Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Apple όσον αφορά την ανάπτυξη μίας εφαρμογής σε smartphone προς χρήση στα δίκτυα της Γαλλίας για την ανίχνευση ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας Στεφάν Ρισάρ.
Όλες οι χώρες μεριμνούν άμεσα για να αναπτύξουν εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να αποκτήσουν την δυνατότητα να εκτιμήσουν τον κίνδυνο της μετάδοσης του κορονοϊού από ένα άτομο σε άλλο, με την τεχνολογία να βοηθά να απομονωθούν επαρκέστερα όσοι θα μπορούσαν να τον μεταδώσουν.
«Πραγματοποιούνται συναντήσεις σχεδόν καθημερινά. Δεν έχει υπάρξει ακόμα μια συμφωνία (…), όμως έχει εδραιωθεί μία δυναμική συζήτησης με την Apple που δεν είναι κακή», δήλωσε σήμερα ο Ρισάρ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Apple και η Google μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Γαλλίας να στηρίξουν την προσέγγισή της αναφορικά με τη χρήση τεχνολογίας smartphone, η οποία περιλαμβάνει την φύλαξη των προσωπικών δεδομένων σε έναν κεντρικό διακομιστή (server). Απεναντίας, οι εταιρείες τεχνολογίας αιχμής υποστηρίζουν την προοπτική μιας αποκεντρωμένης προσέγγισης, κύριος άξονας της οποίας θα είναι η αποθήκευση των αρχείων καταγραφής Bluetooth στα μεμονωμένα smartphones.
Παρόλο που η Γερμανία, η οποία αρχικά συνεργάστηκε με τη Γαλλία για την ανάπτυξη της εφαρμογής αυτής, υπαναχώρησε από τη λύση αυτή την περασμένη Κυριακή, ο διευθύνων σύμβουλος της Orange διευκρίνισε σήμερα ότι το Βερολίνο δεν έχει εγκαταλείψει παντελώς την προσέγγιση της αποθήκευσης δεδομένων σε κεντρικό διακομιστή.
«Προσοχή στις διάφορες δηλώσεις που ακούμε. Οι Γερμανοί διατηρούν έναν ανοιχτό δίαυλο. Δεν έχουν επιλέξει τη μία πλευρά έναντι της άλλης. Οι Γερμανοί επεξεργάζονται επί του παρόντος και τις δύο επιλογές. Εξακολουθώ να ευελπιστώ πως σύντομα θα καταφέρουμε μία σύγκλιση σε όλα», επισήμανε ο Ρισάρ.
Η Μαρί-Νοέλ Ζεγκό-Λαβεσιέρ, διευθύντρια Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Orange, του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού φορέα της Γαλλίας, δήλωσε από την πλευρά της πως η γαλλική εφαρμογή, που ονομάζεται προς το παρόν StopCovid -αν και αυτό το όνομα ενδεχομένως να αλλάξει στο τέλος- θα πρέπει να είναι έτοιμη ως τα τέλη Μαΐου.
Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει επίσης πολιτικές τριβές, με πολλούς Γάλλους βουλευτές να θέτουν το ζήτημα της παραβίασης του απορρήτου ως μία από τις κύριες επιφυλάξεις για την υιοθέτηση μίας τέτοιας εφαρμογής. Ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα κατατεθεί προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο μόλις είναι έτοιμα όλα.