Ο John Nyakatura και η ομάδα του από το Humboldt University του Βερολίνου προσπαθούν να λύσουν έναν από τους διαπρεπέστερους εξελικτικούς γρίφους: πώς εκτελούσαν οι μακρινοί μας πρόγονοι μια από τις πιο απλές και βασικές ενέργειες που μας κληροδότησαν: το βάδισμα.
Κι έτσι έφτιαξαν ένα ρομπότ, που βασίζεται σε ένα αμφίβιο ερπετό που έζησε πριν από 300 εκατ. χρόνια, ώστε να μελετήσουν πώς τα ζώα που προηγήθηκαν των δεινοσαύρων περπατούσαν στη στεριά.
Όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «Nature», οι γνώσεις που αποκόμισαν από τον OroBOT υποδεικνύουν ότι ο κοινός πρόγονος όλων των τετράποδων ζώων (περιλαμβανομένου και του ανθρώπου) δεν σερνόταν πιθανότατα στη γη σαν σαλαμάνδρα. Αντιθέτως, τα προϊστορικά αυτά πλάσματα μπορούσαν ήδη από τόσο παλιά να βαδίζουν, με τον τρόπο που το κάνει σήμερα ένας κροκόδειλος.
Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση, «είναι απίθανο να βλέπεις ένα απολίθωμα να έρχεται στη ζωή!», όπως δήλωσε η Julia Molnar, ανατόμος στο New York Institute of Technology…