Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ήταν καλοί, τελικά, για την Ελλάδα που πανηγύρισε συνολικά 8 μετάλλια, πράγμα που σημαίνει ότι ισοφάρισε την 4η καλύτερη επίδοσή της στην ιστορία της διοργάνωσης.

Στην προηγούμενη διοργάνωση, στο Τόκιο, η χώρα μας είχε πανηγυρίσει συνολικά 4 μετάλλια. Αριθμός μικρός. Όχι τόσο μικρός, φυσικά, όσο τα… δύο των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 στο Λονδίνο, αλλά μικρός. Ο πρώτος στόχος, επομένως, ήταν να ξεπεραστεί η επίδοση του 2020 και επιτεύχθηκε αφού στο Παρίσι πανηγυρίσαμε οκτώ φορές συνολικά.

Ο Θοδωρής Τσελίδης έκανε την αρχή με το χάλκινο στο τζούντο, για να ακολουθήσει το ασημένιο του Απόστολου Χρήστου στα 200μ. ύπτιο, στην κολύμβηση. Από εκεί και πέρα, οι Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζής και οι Κοντού – Φίτσιου κατέκτησαν το χάλκινο στην κωπηλασία, με την Ελλάδα να ισοφαρίζει την επίδοση του Τόκιο.

Η… προσπέραση έγινε με τον Λευτέρη Πετρούνια που κατέκτησε το χάλκινο στους κρίκους, για να έρθει το 6ο μετάλλιο από τον Εμμανουήλ Καραλή που πήρε το χάλκινο στο άλμα επί κοντώ. Αυτό που έλειπε, με λίγα λόγια, ήταν το χρυσό και αυτός που το έφερε ήταν αυτός που περίμεναν όλοι: Ο εκπληκτικός Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος.

Τέλος, ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ κατέκτησε το χάλκινο στην πάλη, με την Ελλάδα να πανηγυρίζει το 8ο μετάλλιό της, ισοφαρίζοντας την επίδοση του 1996 στην Ατλάντα, η οποία είναι και η 4η καλύτερη της ιστορίας μας.

Στην 1η θέση είναι τα 47 μετάλλια του 1896 (Αθήνα), στη 2η τα 16 του 2004 (Αθήνα) και στην 3η τα 13 του Σίδνεϊ (2000).