Ο Ουνάι Εμερι με το τέταρτο τρόπαιό του στο Europa League, οδήγησε τη Βιγιαρεάλ στο απόλυτο θαύμα επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Ντε Χέα να είναι ο μοιραίος έπειτα από 21 διαδοχικά εύστοχα πέναλτι (11-10).
Εάν θέλεις να κατακτήσεις ευρωπαϊκό τρόπαιο, η συνταγή είναι απλή και πλέον για τα καλά δοκιμασμένη. Εντάξει, με τον Ουνάι Εμερι λογικά δεν θα πάρεις το Champions League, αλλά ένα Europa το έχεις στο τσεπάκι σου. Ακόμα και εάν είσαι η ταπεινή Βιγιαρεάλ και δεν έχεις άλλη κούπα σε καμία διοργάνωση στο παλμαρέ σου. Ο Βάσκος τεχνικός λοιποόν, στην πρώτη σεζόν του στον πάγκο της, την οδήγησε στη δεύτερη σημαντικότερη κορυφή της Ευρώπης, καθώς ο Ντε Χέα ήταν ο μοιραίος της βραδιάς.
Με το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, το ασημικό κρίθηκε στα πέναλτι. Εκτελέστηκαν 21 διαδοχικά εύστοχα, ώσπου κλήθηκαν να σκοράρουν οι τερματοφύλακες. Κι εκεί ο Ρούγι τον νίκησε δύο φορές, για να στείλει το Κίτρινο Υποβρύχιο στο Champions League της επόμενης περιόδου χάρη στο 11-10 στα πέναλτι.
Το παιχνίδι ήταν ακριβώς όπως αναμενόταν από τους περισσότερους. Η Γιουνάιτεντ είχε την μπάλα και η Βιγιαρεάλ περίμενε, δίχως να θέλει να ρισκάρει. Κάπως έτσι όμως οι Αγγλοι δεν μπορούσαν να ξεδιπλώσουν τις επιθετικές αρετές τους και ήταν μπλοκαρισμένοι. Αντιθέτως, ήταν οι Ισπανοί που βρήκαν το γκολ, με τον Ζεράρ Μορένο να χτυπάει με προβολή (29′). Ηταν το 100ό φετινό τέρμα της ομάδας του σε όλες τις διοργανώσεις, με το σκόρερ να έχει συμμετοχή στα 41 εξ αυτών (30 γκολ/ 11 ασίστ).
κτοτε η Γιουνάιτεντ άρχισε να αυξάνει την πίεση και βρήκε τον τρόπο να ισοφαρίσει. Η μπάλα κόντραρε σε σουτ και ο Καβάνι ολομόναχος πλάσαρε για το πρώτο γκολ του σε ευρωπαϊκό τελικό. Εγινε μάλιστα ο τρίτος γηραιότερος (34 ετών) που σκοράρει για αγγλικό club σε τέτοιο ματς, μετά τους Γκάρι ΜακΑλιστερ (Λίβερπουλ, 2001) και Ντιντιέ Ντρογκμπά (Τσέλσι 2012).
Ο τελικός δεν είχε νικητή σε κανονική διάρκεια και παράταση, αλλά και στα πέναλτι δεν αστοχούσε κανείς. Ωσπου ο Ντε Χέα είδε τον Ρούγι να διαλέγει τη σωστή γωνία. Με αυτόν τον τρόπο ο Ισπανός πορτιέρο όχι μόνο ήταν ο άτυχος της βραδιάς, αλλά δεν έχει καταφέρει να πιάσει εκείνος πέναλτι από τον Απρίλιο του 2016, έχοντας δεχτεί 31 στη σειρά.
Κάπως έτσι λοιπόν οι ισπανικές ομάδες συνεχίζουν ένα απίστευτο σερί σε τελικούς στην Ευρώπη. Από την ήττα της Βαλένθια το 2001, έχουν πάρει και τους 16 που έχουν παίξει κόντρα σε ομάδες άλλων χωρών, ενώ κόντρα σε Αγγλους έχουν οκτώ διαδοχικούς κερδισμένους. Αυτά για όσους ισχυρίζονται ότι το ισπανικό ποδόσφαιρο είναι μόνο Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Η Βιγιαρεάλ τερμάτισε 7η στη La Liga και είναι απλά μία μικρή πόλη 50.000 κατοίκων.
ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (πρώτη η Βιγιαρεάλ)
Ζ. Μορένο 1-0
Μάτα 1-1
Ράμπα 2-1
Τέλες 2-2
Αλκάθερ 3-2
Φερνάντες 3-3
Α. Μορένο 4-3
Ράσφορντ 4-4
Παρέχο 5-4
Καβάνι 5-5
Μόι Γκόμεθ 6-5
Φρεντ 6-6
Ρ. Αλμπιόλ 7-6
Τζέιμς 7-7
Κοκλάν 8-7
Σο 8-8
Μάριο 9-8
Τουανζέμπε 9-9
Πάου Τόρες 10-9
Λίντελοφ 10-10
Ρούγι 11-10
Ντε Χέα 11-10 απόκρουση
Βιγιαρεάλ (Ουνάι Εμερι): Ρουγι, Πάου Τόρες, Ραούλ Αλμπιόλ, Φόιθ (87′ Μάριο), Πεδράθα (87′ Αλμπέρτο Μορένο), Καπού (120” Ράμπα), Παρέχο, Πίνο (77′ Αλκάθερ), Τριγκέρος (77′ Μόι Γκόμεθ), Μπάκα (60′ Κοκλέν), Ζεράρ Ρομέρ
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ): Ντε Χέα, Λίντελοφ, Μπαΐγ (116′ Τουανζέμπε), Σο, Γουάν-Μπισάκα (120′ Τέλες), Πογκμπά (115′ Τζέιμς), ΜακΤόμινεϊ (120′ Μάτα), Μπρούνο Φερνάντες, Γκρίνγουντ (100′ Φρεντ), Ράσφορντ, Καβάνι.
Πηγή: gazzetta.gr