Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές Μονές της Ελλάδας που η φήμη της έχει περάσει τα σύνορα της χώρας, λόγω των θαυμάτων του. Μάλιστα, πολλοί πιστοί στέλνουν τις προσευχές και τα τάματά τους στον Αρχάγγελο Μιχαήλ Πανορμίτη στη Σύμη, με μπουκάλια!

Πανορμίτης

Πρόκειται για ένα παράξενο έθιμο που είναι γνωστό ακόμα και στο εξωτερικό και ξεκινά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πιστοί από όλο τον κόσμο γράφουν σε ένα χαρτί το όνομά τους, την παράκληση προς τον Άγιο και το τάμα τους. Κατόπιν το κλείνουν στο εσωτερικό του μπουκαλιού και το ρίχνουν στη θάλασσα με προορισμό τη Μονή.

Πανορμίτης

Στη συνέχεια πηγαίνουν στη θάλασσα και προσεύχονται να στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη να το οδηγήσει ο ίδιος στο μοναστήρι του στη Σύμη. Και λένε πως το μπουκάλι με τη βοήθεια του Αρχάγγελου με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα φτάσει στον τελικό του προορισμό, στη Σύμη. Άλλωστε, όποιος επισκεφτεί τον Πανορμίτη, θα δει τα αφιερώματα που ταξίδεψαν προς την Ιερά Μονή από διάφορα μέρη του κόσμου.

Πανορμίτης

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο πολιούχος της Σύμης, προστάτης της Δωδεκανήσου και παραστάτης των ναυτικών και των σφουγγαράδων. Η Μονή βρίσκεται στον κόλπο του Πανόρμου και είναι χτισμένη πάνω στη θάλασσα μέσα σε άφθονο πράσινο.

Πανορμίτης

Χρονολογείται, τουλάχιστον, από τον 15ο αιώνα ενώ την προσοχή σίγουρα τραβά, το επιβλητικό και όμορφο καμπαναριό, ρυθμού μπαρόκ-ροκοκό του 1905-1911, που μιμείται το ανάλογο της Μονής Ζαγκόρσκ, κοντά στη Μόσχα. Η θαυματουργή εικόνα του φιλοτεχνήθηκε το 1724, ενώ η  Μονή γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.