Πήγε στον ΠΑΟΚ για να τον επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών. Ο λόγος για τον Λάζλο Μπόλονι, για τον οποίο το εγχείρημα αυτό δεν είναι άγνωστο. Μια αναδρομή στην καριέρα του, τους τίτλους, τις κορυφαίες στιγμές και τις αποτυχίες του Ρουμάνου τεχνικού…

Καταξίωση και κορυφή!
Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε το 1970 στην Τάργκου Μούρες, ομάδα που σημάδεψε την καριέρα του Λάζλο Μπόλονι. Εκεί έμεινε για 14(!) χρόνια και καταξιώθηκε στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Η παρουσία του στην ομάδα, με την οποία μέτρησε 406 συμμετοχές και 64 γκολ, του έδωσε το διαβατήριο για να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του.

Το 1984 παίρνει μεταγραφή για τη Στεάουα Βουκουρεστίου, κίνηση που έμελλε να εκτοξεύσει την καριέρα του. Κι αν τα πρώτα χρόνια δεν είχε τρομερές επιτυχίες, δεν ισχύει το ίδιο για τη συνέχεια. Το 1986 κατέκτησε με την ομάδα της Ρουμανίας το Κύπελλο Πρωταθλητριών και την επόμενη χρονιά το Σούπερ Καπ.

Το 1988, ο Μπόλονι, σε ηλικία 35 ετών, μεταγράφηκε στην Κρετέιγ, όπου έμεινε ένα χρόνο, ενώ την επόμενη χρονιά πήγε στην Ορλεάν, όπου έκλεισε την καριέρα του σε ηλικία 39 ετών, και έπειτα από 22 χρόνια επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Μέλος και στην εθνική!
Ο Μπόλονι ήταν μέλος και στην εθνική ομάδα της Ρουμανίας. Οι αριθμοί του είναι άκρως εντυπωσιακοί, καθώς σημείωσε 108 εμφανίσεις, πετυχαίνοντας και 25 τέρματα. Ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη των Ρουμάνων φιλάθλων, και όχι μόνο, θα μείνει το γκολ του Μπόλονι κόντρα στην Ιταλία για τα προκριματικά του Euro 1984.

Ποδόσφαιρο από… άλλο πόστο

Η αγάπη του Μπόλονι για τη «στρογγυλή θεά» ήταν τέτοια που δεν τον άφησε να μείνει μακριά από το ποδόσφαιρο πάνω από δύο χρόνια. Το 1994, λοιπό, επέστρεψε κοντά στο ποδόσφαιρο, σαν προπονητής της γαλλικής Νανσί, την οποία κατάφερε να ανεβάσει στην πρώτη κατηγορία. Το 2000, και έπειτα από έξι χρόνια παρουσίας, αποτέλεσε παρελθόν από το σύλλογο.

Επόμενος σταθμός του Μπόλονι ήταν η εθνική Ρουμανίας, όπου, όμω έμεινε μόνο ένα χρόνο, καθώς το 2001 αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή.

Με Ρονάλντο, Κουαρέσμα…
Μετά την αποχώρησή του από την εθνική Ρουμανίας, δεν άργησε να βρει την επόμενη ομάδα για να προπονήσει. Αυτή ήταν η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, στην οποία επέδειξε εξαιρετικό έργο. Δεν ήταν μόνο το πρωτάθλημα και το κύπελλο που κατέκτησε από την πρώτη κιόλας χρονιά. Υπάρχει ακόμα κάτι, για το οποίο πρέπει να τον ευγνωμονεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Μπόλονι ήταν αυτός που ανέβασε στην πρώτη ομάδα της πορτογαλικής ομάδας τον Κριστιάνο Ρονάλντο! Ο Ρουμάνος εκτός του νυν σούπερ σταρ της Ρεάλ, ανέδειξε τον Ρικάρντο Κουαρέσμα και τον Ούγκο Βιάνα. Το 2003 αποτέλεσε παρελθόν, αλλά το έργο του απέδωσε πολλού καρπούς στην Σπόρτινγκ σε… βάθος χρόνου.

Ιστορία και… αποτυχία
Φεύγοντας από την Σπόρτινγκ, και πάλι δεν έμεινε χωρίς… ψωμάκι. Αμέσως, βρήκε δουλειά στη Ρεν. Κι αν την πρώτη χρονιά του Μπόλονι στο τιμόνι της ομάδας, η Ρεν έκανε μια συνηθισμένη πορεία, τι να πει κανείς για τον δεύτερο χρόνο… Ο Ρουμάνος τεχνικός έραψε ιστορία, τερματίζοντας στο γαλλικό πρωτάθλημα στην τέταρτη θέση, πρώτη φορά για τη Ρεν, και οδηγώντας την στο Γιουρόπα Λιγκ. Οι μέρες του στη Ρεν κράτησαν μέχρι το 2006, όμως η πολύ καλή του δουλειά δεν πέρασε απαρατήρητη.

