Πρέπει να είναι η πιο φιλόδοξη πρόκληση Lego που έχει γίνει ποτέ: η δημιουργία μιας McLaren P1 σε φυσικό μέγεθος πλήρως οδηγούμενης, από κομμάτια Lego. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Lego και η McLaren κατάφεραν να τα καταφέρουν -και η πρόκληση κορυφώθηκε με τον οδηγό της McLaren Formula 1 Lando Norris να οδηγεί την πλαστική φανταστική P1 σε έναν πλήρη γύρο της πίστας Silverstone του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή φαίνεται απαραίτητη για να εξηγήσουμε πώς φτάσαμε εδώ. Τον Ιούλιο, η ολλανδική εταιρεία παιχνιδιών Lego αποκάλυψε την Lego Technic McLaren P1 σε κλίμακα 1:8, γεγονός που έκανε την αυτοκινητοβιομηχανία και τον κατασκευαστή μοντέλων να αναρωτηθούν αν θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ιδέα σε έκδοση 1:1 -και μάλιστα να την κάνουν ικανή να οδηγηθεί από άνθρωπο.

Η ανάπτυξη και η κατασκευή χρειάστηκαν 8.344 ώρες, με 23 ειδικούς σχεδιαστές, μηχανικούς και κατασκευαστές να εργάζονται για να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αυτοκίνητο Lego που έχει διαστάσεις παρόμοιες με την πραγματική McLaren P1. Το μοντέλο έχει μήκος 500 εκ., πλάτος 208 εκ. και ύψος 114 εκ., ενώ για την κατασκευή του αυτοκινήτου χρησιμοποιήθηκαν 342.817 κομμάτια Lego. Βάλτε τα όλα αυτά μαζί και η Lego P1 ακουμπά στη ζυγαριά στα 1.220 κιλά -περίπου 400 κιλά λιγότερα από το υβριδικό hypercar.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το roadandtrack.com, παρόλο που το μοντέλο Lego μπορεί να μην είναι σε θέση να φτάσει την πραγματική P1 σε απόδοση ισχύος, ο κινητήρας στο μοντέλο σε φυσικό μέγεθος εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακός. Ή μάλλον, ο πληθυντικός των κινητήρων: το αυτοκίνητο διαθέτει συνολικά 768 ηλεκτρικά μοτέρ Lego, με οκτώ ξεχωριστά πακέτα (φόρος τιμής στον V-8 του αυτοκινήτου παραγωγής), το καθένα από τα οποία συγκεντρώνει 96 κινητήρες Lego.

Αλλά η κατασκευή του αυτοκινήτου δεν ήταν αρκετή: το αυτοκίνητο έπρεπε να μπορεί να οδηγηθεί. Και ποιος ήταν καλύτερος για να το κάνει μια βόλτα στην εμβληματική πίστα του Silverstone Circuit από τον πιλότο της McLaren F1 Norris;

Η απόλυτη πρόκληση με τον Lando Norris

Μπορεί να μην μπορεί να φτάσει τον χρόνο γύρου μιας πραγματικής P1, αλλά το μοντέλο Lego κατάφερε να κάνει τον γύρο της πίστας. Έγραψε μάλιστα και λίγη ιστορία στην πορεία: είναι η πρώτη κατασκευή σε κλίμακα Lego που περνάει τις στροφές και ολοκληρώνει ένα γύρο σε μια πίστα αγώνων. Προηγούμενα αυτοκίνητα Lego πλήρους μεγέθους, όπως αυτή η Bugatti Chiron, δεν μπορούσαν να στρίψουν. Και, όπως είναι φυσικό, είναι, επίσης, η πρώτη φορά που ένας οδηγός της F1 οδηγεί ένα αυτοκίνητο Lego σε φυσικό μέγεθος.