Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο κορυφαίος έλληνας άλτης, έχει κατακτήσει τα πάντα. Συνεχόμενα χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια ρεκόρ και πολλές άλλες διακρίσεις.
Θα μπορούσε να πει κάποιος πως δεν έχει πλέον κίνητρο το «χρυσό» παιδί του άλματος εις μήκος, αλλά θα λαθέψει. Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν έχει στο ενεργητικό του το πανελλήνιο ρεκόρ. Φαντάζει απίστευτο, μα είναι αληθινό.
Κάτοχος του ρεκόρ είναι ο Λούης Τσάτουμας, ο οποίος το μακρινό 2007 είχε «πετάξει» στα 8 μέτρα και 66 εκατοστά.
Ο Μίλτος Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Βουδαπέστης προσγειώνεται στα 8.52 μέτρα, ξεπερνά κατά 2 εκατοστά τον μέχρι εκείνη τη στιγμή προπορευόμενο Γουέινι Πίνοκ και κατακτά το μόνο χρυσό μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή του. Προφανώς η χαρά του είναι απερίγραπτη, με τη μόνη διαφορά ότι λίγη ώρα αργότερα, με το μυαλό πιο καθαρό πια, εκφράζει με τον δικό του μοναδικό και άμεσο τρόπο τη… δυσαρέσκειά του. «Το άλμα ήταν για 8,70, αλλά άφησα τα πόδια στην άμμο και γι’ αυτό νευρίασα. Κατάλαβα ότι ήταν πάνω από 8,40 και θύμωσα, γιατί ήταν για 8,70μ. Είπα “πω πω, λάθος!”, που μπορεί να το θυμάμαι για πάντα», λέει στην κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης, αναφερόμενος στη χαμένη ευκαιρία να καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ, που κρατά ο Λούης Τσάτουμας.
Το «στοιχειωμένο» ρεκόρ
Στις 2 Ιουνίου στα «Παπαφλέσσεια» θα κάνει το άλμα της ζωής του, καθώς θα πετάξει στα 8 μέτρα και 66 εκατοστά. Μάλιστα, το άλμα του Τσάτουμα ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη μετά το μυθικό 8,86 του Ρόμπερτ Εμιγιάν το 1987.
Ήταν μια τεράστια επιβράβευση για την καριέρα του Τσάτουμα, που από μικρός είχε δείξει το ταλέντο του. Οι επιτυχίες του στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες ήταν πολλές, ξεκινώντας από μια 4η θέση σε Παγκόσμιο Παίδων και συνεχίζοντας με χρυσό σε Ευρωπαϊκό Εφήβων και αργότερα Νέων, όμως όταν πέρασε στους Άνδρες άρχισαν και τα προβλήματα. Τις περισσότερες από τις επόμενες χρονιές, αν και κατά τη διάρκεια της σεζόν σε πολλά μίτινγκ έκανε μεγάλα άλματα, δυσκολευόταν να τα επαναλάβει ή να τα πλησιάσει στις μεγάλες διοργανώσεις.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού, το 2005, στη Μαδρίτη, όταν πέρασε στον τελικό ως 1ος των προκριματικών, αλλά εκεί έκανε μόνο άκυρες, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο Γκέτεμποργκ, όπου προκρίθηκε με την 3η καλύτερη επίδοση, αλλά στον τελικό – ξανά με πολλά άκυρα – περιορίστηκε στα μόλις 7.84 μέτρα και την 8η θέση. Ίσως, η μεγαλύτερη απογοήτευση, πάντως, ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Εκείνη τη σεζόν ο Τσάτουμας είχε μια αξιοζήλευτη συνέπεια, καθώς στις 13 Ιουνίου κάνει 8.32 (επίδοση που ήταν η 4η καλύτερη στον κόσμο μέσα στη χρονιά) και ένα μήνα αργότερα στα «Τσικλητήρεια» φτάνει στα 8.44 μ,, καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη και τρίτη καλύτερη στον κόσμο! Με την αυτοπεποίθησή του στα ύψη πηγαίνει στα προκριματικά στο Πεκίνο και περνά στον τελικό με 8.27 μ.
Ο Έλληνας πρωταθλητής απογοήτευσε καθώς παρότι είχε την καλύτερη επίδοση στα προκριματικά, με τρεις άκυρες προσπάθειες δεν μπόρεσε να διεκδικήσει μία καλή θέση και ολοκλήρωσε άδοξα την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.