μεγάλη κρίση, η οποία άρχισε να ξεπερνιέται μόλις στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Το νησί άρχισε να αναπτύσσεται και να μετατρέπεται σ’ ένα από τα πρώτα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας, χωρίς όμως να χάσει καθόλου την παραδοσιακή του ταυτότητα.
Πηγή: www.holiday.gr