«Φιόρο του Λεβάντε» δηλαδή «Λουλούδι της Ανατολής»… Έτσι, ονόμασαν οι Βενετσιάνοι τη Ζάκυνθο, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για την… απεραντοσύνη της ομορφιάς της.

Η Ζάκυνθος στέκει σαν περήφανη αριστοκράτισσα στο μπαλκόνι του Ιονίου, ατενίζοντας την Ιταλία από τη μία πλευρά και την Ελλάδα από την άλλη. Η πλούσια ιστορία της και η εντυπωσιακή φυσική της ομορφιά συνθέτουν ένα μωσαϊκό τόσο πολυποίκιλτο που όσες φορές κι αν την επισκεφτεί κανείς, πάντα ανακαλύπτει κάτι νέο και συναρπαστικό.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αποτελεί σταθερά έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας. Τουρίστες από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, επιλέγουν το «Φιόρο του Λεβάντε», που συνδυάζει ιδανικά πανέμορφες παραλίες και πεντακάθαρα νερά με δεκάδες συναρπαστικές δραστηριότητες, θαλάσσια σπορ και εκδρομές, αλλά και άφθονες επιλογές για διασκέδαση και νυχτερινή ζωή. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τις διακοπές του;

Ζακυνθος

Αλήθεια, δεν ξέρεις τι να πρωτοξεχωρίσεις, γι’ αυτό και ακολουθούν παρακάτω τα έξι πιο συναρπαστικά πράγματα που μπορείς να δεις, να κάνεις και να απολαύσεις στη Ζάκυνθο.

Κολύμπι και καταδύσεις στις απίθανες παραλίες της

Η Ζάκυνθος φημίζεται για τις παραλίες της με τα κρυστάλλινα νερά, τις λευκές αμμουδιές (κάποιες θυμίζουν Καραϊβική) και τον εντυπωσιακό βυθό της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το νησί αποτελεί παράδεισο για τους λάτρεις της κατάδυσης. Οι επιλογές είναι πολλές και καλύπτουν όλες τις φυλές και όλα τα γούστα των τουριστών.

Παραλία Γέρακας Ζάκυνθος

Στον Γέρακα με τη χρυσαφένια άμμο, φωλιάζουν το καλοκαίρι (όπως και σε άλλες ακτές) οι χελώνες καρέτα-καρέτα κι επειδή η παραλία είναι προστατευμένη, μετά το ηλιοβασίλεμα απαγορεύεται η πρόσβαση για την προστασία τους. Η αριστερή πλευρά του Γέρακα, αποτελείται από άργιλο, ο, τι πρέπει για ένα φυσικό σπα!

Ο Πόρτο Λιμνιώνας είναι σίγουρο ότι θα σου μείνει αξέχαστος, ειδικά αν κάνεις καταδύσεις ή ψαροντούφεκο, ενώ μπορείς να εξερευνήσεις τις πολλές σπηλιές του. Η Μπανάνα είναι η παιχνιδιάρικη παραλία του νησιού τόσο και απευθύνεται σε κάθε ηλικία. Και τα Ξύγκια είναι μια ξεχωριστή φυσική παραλία-σπα με θεραπευτικές ιδιότητες που βοηθούν στην αρθρίτιδα (μεταξύ άλλων παθήσεων), χάρη στα στοιχεία και τα μέταλλα από τις κοντινές σπηλιές.

Ζακυνθος

Κρουαζιέρα θα σε πάω στα ωραία της Ζακύνθου

Δεν φεύγεις από τη Ζάκυνθο, αν δεν κάνεις μία από τις ημερήσιες κρουαζιέρες που διοργανώνονται στο νησί, ανακαλύπτοντας κρυμμένους κολπίσκους και θαλάσσιες σπηλιές. Μπορείτε, έτσι να απολαύσετε το διάσημο και πολυφωτογραφημένο Ναυάγιο, τον Βασιλικό, τον κοσμοπολίτικο Λαγανά, το Μαραθονήσι, αλλά και τις πανέμορφες Γαλάζιες Σπηλιές. Τα σκηνικά που θα αντικρίσετε είναι σκέτη μαγεία.

