Δέκα μήνες μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία της European Super League που είχε προκαλέσει σεισμό στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, οι τρεις ομάδες που εξακολουθούν να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, οι Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα δηλαδή, επανήλθαν με επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία εξηγούν το νέο πλάνο που θέλουν να προωθήσουν και το οποίο δεν προβλέπει κλειστή λίγκα αποκλειστικά για τα μεγάλα κλαμπ.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό, αφού τα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτά που θα λάβουν την τελική απάντηση, αλλά η UEFA δείχνει να έχει ισχυροποιήσει τη θέση της. Γεγονός, πάντως, που δεν πτοεί τις Ρεάλ, Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα, όπως δείχνει και η επιστολή τους προς την Ε.Ε. Μια επιστολή στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι σύλλογοι πρέπει να διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το δικό τους εμπορικό μέλλον και να προτείνουν εναλλακτικές για το ποδόσφαιρο. Αυτές α) παράσχουν διοργανώσεις πιο ελκυστικές για τον καταναλωτή καλύπτοντας την απαίτηση για πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις β) θα διασφαλίσει καλύτερο οικονομικό έλεγχο που θα υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα και που θα παρέχει σταθερότητα και γ) θα επιτρέψει φορμάτ που θα καρποφορήσουν τη δημιουργία μεγαλύτερων συλλόγων από διαφορετικές πόλεις, ανεξαρτήτως της έκτασης ή του πληθυσμού των χωρών τους, προάγοντας την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μέσα στην ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύουμε ακράδαντα, επίσης, ότι οποιοδήποτε εποπτικό σύστημα πρέπει να είναι ανεξάρτητο ώστε να επιτηρεί επαρκώς το παιχνίδι και τις διάφορες διοργανώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Αντρέα Ανιέλι

Τα δέκα σημεία της επιστολής Ανιέλι

Στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, εκ μέρους των τριών κλαμπ, υπάρχουν δέκα σημαντικά σημεία, τα οποία είναι τα εξής…

  • Η πρόταση της Super League δεν αφορά μια λίγκα που θέλει να αποσχιστεί, να προκαλέσει σχίσμα στο ποδόσφαιρο.
  • Εγκαταλείπουμε την ιδέα των μόνιμων μελών, κρατώντας ανοιχτή τη Λίγκα στους ευρωπαϊκούς Συλλόγους.
  • Το project της Super League είναι η αναγνώριση ενός συστήματος που έχει καταρρεύσει.
  • Ο ρόλος της UEFA δημιουργεί δομικές συγκρούσεις.
  • Στενοί δεσμοί με συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ομάδων από χώρες μη εγγεγραμμένων μελών.
  • Έλλειψη αγώνων της υψηλότερης ποιότητας.
  • Οι οικονομικοί έλεγχοι είναι ανεπαρκείς.
  • Έλλειψη διαφάνειας και ευθύνης γύρω από την αλληλεγγύη.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση σταδιακά χάνει τον έλεγχο του ποδοσφαίρου.
  • Σύλλογοι από μεγάλες πόλεις που βρίσκονται σε μικρότερα κράτη-μέλη δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στο παρόν μοντέλο της UEFA.