Ανοίγει η βεντάλια των ερευνών για τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, καθώς μετά την προφυλάκιση του κατηγορούμενου σταθμάρχη στο επίκεντρο μπαίνουν και οι μοιραίες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων υποδομής για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Οι συμβάσεις σε βάθος χρόνου, τα δαπανηθέντα χρήματα, η υλοποίηση ή μη των χρονοδιαγραμμάτων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από τη δικαιοσύνη η οποία έχει ανοίξει πολυπλόκαμη έρευνα προς πάσα κατεύθυνση.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οικονομικός εισαγγελέας έχει εδώ και μήνες σε εξέλιξη έρευνα που αφορά τέσσερις συμβάσεις εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου με αναθέτουσα αρχή την ΕΡΓΟΣΕ.

Πρόκειται για μια σύμβαση του 2005 που σχετίζεται σε εργασίες σηματοδότησης του εθνικού δικτύου, δύο συμβάσεις του 2013 που αφορούν έργα ολοκλήρωσης και μία σύμβαση του 2015 που αφορά το σύστημα τηλεδιοίκησης ETCS.

Οι συμβάσεις αφορούν σε διαφορετικά τμήματα του δικτύου και, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με ανακαινίσεις σιδηροδρομικής γραμμής, σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση.

Τα αδικήματα που ερευνώνται

Τέμπη

Τα αδικήματα που ερευνά ο εισαγγελικός λειτουργός είναι αυτά της απιστίας και ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Η επίμαχη σύμβαση 717 της τηλεδιοίκησης, είχε ερευνηθεί από την Οικονομική εισαγγελία και καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις για το αδίκημα της απιστίας πήρε το δρόμο για το αρχείο αλλά πριν από περίπου ένα χρόνο βρέθηκε και πάλι στο «μικροσκόπιο», αυτή τη φορά του Ευρωπαίου εισαγγελέα, εξαιτίας νέων στοιχείων που αφορούσαν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το μήνυμα είναι οι παράλληλες έρευνες να διενεργηθούν με ταχύτατους ρυθμούς ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο ενδεχόμενο να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής, μετά από σχετικό αίτημα, προκειμένου να αναζητηθούν στο ανώτατο επίπεδο πιθανές ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων προσώπων και για άλλα αδικήματα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος με έγγραφο του, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια του Εφετείου Λάρισας, προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη – ανακριτή η έρευνα για την φονική σύγκρουση των τρένων.

Ο κ. Δασκαλόπουλος ζητά από την προϊσταμένη του Εφετείου Λάρισας τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να οριστούν 2 εφέτες ειδικοί ανακριτές (τακτικός και αναπληρωτής) για να ερευνήσουν ενδελεχώς και γρήγορα την υπόθεση.

Στο έγγραφο του ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει: «Λόγω των τεράστιων και πολύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από το μέχρι τώρα αποδεικτικό υλικό αλλά και από δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, επιβάλλεται να εξεταστούν ενδελεχώς και σύντομα οι ποινικές ευθύνες τρίτων προσώπων, αφενός στο πλαίσιο της ήδη ασκηθείσας ποινικής δίωξης αφετέρου στο πλαίσιο άλλων συναφών αδικημάτων».