Παίζει ρόλο η φανέλα, για να ανέβει μια ομάδα στην Α’ Εθνική ακόμα κι αν δεν είναι στα καλά της; «Παίζει», είναι η απάντηση βάσει της ιστορίας που αποτελεί και την παρηγοριά για τους φίλους της ΑΕΚ, οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα τον επικείμενο υποβιβασμό.

Μα, θα πείτε, αν έπαιζε τόσο μεγάλο ρόλο η φανέλα η ΑΕΚ, δεν θα είχε φτάσει εδώ. Ισχύει κι αυτό. Ισχύει και το άλλο, όμως. Γιατί κι άλλες ομάδες-ιδρυτικά μέλη της Α’ Εθνικής, που πρόλαβαν να διαγράψουν σημαντική πορεία στην κατηγορία, ήπιαν κάποια στιγμή το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού, αλλά στάθηκαν στα πόδια τους και επέστρεψαν αμέσως στη φυσική τους θέση -έστω κι αν κάποιες εξαφανίστηκαν στη συνέχεια. Δεν ήταν μόνο αγωνιστική η υπεροχή τους έναντι των υπολοίπων. Επαιξε ρόλο -και μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν οι παλιότεροι- και το δέος του ονόματος, το βάρος της φανέλας. Μέτρησε για τον Αρη, τον Πανιώνιο, τον Ηρακλή, δεν θα μετρήσει για την ΑΕΚ;

1969 – ΑΠΟΛΛΩΝ

Με εκατό γκολ

Αν στην ΑΕΚ νιώθουν κάπως με τον υποβιβασμό λόγω της «μπούκας» των οπαδών στο γήπεδο, τι να πει και ο Απόλλων για το παιχνίδι που του έπαιξε η μοίρα το 1969; Ως 14ος, έπαιξε αγώνες διαβάθμισης με τη 2η του Νοτίου Ομίλου της Β’ Εθνικής, Προοδευτική. Κέρδισε το ένα ματς, έχασε το άλλο και στο τρίτο και καθοριστικό έμεινε στην ισοπαλία. Η διαδικασία των πέναλτι δεν είχε ανακαλυφθεί και η χρονιά παίχτηκε… στο στρίψιμο του κέρματος, όπου ο Απόλλων στάθηκε άτυχος και πήρε τον δρόμο για τη Β’ Εθνική. Ομως, εκεί έκατσε μόνο ένα χρόνο. Με 95 βαθμούς, 100 γκολ ενεργητικό (τα 41 τα σημείωσε ο εικονιζόμενος Κώστας Παπαγεωργίου) και μόλις μία ήττα, κατέκτησε την πρωτιά στον όμιλό του και επέστρεψε στα «σαλόνια».


1980 – ΗΡΑΚΛΗΣ

Και χωρίς «Βάσια»

Η ιστορία του υποβιβασμού του Ηρακλή, το 1980, είναι γνωστή. Η απόπειρα δωροδοκίας του Φιλώτα Πέλλιου του ΠΑΟΚ, του κόστισε τη βαρύτερη τιμωρία που είχε επιβληθεί έως τότε. Το σοκ ήταν μεγάλο, μια και ο «Γηραιός» με τον Βασίλη Χατζηπαναγή είχε κατακτήσει το Κύπελλο το 1976 και έκανε βήματα προς τα πάνω. Τη χρονιά που υποβιβάστηκε, μάλιστα, είχε συντρίψει με 6-0 τον Παναθηναϊκό! Ο «Βάσια» αρνήθηκε να αγωνιστεί στη Β’ Εθνική, αλλά ο Ηρακλής διέθετε κι άλλους σπουδαίους παίκτες, όπως ο Λάκης Παπαϊωάννου, ο Νίκος Καλαμπάκας, ο Ηλίας Χατζηελευθερίου και ο νεαρός Σάββας Κωφίδης. Ετσι, πήρε με περίπατο το πρωτάθλημα στον Βόρειο Ομιλο το 1980-81, σημειώνοντας μάλιστα και το σκορ-ρεκόρ 12-0 επί του Εδεσσαϊκού, το οποίο αντέχει ακόμη!

