Μετά τον θρίαμβό τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Λιονέλ Μέσι και η Αϊτάνα Μπονμάτι είναι τα φαβορί να διαδεχθούν τον Καρίμ Μπενζεμά και την Αλέξια Πουτέγιας για τη Χρυσή Μπάλα, το πιο διάσημο ατομικό βραβείο στο ποδόσφαιρο, που απονέμεται απόψε (30/10) στο Παρίσι, με την προοπτική μιας 8ης στέψης για τον Αργεντινό, και για πρώτη φορά για την Καταλανή.
Στις 22:00 (Novasports Start), μισή ώρα μετά την έναρξη της τελετής στο «Theatre du Chatelet» στο Παρίσι, είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί ο νικητής και η νικήτρια της Χρυσής Μπάλας για το 2023.
Παρά την παρουσία άλλων μεγάλων ατομικών βραβείων -συμπεριλαμβανομένου του «FIFA The Best»- η Χρυσή Μπάλα του γαλλικού περιοδικού France Football, έχει διατηρήσει τη θέση της ως η κορυφαία αναγνώριση του καλύτερου παίκτη της χρονιάς, από την έναρξή της το 1956.
Ο πρώην επιθετικός της Τσέλσι και της Ακτής Ελεφαντοστού, Ντιντιέ Ντρογκμπά, θα είναι ο οικοδεσπότης της τελετής κατά την οποία ο Λιονέλ Μέσι θεωρείται ότι θα είναι ο νικητής για όγδοη φορά, έχοντας σαν κύριο αντίπαλο τον Έρλινγκ Χάαλαντ.
Μέσι εναντίον Χάαλαντ
Παρά το γεγονός ότι άφησε πίσω του την Ευρώπη, ο Λιονέλ Μέσι συνέχισε την εξαιρετική φόρμα που τον βοήθησε να φτάσει στην κορυφή και πέρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Μέσι ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του στην Ίντερ Μαϊάμι από την Παρί Σεν Ζερμέν το καλοκαίρι του 2023.
Σε 55 αγώνες σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις, ο Μέσι σημείωσε 32 γκολ και έδωσε 25 ασίστ. Ο 36χρονος βοήθησε την Παρί Σεν Ζερμέν να κατακτήσει τον τίτλο της Ligue 1 το 2022-23 και την Ίντερ Μαϊάμι στον θρίαμβό της στο Leagues Cup το 2023.
Ωστόσο, φυσικά εκείνο που ξεχωρίζει είναι η κατάκτηση του Πακγοσμίου Κυπέλλου με την Αργεντινή στο Κατάρ. Ο Μέσι σημείωσε επτά γκολ, δύο στον τελικό, καθώς η «Αλμπισελέστε» κέρδισε τη Γαλλία στα πέναλτι. Ο τίτλος ήταν ο μόνος που του έλειπε για να διαλύσει κάθε αμφιβολία πως είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.
Χρειάστηκαν λιγότερο από ενενήντα λεπτά για τον Έρλινγκ Χάαλαντ για να καταπνίξει τυχόν αμφιβολίες σχετικά με τη μετακίνησή του και την επακόλουθη προσαρμογή του στην Premier League, καθώς ο Νορβηγός επιθετικός σκόραρε δύο φορές στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα της Μάντσεστερ Σίτι. Από εκεί και πέρα, έφτασαν το ένα γκολ μετά το άλλο για τον πρώην παίκτη της Μπορούσια Ντόρτμουντ, ο οποίος τελείωσε με 36 γκολ και οκτώ ασίστ σε 35 αγώνες πρωταθλήματος το 2022/23. Συνολικά, ο απολογισμός του ήταν 52 στις 53 συν εννέα ασίστ.
Πανηγύρισε τον τίτλο του πρωταθλήματος, κέρδισε το Κύπελλο Αγγλίας και το UEFA Champions League, το τελευταίο αφού νίκησε την Ίντερ στον τελικό.
Τι λέει ο Γκουαρδιόλα και η… τεχνητή νοημοσύνη
Σχετικά με το ποιον επιλέγει να πάρει τη Χρυσή Μπάλα, ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, που είχε υπό τις οδηγίες του τον Λιονέλ Μέσι στην Μπαρτσελόνα από το 2008-12 και μαζί δημιούργησαν την καλύτερη ομάδα της ιστορίας, ο Καταλανός τόνισε: «Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει μια κατηγορία όπου να βρίσκεται μόνος του ο Μέσι και μια άλλη όπου να βραβεύεται ο καλύτερος της χρονιάς. Και οι δύο την αξίζουν. Όποιος και να την πάρει θα είναι άδικο για τον άλλον».
Αυτό που κάνει αυτό το γεγονός ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη το…νικητή στην κατηγορία των ανδρών.