Ζακυνθος

Λαγανάς, ένα κεφάλαιο μόνος του

Από τα πιο δημοφιλή και τουριστικά μέρη της Ζακύνθου, ο Λαγανάς είναι το μέρος που έχει συνδεθεί με τη διασκέδαση που δεν σταματά ποτέ. Διαθέτει, όμως και μια υπέροχη παραλία. Στο ένα άκρο της βρίσκεται το Καλαμάκι, που ουσιαστικά είναι η προέκταση του Λαγανά. Εδώ υπάρχουν φωλιές καρέτα-καρέτα, οπότε υπάρχουν τμήματα που απαγορεύεται να καθίσεις. Στο άλλο άκρο βρίσκεται το Κάμεο, το οποίο μοιάζει με τροπικό νησί και συνδέεται με μια ξύλινη γέφυρα.

Ζακυνθος

Βόλτα στην πόλη

Η, δε, ζωή στην πόλη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εκείνη στην ακροθαλασσιά. Το υπέροχο λιμάνι αλλά και η ομώνυμη πόλη έχουν διατηρήσει τον γοητευτικό ενετικό τους χαρακτήρα, με τα νεοκλασικά κτίρια και τις εκλεπτυσμένες λεπτομέρειές τους να είναι εμφανείς παντού.

Ορισμένα από τα αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να δεις στις βόλτες σου εκεί είναι το νεοκλασικό κτίριο του Μαυσωλείου Σολωμού- Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθινών καθώς επίσης η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Μάρκου αλλά και το παραδοσιακό ρολόι.

Ζακυνθος

Απολαύστε με την παρέα σας έναν καφέ ή ένα γλυκό στην ομώνυμη πλατεία και αφεθείτε στη βενετσιάνικη ατμόσφαιρά της. Το εμπορικό κέντρο της πόλης με τις παραδοσιακές βενετσιάνικες καμάρες ενδείκνυται για ατέλειωτες περατζάδες ενώ η περιπλάνηση στα γραφικά σοκάκια θα σας ανταμείψει.

Για τέλος σας κρατήσαμε μια βόλτα από την πιο όμορφη συνοικία της πόλης, τη Μπόχαλη απ’όπου θα απολαύσετε το πανόραμα προς το λιμάνι, το Αργάσι και τον κόλπο του Λαγανά. Ακόμη πιο ψηλά, περιτριγυρισμένο από ψηλά δέντρα και λουλούδια στέκει το φρούριο της Ζακύνθου, όπου επί Ενετοκρατίας βρισκόταν και η πρωτεύουσα του νησιού.

Η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου

Μια επίσκεψη από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου επιβάλλεται, ανεξαρτήτου θρησκείας και πεποιθήσεων. Ο μεγαλοπρεπέστατος αυτός ναός θεμελιώθηκε το 1926 και διατηρεί, μέχρι και σήμερα, την αρχοντική του παρουσία στο έπακρο.

Ζακυνθος

Μάλιστα, εγκαινιάστηκε λίγα χρόνια πριν από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 και αποτελεί ένα από τα τρία κτίρια του νησιού που δεν υπέστησαν καμία απολύτως ζημία, γεγονός που θεωρείται σημαδιακό από τους Ζακυνθινούς.

Άκρα του τάφου σιωπή… στον Λόφο Στράνη

«Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει… λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει…». Δεν γίνεται να έρθεις στη Ζάκυνθο και να μην επισκεφτείς το μέρος, όπου ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Στο Λόφο Στράνη με το που πατήσεις το πόδι σου, θα νιώσεις μια ανατριχίλα να σε διαπερνά.