1990 – ΕΘΝΙΚΟΣ

Έγινε και τραγούδι

Ο Εθνικός δεν έκανε ποτέ το «μπαμ» στην Α’ Εθνική, αλλά χάρη στον σπουδαίο πρόεδρό του, Δημήτρη Καρέλλα, είχε πάντα ευπρόσωπη παρουσία στο πρωτάθλημα. Ετσι, ο υποβιβασμός του το 1990, ύστερα από μία παρατεταμένη περίοδο παρακμής (μετά την αποχώρηση Καρέλλα), προκάλεσε τέτοια αίσθηση, που έγινε μέχρι και τραγούδι από το συγκρότημα «Τα Παιδιά από την Πάτρα»! Ο Εθνικός, όμως, στάθηκε αμέσως στα πόδια του και ο θρυλικός Εθνικάρας, Γιάννης Μαντζουράνης, επέστρεψε στα γνώριμα γήπεδα της μεγάλης κατηγορίας. Με προπονητή τον Γιάννη Κυράστα και ηγέτες τους Ξάνθη, Καμίτση, Μαυρέα κ.λπ., τερμάτισε άνετα πρώτος στο αμφίρροπο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής το 1990-91, με σημαντική διαφορά από την Κόρινθο και τον Πιερικό που κέρδισαν τα άλλα δύο «εισιτήρια».

1992 – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Άργησε, αλλά συνήλθε

Ο Πανιώνιος γλίτωσε τον υποβιβασμό σε δύο διαδοχικά μπαράζ, το 1983 και το 1984, αλλά την… πάτησε το 1992, όταν ταυτόχρονα με τη δική του ήττα με 4-0 στη Λάρισα, νίκησαν όλες οι ομάδες που βρίσκονταν κάτω από αυτόν στη βαθμολογία! Το σοκ ήταν τόσο μεγάλο στην Πλατεία, που μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί, ήταν 8οι στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής με τη λήξη του πρώτου γύρου! Κι ας είχαν κρατήσει στη δύναμή τους τον σπουδαίο Μίλινκο Πάντιτς και άλλα ταλέντα που αργότερα έγραψαν ιστορία, όπως οι Βόκολος, Λαγωνικάκης, Μάντζιος. Η αντικατάσταση του Μόμτσιλο Βούκοτιτς με τον μετρ των ανόδων, Γιάννη Κυράστα, αποδείχθηκε καθοριστική για να επιστρέψουν άμεσα οι «κυανέρυθροι» στη φυσική τους θέση, έστω και ως 3οι, πίσω από Νάουσα και Λεβαδειακό.

1997 – ΑΡΗΣ

Αήττητος εκτός

Δύσκολη ήταν η προσαρμογή στη Β’ Εθνική και για τον Αρη. Και πώς να μην ήταν; Το κωμικοτραγικό γεγονός της απώλειας των δελτίων των παικτών στο ματς με τον Αθηναϊκό (μηδενισμός και -3 βαθμοί) συνέβαλε καθοριστικά στον υποβιβασμό των «κιτρίνων», οι οποίοι άργησαν να αποδεχθούν τα νέα δεδομένα, αλλά συσπειρώθηκαν για την άμεση επάνοδο. Το ματς της πρεμιέρας με τους Λύκους (!) έμεινε στην ιστορία, όπως και οι εντός έδρας ήττες από Τρίκαλα και Απόλλωνα Καλαμαριάς που ακολούθησαν. Ομως, ο Αρης ήταν πολύ μεγάλος για τη Β’ Εθνική και σύντομα βρήκε τον ρυθμό του. Με ηγέτες τους Γιώργο Βλαχούδη (φωτό), Στέφανο Μπορμπόκη, Απόστολο Λιολίδη και Γιώργο Κολτσίδα, όχι μόνο τερμάτισε 1ος το 1998, αλλά δεν έχασε ούτε ένα εκτός έδρας παιχνίδι!

Πηγή: Sday.gr