Οι αλγόριθμοι και τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν αναλύσει δεδομένα, στατιστικά στοιχεία και την απόδοση των παικτών και πολλά από αυτούς συμφωνούν ότι ο Μέσι είναι ο κορυφαίος υποψήφιος για να κερδίσει το βραβείο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Μέσι πέτυχε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της καριέρας του κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.
Αυτή η επιτυχία τον καθιστά φαβορί για τη Χρυσή Μπάλα, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι μήνες του με την Παρί Σεν Ζερμέν δεν ήταν και οι καλύτεροι, πριν την αναχώρησή του στην Ίντερ Μαϊάμι.
Η Αϊτάνα παίζει μπάλα μόνη της
Μεταξύ των γυναικών, το υπέρτατο έπαθλο φαίνεται να πηγαίνει ξανά σε μια Ισπανίδα, απόδειξη της τρέχουσας κυριαρχίας της χώρας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ωκεανία το περασμένο καλοκαίρι.
Μετά την Αλεξία Πουτέγιας, νικήτρια το 2021 και το 2022, αλλά σοβαρά τραυματισμένη στο γόνατο τη φετινή σεζόν, η 25χρονη χαφ συμπαίκτριά της στην Μπαρτσελόνα και στη «Λα Ρόχα» Αϊτάνα Μπονμάτι θα πρέπει να είναι, εκτός εκπλήξεων η τυχερή. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα βλέπει την Μπονμάτι ως «τον Ινιέστα του γυναικείου ποδοσφαίρου».
Η Μπονμάτι συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο να γίνει το γυναικείο τμήμα του συλλόγου της σημαντικότερο στην Ευρώπη, κερδίζοντας το Champions League του 2021 και του 2023. Έχει επίσης κερδίσει τα τέσσερα τελευταία ισπανικά πρωταθλήματα.
Μια άλλη Ισπανίδα, αυτή τη φορά από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η Όλγα Καρμόνα, καθοριστική σκόρερ στον τελικό κόντρα στην Αγγλία, ή η Γερμανίδα Αλεξάντρα Ποπ και τα τέσσερα γκολ της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι εκείνες που διεκδικούν να κάνουν τη…έκπληξη.
Τα επτά τρόπαια
Στην τελετή θα απονεμηθούν συνολικά επτά τρόπαια, αφού, εκτός της «Χρυσής Μπάλας» για τους άνδρες, θα δοθεί η Χρυσή Μπάλα στην κορυφαία γυναίκα παίκτρια, ενώ θα απονεμηθούν το τρόπαιο Κοπά για τον καλύτερο νεαρό παίκτη, το τρόπαιο Γιασίν για τον καλύτερο τερματοφύλακα, το τρόπαιο Γκερντ Μίλερ για τον καλύτερο σκόρερ, το έπαθλο για τον σύλλογο της χρονιάς και το βραβείο Σόκρατες («Prix Socrates») ως φόρος τιμής στον διάσημο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή, ο οποίος απεβίωσε στις 4 Δεκεμβρίου 2011.
Η κυριαρχία Μέσι και Ρονάλντο
Ο Λιονέλ Μέσι (7 Χρυσές Μπάλες) και ο Κριστιάνο Ρονάλντο (5 Χρυσές Μπάλες) έχουν κερδίσει 12 από τις τελευταίες 14 «Χρυσές Μπάλες», με τον Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης) να αποσπά το 2018 -μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας- το πιο σημαντικό ατομικό βραβείο στον κόσμο και τον Καμίρ Μπενζεμά, τελευταίο νικητή (2022).
Η πρώτη φορά του Λιονέλ Μέσι
Ήταν 1η Δεκεμβρίου 2009, όταν σε ηλικία 22 ετών, ο Λιονέλ Μέσι πήρε για πρώτη φορά τη «Χρυσή Μπάλα» με 240 βαθμούς περισσότερους από τον δεύτερο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία του βραβείου. Μία χρονιά γεμάτη επιτυχίες για τον διάσημο Αργεντινό που κέρδισε τα πάντα με την Μπαρτσελόνα: πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League, ευρωπαϊκό Super Cup, Ισπανικό Super Cup και Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων.
Πριν ο διάσημος Αργεντινός είχε βρεθεί κοντά στο βραβείο, μιας και ήταν στην τρίτη θέση στο 2007 και την δεύτερη το 2008. Η επιτυχία του 2009 συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια, κατακτώντας άλλες τρεις διαδοχικές διακρίσεις (2010, 2011, 2012), ενώ έχει συνολικά επτά-μοναδικός που το έχει καταφέρει- με αυτές του 2015, 2019 και 2021.
