Δεύτερο χρυσό μετάλλιο στις καταδύσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι για την Κινέζα, Quan Hongchan, η οποία έκανε την «τέλεια βουτιά» από βατήρα 10 μέτρων.

Η μόλις 17 ετών αθλήτρια βαθμολογήθηκε με 10 από όλους τους κριτές, όπως σημειώνει το Eurosport.

Η Quan έχει κερδίσει πέντε παγκόσμιους τίτλους αλλά και τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια – τα δύο στο Παρίσι και το ένα στο Τόκιο, το 2021.

Σύμφωνα με τη South China Morning Post, οι επιδόσεις της 17χρονης προκάλεσαν τη δημιουργία μιας νέας φράση στα Μανδαρινικά προκειμένου να αποτυπωθεί η μαγεία της. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε η φράση «shuihua xiaoshi shu» που μεταφράζεται ως «η τεχνική εξαφάνισης του νερού» για να δείξει την ικανότητά της να πετάει ελάχιστο νερό κατά την είσοδό της στην πισίνα.

Η Quan γεννήθηκε σε ένα χωριό 3.000 χιλιάδων κατοίκων και ήταν το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειάς της.

Οι γονείς της ήταν αγρότες και εργαζόμενοι σε εργοστάσιο ενώ τα παιδικά της χρόνια δυσκόλεψαν όταν η μητέρα της τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα.

Τον Ιούλιο του 2014, όμως, την Quan εντόπισε ο προπονητής Chen Huaming στο πλαίσιο επισκέψεών του σε σχολεία για να βρει τους επόμενους πρωταθλητές στις καταδύσεις.

Σύμφωνα με τον πρώην προπονητή της, He Weiyi, αυτό που την έκανε ξεχωριστή ήταν η αποφασιστικότητά της να γίνεται καλύτερη μέρα με την ημέρα. «Προπονείται πιο σκληρά από οποιονδήποτε στην ηλικία της. Πάντα με ρωτούσε αν οι πόζες και οι πτήσεις της ήταν εντάξει και αν τα είχε καταφέρει καλά».

Η νεαρή αθλήτρια υπερασπίζεται τον Ολυμπιακό της τίτλο από το Τόκιο 2020 και έχει ήδη ένα χρυσό μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις από βατήρα δέκα μέτρων στο Παρίσι 2024.