Δέχθηκε άμεσα πρόταση από τη Μονακό. Η πορεία της ομάδας,, όμως δεν ήταν η αναμενόμενη. Δύο μήνες μετά την έναρξη του πρωταθλήματος η Μονακό βρισκόταν στη 19η θέση της βαθμολογίας, γεγονός που οδήγησε τον Μπόλονι στην πόρτα της εξόδου στις 23 Οκτωβρίου του 2006.

Το υπόλοιπο της χρονιάς έμεινε μακριά από τους πάγκους, ενώ τη σεζόν 2007-08 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αλ Τζαζίρα. Ο Μπόλονι, όμως, δεν ,μπορούσε να μείνει μακριά από τις προκλήσεις και τον ανταγωνισμό και επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Σταντάρ Λιέγης ένα χρόνο μετά το εγχείρημά να αναλάβει ομάδα εκτός της «Γηραιάς Ηπείρου».

Πρωταθλητής… και στις ατάκες
Το πέρασμά του από την Σταντάρ θα μείνει αξέχαστο στους φίλους της ομάδας όχι μόνο για το πρωτάθλημα που κατέκτησε η ομάδα το 2009 κόντρα στην Άντερλεχτ, αλλά και για τον εκκεντρικό, προφητικό και ειρωνικό χαρακτήρα που επέδειξε ο Ρουμάνος.

«Ο Ονιέγου είναι ο μόνος που μπορεί να πάρει σήμερα μεταγραφή σε τοπ επίπεδο. Αν ο Μποκανί δουλέψει θα γίνει τεράστιος φορ. Αν ο Βίτσελ βάλει νεύρο στο παιχνίδι του, θα παίξει σε μεγάλη ομάδα. Αν ο Ντεφούρ βάλει μυς, θα γίνει φόβητρο στο κέντρο», είχε δηλώσει ο Μπόλονι όταν ανέλαβε την Σταντάρ. Καλά καταλάβατε, σε όλα μέσα έπεσε…

Ο Μπόλονι, σίγουρα, δεν αποτελεί βαρετή φιγούρα. Ο Ρουμάνος δεν διστάζει να τσακωθεί, ακόμα και δημόσια, με δημοσιογράφους, αντιπάλους, ακόμα και παίκτες του. Δεν είναι μάλλον τυχαίο πως οι Ντε Καμάργκο δήλωνε ανακουφισμένος όταν ο Μπόλονι αποχώρησε από τη Σταντάρ, όταν παραιτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 2010. Μάλιστα, είχε τσακωθεί με τον Νταλμά μέσω Τύπου, ενώ ο πρώην παίκτης της Λάρισας, Σαλίμ τον κατηγορούσε για έλλειψη σεβασμού.

Βέβαια, από τις ατάκες ποτέ δεν λείπει η ειρωνεία. «Ευχαριστώ τη διοίκηση για τη μεταγραφή. Παικταράς.», είχε δηλώσει όταν είχε ζητήσει ενίσχυση της ομάδας, αλλά η διοίκηση… τον αγνοούσε.

Βέβαια, ο Μπόλονι θέλει να επιβάλεται στους παίκτες του, είτε νέοι, είτε έμπειροι. «Βαριούνται και αποτελούν κακό παράδειγμα» είχε πει δικαιολογούμενος που έστειλε στη δεύτερη ομάδα του έμπειρους Σαρ, Νταλμά και Νισέζ, ενώ για τον νεαρό Μανγκαλά υποστήριξε: «Δεν παίζει αριστερός μπακ; Δεν θα πεθάνει κιόλας. Του δίνω ακόμα μια ευκαιρία».

Πτωτική πορεία
Μετά την αποχώρησή του από την Σταντάρ, ο Μπόλονι είχε δύο αποτυχημένες απόπειρες. Το 201ο έγινε προπονητής στην Αλ Γουάντα για κάτι παραπάνω από… τρεις μήνες, αφού προσελήφθη στις 29 Μαΐου και αποτέλεσε παρελθόν στις 2 Σεπτεμβρίου, αφού απολύθηκε και μάλιστα μετά από νίκη της ομάδας του με 3-1. Άρα μάλλον θα είναι προετοιμασμένος για τις ελληνικές… συνήθειες.

Τελευταία του απόπειρα πριν αναλάβει τον ΠΑΟΚ ήταν η Λανς, στην οποία δεν είχε επιτυχημένη πορεία. Ανέλαβε το χειμώνα να βγάλει τη Λανς από τη ζώνη του υποβιβασμού, όμως δεν τα κατάφερε και αποτέλεσε παρελθόν μετά το τέλος της σεζόν.

Πηγή: sportfm.gr