Ο Μέσι ήταν επίσης ο πρώτος Αργεντινός που κέρδισε το βραβείο από το 1996, έτος κατά την οποία το τρόπαιο επεκτάθηκε και σε μη Ευρωπαίους. Αρχικά, ξεκινώντας τη διαδρομή του από το μακρινό 1956, ήταν ένα βραβείο μόνο για παίκτες από την Ευρώπη και ευρέως γνωστό ως βραβείο Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Το 1995, το Ballon d’Or επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει όλους τους παίκτες που αγωνίζονταν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, ενώ έγινε παγκόσμιο βραβείο το 2007 με όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από όλο τον κόσμο.
Νέοι κανονισμοί αξιολόγησης
Όπως είναι γνωστό, έχουν αποφασιστεί νέοι κανονισμοί αξιολόγησης, αφού αυτή θα γίνεται ανά σεζόν (για την αγωνιστική περίοδο 2021-22) και όχι ανά έτος, ενώ θα είναι μειωμένος ο αριθμός των δημοσιογράφων που θα μπορούν να ψηφίσουν.
Έτσι ο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, θα ληφθεί υπόψη για φέτος, ενώ το «France Football» θέλει επίσης τα κριτήρια της «ατομικής απόδοσης» να βαραίνουν περισσότερο από τα συλλογικά αποτελέσματα και το «ευ αγωνίζεσθαι».
Εκατό δημοσιογράφοι επιλέγουν τον νικητή του τροπαίου, ένας για κάθε χώρα, σε σύγκριση με τους 170 που υπήρχαν μέχρι την τελευταία «έκδοση», και θα εκπροσωπήσουν τα έθνη με την υψηλότερη θέση στην κατάταξη της FIFA. Στην περίπτωση της «Χρυσής Μπάλας» γυναικών, ψηφίζουν μόνο 50 δημοσιογράφοι.
Οι βαθμοί απονέμονται ως εξής:
- Πρώτος: Έξι βαθμοί
- Δεύτερος: Τέσσερις βαθμοί
- Τρίτος: Τρεις βαθμοί
- Τέταρτος: Δύο βαθμοί
- Πέμπτος: Ένας βαθμός
- Εάν δύο ή περισσότεροι παίκτες ισοβαθμούν, ο αριθμός των ψήφων για την πρώτη θέση που έλαβαν χρησιμοποιείται ως κριτήριο.
Οι 30 υποψήφιοι για την εφετινή «Χρυσή Μπάλα» στους άνδρες:
- Αντρέ Ονανά (Καμερούν, Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
- Γιόσκο Γκβάρντιολ (Κροατία, Λειψία, Μάντσεστερ Σίτι)
- Καρίμ Μπενζεμά (Γαλλία, Ρεάλ Μαδρίτης, Αλ Ιτιχάντ)
- Τζαμάλ Μουζιάλα (Γερμανία, Μπάγερν)
- Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος, Λίβερπουλ)
- Τζουντ Μπέλιγχαμ (Αγγλία, Ντόρτμουντ, Ρεάλ)
- Μπουκάγιο Σάκα (Αγγλία, Άρσεναλ)
- Ραντάλ Κολό Μουανί (Γαλλία, Άιντραχτ, Παρί)
- Κέβιν Ντε Μπρόινε (Βέλγιο, Μάντσεστερ Σίτι)
- Μπερνάρδο Σίλβα (Πορτογαλία, Μάντσεστερ Σίτι)
- Κβίχα Κβαρατσχέλια (Γεωργία, Νάπολι)
- Εμιλιάνο Μαρτίνες (Αργεντινή, Άστον Βίλα)
- Ρούμπεν Ντίας (Πορτογαλία, Μάντσεστερ Σίτι)
- Νικολό Μπαρέλα (Ιταλία, Ίντερ)
- Έρλινγκ Χάαλαντ (Νορβηγία, Μάντσεστερ Σίτι)
- Γιασίν Μπουνού (Μαρόκο, Σεβίλλη, Αλ Χιλάλ)
- Μάρτιν Έντεγκααρντ (Νορβηγία, Άρσεναλ)
- Χουλιάν Άλβαρες (Αργεντινή, Μάντσεστερ Σίτι)
- Ιλκάι Γκιντογάν (Γερμανία, Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα)
- Βινίσιους Ζούνιορ (Βραζιλία, Ρεάλ)
- Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή, Παρί, Ίντερ Μαϊάμι)
- Ρόδρι (Ισπανία, Μάντσεστερ Σίτι)
- Αντουάν Γκριεζμάν (Γαλλία, Ατλέτικο)
- Λαουτάρο Μαρτίνες (Αργεντινή, Ίντερ)
- Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Πολωνία, Μπαρτσελόνα)
- Κιλιάν Μπαπέ (Γαλλία, Παρί)
- Κιμ Μιν Τζάε (Νότια Κορέα, Νάπολι, Μπάγερν)
- Βίκτορ Όσιμεν (Νιγηρία, Νάπολι)
- Λούκα Μόντριτς (Κροατία, Ρεάλ)
- Χάρι Κέιν (Αγγλία, Τότεναμ, Μπάγερν)