Στο κατάμεστο θέατρο Badminton, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης 95 μελών από τα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
Οι απόφοιτοι απέχουν τουλάχιστον για τρία χρόνια από τη χρήση ουσιών και έχουν οργανώσει μια ζωή με οικονομική αυτάρκεια, με υγιείς, υποστηρικτικές σχέσεις και δημιουργικούς στόχους
Η τελετή αποτελεί μία επιβράβευση, αλλά και απτή απόδειξη της σημασίας και αποτελεσματικότητας του προσφερόμενου έργου των «στεγνών» προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ στην κοινωνία. Μέσω αυτών δίνεται η δυνατότητα βοήθειας, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης σε εξαρτημένους με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες: έφηβους, ενήλικες, γονείς ανήλικων παιδιών, εργαζόμενους, φυλακισμένους, αποφυλακισμένους, μετανάστες κ.α.
Πρόκειται για την δεύτερη τελετή αποφοίτησης του Κέντρου εντός του 2010 με ισάριθμους της πρώτης, αποφοιτήσαντες από τα προγράμματα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς, ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης και του «παγώματος» των προσλήψεων, καθώς και στις συνέπειες για τους χρήστες και τις οικογένειές τους. Από την πλευρά του, ο διευθυντής Χαράλαμπος Πουλόπουλος μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται το προσωπικό που έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες των περικοπών στους μισθούς.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα μέλη των προγραμμάτων απεξάρτησης, οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές, οι σύλλογοι οικογένειας, οι φίλοι και συνεργάτες του Κέντρου. Επίσης παρέστησαν οι υφυπουργοί Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Εργασίας Εύη Χριστοφιλοπούλου και Άννα Νταλάρα καθώς και οι πολιτικοί Απόστολος Κακλαμάνης, Κώστας Γείτονας, Σοφία Σακοράφα κ.ά.
Σημειώνεται ότι το ΚΕΘΕΑ είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί από το 1983, με την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής θεραπευτικής κοινότητας (ειδική νομοθετική ρύθμιση με Ν.1729/1987).
Εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 3.000 άτομα, χρήστες και μέλη οικογενειών, χάρη σε ένα δίκτυο περισσότερων από 90 μονάδων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Οι δραστηριότητές του αφορούν επίσης τους τομείς πρωτογενούς πρόληψης, εκπαίδευσης και έρευνας. Είναι σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (ECOSOC) σε θέματα ναρκωτικών, και ένας από τους βασικούς φορείς εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Ουσίες.