Τεχνικό πρόβλημα που εμποδίζει την κίνησή του αντιμετωπίζει το μικρό τρυπάνι που χρησιμοποιεί το ρομποτικό ρόβερ Curiosity της NASA για να παίρνει δείγματα από το έδαφος του Άρη.
Μηχανικοί και επιστήμονες στο κέντρο ελέγχου προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο έχει σταματήσει αναγκαστικά τις «βόλτες» του ρόβερ, που ανέβαινε αργά στο όρος Σαρπ, όπου υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για συνθήκες φιλικές προς τη ζωή κάποτε.
Το Curiosity -ένα κινητό επιστημονικό εργαστήριο- έφθασε στον γειτονικό πλανήτη πριν από τέσσερα χρόνια και από τότε παίρνει συνεχώς δείγματα από το έδαφος του Άρη, στα οποία κάνει χημικές αναλύσεις. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από εκεί όπου προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο του 2012.
Το τεχνικό πρόβλημα εμφανίσθηκε πριν από μια εβδομάδα και, ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι αντιμετωπίσθηκε, επανεμφανίσθηκε ακόμη πιο έντονα, όπως έκαναν γνωστό οι επιστήμονες της NASA στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Στο ίδιο συνέδριο, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά ανίχνευσαν στον Άρη το χημικό στοιχείο βόριο. Η παρουσία του -η οποία διευκολύνει το σχηματισμό του σακχάρου ριβόζης και του μορίου του RNA (που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα των έμβιων γήινων όντων)- πιθανώς αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι κάποτε ο «κόκκινος» πλανήτης είχε συνθήκες φιλικές προς τη ζωή.