Ζακυνθος

Και μόνο γνωρίζοντας πως εδώ, ο εθνικός μας ποιητής, ακούγοντας τα κανόνια απέναντι από το Μεσολόγγι, εμπνεύστηκε και έγραψε τα δύο σπουδαιότατα αυτά έργα, δεν γίνεται παρά να αισθανθείς δέος. Το ιστορικό μνημείο βρίσκεται σε ένα πάρκο με πολλά επίπεδα, ανάμεσα στα πεύκα και τα ελαιόδεντρα. Στο σημείο που υπάρχει σήμερα η στήλη με την προτομή του Σολωμού, ήταν το πουρνάρι κάτω από το οποίο ο ποιητής έγραψε τον εθνικό μας ύμνο. Τμήμα του γέρικου κορμού βρίσκεται σήμερα στην είσοδο του Μουσείου Σολωμού και Κάλβου.

Πώς θα ταξιδέψεις άνετα, ευχάριστα και με ασφάλεια στη Ζάκυνθο

Η υπέροχη Ζάκυνθος σας περιμένει για αξέχαστες διακοπές όλο τον χρόνο. Η πρόσβαση εκεί είναι πολύ εύκολη και άνετη μέσα από το άρτια ανακαινισμένο της αεροδρόμιο. Ο τερματικός σταθμός έχει αναδιαμορφωθεί πλήρως, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί οι σταθμοί check-in καθώς και τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής και αυξάνοντας, παράλληλα, τα επίπεδα ασφαλείας στο αεροδρόμιο.

Ζακυνθος

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ήξερες ότι

  • Η Fraport Greece αύξησε τον αριθμό των επιβατών εσωτερικής κίνησης του αεροδρομίου, από 68.570 το 2016 σε 94.949 το 2023
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι οι πέντε πρώτες χώρες σε κατάταξη από τις οποίες προέρχονται οι επιβάτες
  • Το 2017 επισκέφθηκαν το νησί 1.659,641 επιβάτες ενώ το 2023 ο αριθμός τους έφτασε σε 2.081,931 επιβάτες

Επιπλέον, το αεροδρόμιο της Ζακύνθου…

  • Συνεργάζεται με 49 αεροπορικές εταιρείες από 22 χώρες
  • Εξυπηρετεί 76 συνδέσεις μεταξύ των χωρών

Όσο για το καλοκαίρι 2024;

  • Προστέθηκαν 2 νέοι προορισμοί (Kosice, Liverpool)
  • Προστέθηκε 1 νέα αεροπορική εταιρεία (Avion Express)

Επίσης…
Το πρώτο εξάμηνο του 2024 επισκέφθηκαν το νησί 649.892 επιβάτες σε σύνολο 4.768 πτήσεων με αύξηση 9% και 6% αντίστοιχα σε σχέση με το 2023

Ζακυνθος

Κάνε πιο ευχάριστη την αναμονή σου για την πτήση

Όσο θα βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο και θα περιμένεις την πτήση σου, αφήνεις το κινητό στην άκρη (σε διακοπές βρίσκεσαι, διακόπτεις απ΄όλα, έτσι δεν είναι;) και απολαμβάνεις τη βόλτα σου στα καταστήματα που υπάρχουν σε αυτό. Μπορείς να αγοράσεις σουβενίρ για τους φίλους σου, αλλά και να απολαύσεις τον καφέ σου ή το φαγητό. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν επιλογές για να περάσει η ώρα ευχάριστα, χωρίς να το καταλάβεις.

Καταστήματα για φαγητό και καφέ στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου:

  • Street Food Republic
  • Gregory’s
  • Hellenico
  • Mi Cafetal
  • Panopolis
  • Pret A Manger
  • Refill Coffee & Bakery
  • The Barrels GastroPub

Καταστήματα για αγορές στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου:

  • Hellenic Duty Free Shops
  • Vodafone
  • ZTH Kiosk

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