Αλήθεια πώς θα σας φαινόταν να ζούσατε σε μία πόλη που αν την κοιτάξεις από ψηλά, μοιάζει με αστέρι; Στη βόρεια Ιταλία, πάντως, υπάρχει μια μικρή πόλη, η Παλμανόβα η οποία είναι χτισμένη σε σχήμα αστεριού.

Χτίστηκε το 1593, προκειμένου οι Ιταλοί να γιορτάσουν την 22η επέτειο νίκης της Βενετίας κατά των Οθωμανών αλλά και να προστατέψουν την ιταλική χερσόνησο από μελλοντικές επιθέσεις. Το μοναδικό αυτό σχήμα ήταν έμπνευση του αρχιτέκτονα και συγγραφέα Βιτσέντζο Σκαμότσι.

Η Παλμανόβα θεωρούνταν μια από τις καλύτερα οχυρωμένες πόλεις της Ευρώπης εκείνη την περίοδο. Πήρε το σχήμα της, καθώς οι αρχιτέκτονες της εποχής πίστευαν πως η γεωμετρική αρμονία ενισχύει την ευεξία της κοινωνίας. Σε όλη την ιστορία της, η πόλη πολιορκήθηκε μόνο τρεις φορές.

Στις αρχές του 1800, κατακτήθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Πολύ σύντομα, η Παλμανόβα τέθηκε υπό αυστριακή επιρροή αλλά τελικά προσαρτήθηκε από την Ιταλία το 1866. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο ιταλικός στρατός χρησιμοποίησε την πόλη ως βάση, όπου στήθηκαν νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις. Αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2017.

Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται η κεντρική πλατεία, Piazza Grande που είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο πεντάγωνο με έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο που έχει σχεδιαστεί για να αποτελεί κομβικό σημείο για την κοινότητα. Γύρω από από την πλατεία υπάρχει μια σειρά από κτήρια με έντονα χρώματα, μερικά από τα οποία στεγάζουν καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ.

Εδώ δεσπόζει και ο Duomo, ο αναγεννησιακός καθεδρικός ναός της πόλης, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1636. Στο Palazzo del Provveditore Generale στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης.

Δείτε τις φωτογραφίες

Παλμανόβα
Παλμανόβα
Παλμανόβα
Παλμανόβα