Πέντε νέα αθλήματα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Λος Άντζελες το 2028. Πιο συγκεκριμένα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε ότι το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ (άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα), το κρίκετ, το λακρός, το ποδόσφαιρο με σημαία και το σκουός θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα των Αγώνων.

Το μπέιζμπολ, το σόφτμπολ, το κρίκετ και το λακρός έχουν υπάρξει ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με το αμερικανικό ποδόσφαιρο με σημαία και το σκουός να κάνουν το επίσημο… ντεμπούτο τους.

Τα νέα Ολυμπιακά αθλήματα:

Μπέιζμπολ

Το μπέιζμπολ δεν είναι «ξένο» άθλημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν και πρόκειται για ένα αρκετά… παλιό σπορ, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1904 για πρώτη φορά και έπαψε να είναι Ολυμπιακό άθλημα το 2012.

Σόφτμπολ

Το σόφτμπολ εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996 μόνο ως γυναικείο άθλημα (στο Λος Άντζελες θα αγωνιστούν και άνδρες). Το 2012 αποφασίστηκε να απομακρυνθεί από το πρόγραμμα για να ενσωματωθεί εκ νέου στους Θερινούς Αγώνες του 2020.

Κρίκετ

Ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα παγκοσμίως, καθώς είναι το πιο διαδεδομένο σε Ινδία και Πακιστάν έχει παρουσία σε δύο μόλις Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε εκείνους του 1904 και του 1908. Ωστόσο, λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος αποσύρθηκε από το πρόγραμμα για να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των Αγώνων του Λος Άντζελες.

Λακρός

Το Λακρός είναι ομαδικό άθλημα που παίζεται με ένα μπαστούνι και μπάλα. Η κάθε ομάδα αποτελείται από 10 παίκτες (έναν τερματοφύλακα, τρεις αμυντικούς, τρεις μέσους και τρεις επιθετικούς), ο καθένας από τους οποίους είναι εφοδιασμένος με ένα μπαστούνι που μοιάζει με απόχη και μ’ αυτό χειρίζεται την μπάλα επιδιώκοντας να σκοράρει γκολ στο αντίπαλο τέρμα. Έχουν διεξαχθεί αγώνες επίδειξης λακρός σε τρεις ολυμπιάδες, το 1928 με συμμετοχή τριών χωρών, το 1932 με δύο συμμετοχές και το 1948 με δύο. Θα κάνει και πάλι την εμφάνισή του σε πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων το 2028.

Ποδόσφαιρο με σημαία

Το ποδόσφαιρο σημαίας είναι μία παραλλαγή του American Football. Δεν έχει υπάρξει ποτέ στον Ολυμπιακό πρόγραμμα και το 2022 ήταν άθλημα επίδειξης στους παγκόσμιους αγώνες. Σε εκείνη τη διοργάνωση, οι ΗΠΑ είχε νικήσει στους άνδρες και το Μεξικό στις γυναίκες. Το ποδόσφαιρο με σημαία θα κάνει το Ολυμπιακό του ντεμπούτο στους Αγώνες του Λος Άντζελες.

Σκουός

Το σκουός, ή αλλιώς τοιχοσφαίριση, είναι ένα αθλητικό παιχνίδι μπάλας το οποίο παίζεται με δύο ή με τέσσερις παίχτες σε ένα γήπεδο με τέσσερις τοίχους και μια μικρή, κοίλη μπάλα από καουτσούκ. Το άθλημα θα κάνει κι αυτό ντεμπούτο μαζί με το αμερικανικό ποδόσφαιρο με σημαία σε Ολυμπιακούς Αγώνες.