Επιστήμονες που συνεδρίασαν στην Αυστραλία συνέκριναν σήμερα την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου, συμβατού με το περίφημο μποζόνιο του Χιγκς, με εκείνη του ηλεκτρισμού, που όταν έγινε ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς όλες τις συνέπειές της.
«Αυτό που είναι αληθινά σημαντικό για το Χιγκς είναι ότι εξηγεί πώς μπορεί να ήταν ο κόσμος κατά το πρώτο εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά το Μπιγκ Μπανγκ», δήλωσε ο Άλμπερτ Ντε Ρουκ, επιστήμονας του CERN που ήταν παρών στην Αυστραλία για ένα μεγάλο συνέδριο. «Μπορούμε να εφαρμόσουμε (την ανακάλυψη αυτή) σε κάτι; Προς το παρόν, η φαντασία μου είναι ανεπαρκής».
«Όπως η φαντασία του (Μάικλ) Φάραντεϊ ήταν πολύ μικρή για να οραματιστεί όλα αυτά που μπορούσε να κάνει με τον ηλεκτρισμό όταν τον ανακάλυψε», πρόσθεσε ο φυσικός.
Ο Βρετανός Φαραντέι ανακάλυψε το 1831 την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, που αργότερα οδήγησε στη σύγχρονη ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία.
Σύμφωνα με τον φυσικό Ρέι Βόλκας, πολλοί ελπίζουν ότι το νέο σωματίδιο είναι “λίγο διαφορετικό” από το μποζόνιο του Χιγκς, όπως περιγράφεται στο Βασικό Μοντέλο της Φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων.
Αν το σωματίδιο ήταν διαφορετικό, “αυτό θα οδηγούσε σε νέες φυσικές θεωρίες, ίσως σε σχέση με τη σκοτεινή ύλη”, εκτιμά.
Αυτή η μυστηριώδης ύλη αποτελεί το ένα τέταρτο του Σύμπαντος ενώ η ορατή ύλη δεν αντιπροσωπεύει παρά το 5% του. Το υπόλοιπο 70% είναι η σκοτεινή ενέργεια που εξηγεί γιατί η επέκταση του Σύμπαντος επιταχύνεται.
«Μπορούμε να φανταστούμε για παράδειγμα ότι το σωματίδιο του Χιγκς ενεργεί σαν μια γέφυρα ανάμεσα στη συνηθισμένη ύλη, που αποτελεί τα άτομα, και τη σκοτεινή ύλη, για την οποία ξέρουμε πως είναι ένα σημαντικό συστατικό του σύμπαντος», προσθέτει ο Ρέι Βόλκας.
«Αυτό θα είχε φανταστικές επιπτώσεις για την κατανόηση ό,τι είναι σημαντικού στο σύμπαν, όχι μόνο των συνηθισμένων ατόμων», σύμφωνα πάντα με τον Βόλκας.