Η αγορά των ηλεκτρονικών βιβλίων και ανάλογων συσκευών όλο και διευρύνεται τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τη συγκεκριμένη μέθοδο ανάγνωσης, δηλώνοντας πως τίποτα δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το παραδοσιακό βιβλίο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε, είναι ότι για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, είναι ευκολότερο να διαβάσουν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σε tablet, ταυτόχρονα όμως η εμπειρία δεν τους είναι ευχάριστη!
Για την πραγματοποίηση της μελέτης, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα με 56 άτομα ηλικίας από 66 έως 77 ετών. Όπως αποδείχτηκε οι εθελοντές διάβαζαν ταχύτερα και παράλληλα ο εγκέφαλός τους κατέβαλε μικρότερη προσπάθεια, όταν χρησιμοποιούσαν tablet από ό,τι όταν διάβαζαν από βιβλίο ή ακόμα και από e-reader.
Βέβαια, οι ίδιοι δήλωσαν πως ευχαριστιούνται περισσότερο το παραδοσιακό διάβασμα. Την ίδια στιγμή, όμως οι αντικειμενικές μετρήσεις των επιστημόνων (ανάλυση των κινήσεων των ματιών, καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων κ.α.) έδειξαν το ακριβώς αντίθετο: οι ηλικιωμένοι διάβαζαν πιο γρήγορα και άνετα το ηλεκτρονικό βιβλίο, παρόλο που δεν το παραδέχονταν ή δεν το αναγνώριζαν ως υποκειμενική εμπειρία τους.
«Η νοητική και νευρωνική προσπάθεια που καταβάλλει ένας ηλικιωμένος για να διαβάσει από ένα υπολογιστή – ταμπλέτα, είναι μικρότερη από αυτήν που απαιτείται για να διαβάσει από ένα τυπωμένο βιβλίο ή και από μια συσκευή e-reader», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Φραντσίσκα Κρέτσμαρ.
«Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως είναι πιο δύσκολο να διαβάζει κανείς από μια ψηφιακή συσκευή και ότι, σε αυτήν την περίπτωση, στους ανθρώπους μένουν λιγότερα στο μυαλό τους από αυτά που διαβάζουν. Όμως η μελέτη μας έδειξε πως οι γηραιότεροι άνθρωποι, στην πραγματικότητα, μπορούν να διαβάζουν καλύτερα από tablets, ίσως χάρη στην καλύτερη οπτική αντίθεση (σε σχέση με ένα βιβλίο)», δήλωσε η Κρέτσμαρ, αναφερόμενη στο φωτισμό υποβάθρου που προσφέρουν οι ταμπλέτες.
Το μεγαλύτερο «κοντράστ» βοηθά τους ηλικιωμένους να αναγνωρίζουν καλύτερα τα γράμματα και τις λέξεις, με συνέπεια ο εγκέφαλός τους να κάνει ταχύτερη γλωσσική επεξεργασία.
Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι οι νεότεροι εθελοντές ηλικίας 21 έως 34 ετών δεν εμφάνιζαν ανάλογη διαφορά, καθώς στην περίπτωσή τους η ανάγνωση από ταμπλέτα δεν υπερτερούσε σε σχέση με τον ηλεκτρονικό αναγνώστη (e-reader) και το τυπωμένο βιβλίο, όσον αφορά στις αντικειμενικές μετρήσεις του εγκεφάλου τους.