Στο κέντρο της ενδοχώρας της Λευκάδας και σε υψόμετρο -750 μέτρα- βρίσκεται το πιο ορεινό χωριό του νησιού, η Εγκλουβή. Για το πώς πήρε το όνομα του δεν υπάρχουν στοιχεία.

Ωστόσο ίσως η ονομασία του να οφείλεται στο ότι το χωριό είναι «εγκλωβισμένο», ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Πύργου και της Ελάτης (στα νότια), του Άη Λια (στα βόρεια), τα υψώματα Σελάκια (στα ανατολικά) και το ύψωμα του οροπεδίου του Άγιου Δονάτου (στα δυτικά), ενώ θεωρείται από τα παλαιότερα του νησιού.

Εγκλουβή Λευκάδας

Οι κάτοικοι της Εγκλουβής ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της γνωστής φακής που είναι φημισμένη σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Δονάτου, διοργανώνεται η γιορτή της φακής, όπου σερβίρεται το νόστιμο όσπριο, με το γλέντι να κρατάει ώρες μέχρι το πρωί.

Εγκλουβή Λευκάδας

Το χωριό υπήρχε ήδη από τα τέλη του 15ου αιώνα που πάτησαν οι Τούρκοι το νησί, και σύμφωνα με την παράδοση δεν ήρθαν ποτέ στην Εγκλουβή, γιατί «είναι κλουβί».

Εγκλουβή Λευκάδας
Εγκλουβή Λευκάδας

Αν βρεθείτε στα μέρη αυτά, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το οροπέδιο Βουνί, γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, ενώ σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από το χωριό θα βρείτε τους Βόλτους, έναν ιδιαίτερο και μοναδικό οικισμό με πέτρινες θολωτές κατασκευές –-δείγματα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής που χρησίμευαν ως προσωρινές κατοικίες κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και του αλωνίσματος της φακής.