Στις μέρες μας είναι τυχερός κάποιος αθλητής αν κρατήσει ακέραιο το ρεκόρ του για μερικά χρόνια ή μια δεκαετία. Ωστόσο, ένας διαγωνιζόμενους στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες κατάφερε να μείνει στην κορυφή για 2.000 χρόνια.

Ο Λεωνίδας της Ρόδου ήταν ο μόνος Ολυμπιονίκης που βρέθηκε 12 φορές στην κορυφή ως νικητής σε ατομικά αθλήματα, κάτι που καταρρίφθηκε μόλις το 2016 από τον Αμερικανό κολυμβητή Μάικλ Φελπς όταν κατέκτησε το 13ο χρυσό του ολυμπιακό μετάλλιο. Ο Παυσανίας χαρακτήρισε τον αθλητή ως «τον πιο διάσημο δρομέα» της αρχαίας Ελλάδας, ενώ Αθηναίος Φιλόστρατος έγραψε πως «η περίπτωση του Λεωνίδα της Ρόδου διέψευσε όλες τις γνώσεις για την άθληση και τους σωματότυπους».

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο συγκεκριμένος αθλητής αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση των αρχαίων, αλλά και σύγχρονων Αγώνων, αφού κέρδισε σε τέσσερις διαδοχικές Ολυμπιάδες. Παράλληλα, σε ηλικία 36 ετών πέτυχε την τελευταία του διάκριση, με αποτέλεσμα να ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από τον Φελπς που έσπασε μετά από 2.000 χρόνια το ρεκόρ του.

Ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς

Η ιστορία του Λεωνίδα της Ρόδου ξεκινάει το 164 π.Χ. όταν συμμετείχε στην πρώτη του Ολυμπιάδα και συνεχίστηκε στις επόμενες που διεξήχθησαν τα έτη 160 π.Χ., 156 π.Χ. και 152 π.Χ., ανέφερε ο ιστότοπος imagininghistory.co.uk.

Ο αθλητής σε κάθε Ολυμπιάδα κέρδισε τρεις διαφορετικούς αγώνες δρόμου, που ήταν οι εξής: Το στάδιο – ο συνηθισμένος αγώνας τρεξίματος της εποχής, τον δίαυλο (είχε διπλάσια απόσταση από το στάδιο) και την οπλιτοδρομία, όπου οι συμμετέχοντες έτρεχαν κρατώντας μια τεράστια ασπίδα.

Αυτή η εκπληκτική πράξη της κατάκτησης δώδεκα ατομικών ολυμπιακών νικών δεν καταρρίφθηκε στην εποχή του, παρά 2.000 χρόνια αργότερα. Η ανώτερη επιμελήτρια στο Βρετανικό Μουσείο, Judith Swaddling, σημείωσε ότι ο Λεωνίδας λατρεύτηκε ως τοπική θεότητα στη Ρόδο μετά τον θάνατό του, με αρκετά άτομα της εποχής του να αναφέρουν πως «είχε την ταχύτητα Θεού και όχι ανθρώπου».