Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι πρόκειται να επιστρατεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους ντόπινγκ, ώστε να εντοπίσουν κάποιον αθλητή που τυχόν προσπαθήσει να κλέψει.

Ο Διεθνής Οργανισμό Ελέγχου Αντιντόπινγκ (ITA) θα χρησιμοποιήσει βιολογικά διαβατήρια και διαβατήρια επιδόσεων, αλλά και πλήθος άλλων δεδομένων, με στόχο να εντοπίσει τυχόν παρατυπίες που μπορεί να αλλοιώσουν τις τελικές αποδώσεις στα αγωνίσματα.

«Οι αθλητές γνωρίζουν ότι θα παρακολουθούνται πολύ στενά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε θα ήθελα να ελπίζω ότι πολύ λίγοι, αν υπάρχουν, θα μπουν στον πειρασμό να πάρουν φάρμακα στο Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού», είπε ο γενικής διευθυντής του ITA Benjamin Cohen.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας rfi.fr, στόχος του ITA είναι να εντοπίσει τυχόν ύποπτα μοτίβα, όπως απότομη αλλαγή στις επιδόσεις, ή αλλαγές στα βιολογικά διαβατήρια, καθώς δεν θα μπορούν να γίνουν με ευκολία και γρήγορα οι ελέγχοι ντόπινγκ.

«Θα έχουμε 11.000 αθλητές… Είναι δύσκολο να τους βρεις αμέσως, οπότε θέλουμε να προβλέψουμε πού και ποιοι μπορεί να επιχειρήσουν να κλέψουν», είπε ο Cohen.

Διαβατήριο επιδόσεων

Προκειμένου να γίνει σωστή επιτήρηση των αθλητών για να εντοπιστούν εκείνοι που θα λάβουν ή θα θελήσουν να πάρουν παράνομα σκευάσματα, θα αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να κατασκευάσει διαβατήριο επιδόσεων.

Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη πρακτική χρησιμοποιείται στα αθλήματα της κολύμβησης και της άρσης βαρών, αλλά αναμένεται να επεκταθεί κι αλλού, όπως στην ποδηλασία. Στόχος είναι να προβλεφθούν οι επιδόσεις που αναμένεται να πετύχει ένας αθλητής στους Αγώνες και σε περίπτωση απόκλισης θα υπάρχει ένα στοιχείο που μπορεί να μαρτυρά ότι υπήρξε περίπτωση ντόπινγκ.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας επιτρέψει να πούμε: “αυτό είναι πραγματικά ένα ασυνήθιστο αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσε να υποδηλώνει ντόπινγκ”», είπε σχετικά ο Benjamin Cohen.

Προς το παρόν οι έλεγχοι αντιντόπινγκ του ITA έχουν αποδώσει καρπούς, με πρόσφατη την περίπτωση του 23χρονου Ιταλού ποδηλάτη Andrea Piccolo, ο οποίος συνελήφθη στις 21 Ιουνίου από τους Ιταλούς καραμπινιέρους που τον έπιασαν στο αεροδρόμιο με αυξητικές ορμόνες στη βαλίτσα του.