Η ώρα της αλήθειας για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου έφτασε. Η 36χρονη Έφη είναι εκείνη που καλείται σήμερα να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την σοκαριστική επίθεση πριν από περίπου 15 μήνες.

Η κατηγορούμενη έχει κρατήσει μέχρι τώρα κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με το κίνητρο που όπλισε το χέρι της και την οδήγησε να σημαδέψει για πάντα την άτυχη Ιωάννα.

Αρχικά, η 36χρονη επέλεξε να κάνει χρήση του δικαιώματος της σιωπής, ενώ μήνες μετά την σύλληψη της, όταν πέρασε και πάλι το κατώφλι της αρμόδιας ανακρίτριας, ανέφερε πως δεν είχε σκοπό να σκοτώσει την Ιωάννα.

«Απέκτησα μία αρρωστημένη εμμονή μαζί της. Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες», είχε δηλώσει. Αυτές τις αλήθειες περιμένει να ακούσει και η Ιωάννα η οποία αποφάσισε να εμφανιστεί στο δικαστήριο και να σταθεί πρόσωπο με πρόσωπο με την κατηγορούμενη ζητώντας να τιμωρηθεί παραδειγματικά για το έγκλημά της.

Επίθεση με βιτριόλι: «Σκοπός της ήταν να με σκοτώσει»

Η αναίτια επίθεση έχει οδηγήσει την Ιωάννα να δίνει καθημερινά τη δική της μάχη «όχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος» όπως αναφέρει ενώ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξεχαστεί το κακό που έγινε σε βάρος της και της κατέστρεψε τη ζωή.

«Δεν είναι «Άρλεκιν». Πρόκειται για την ζωή μου, που την κατέστρεψε και συνεχίζει να διαψεύδει τα στοιχεία που είναι συντριπτικά εις βάρος της. Σκοπός της ήταν να με σκοτώσει. Όταν δεν το κατάφερε, έψαχνε τρόπο να συνεχίσει το εγκληματικό σχέδιο της, ρωτώντας οικείο μου πρόσωπο πώς μπορεί να με επισκεφθεί στο νοσοκομείο» λέει η Ιωάννα δίνοντας το στίγμα όσων θα ακουστούν στο δικαστήριο.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την πλευρά της πολιτικής αγωγής να ανέβει στο βήμα του μάρτυρα πρώτη η νεαρή γυναίκα προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί περισσότερο. Άλλωστε, η λίστα των μαρτύρων της δίκης είναι μακριά και περιλαμβάνει περίπου 35 πρόσωπα.

«Θέλω να με κοιτάξει στα μάτια όπως τη στιγμή που μου έριξε το βιτριόλι και να εξηγήσει τι της έκανα» είπε πρόσφατα σε συνέντευξη της η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

«Η Ιωάννα θέλει να παραστεί στο δικαστήριο και να αντιμετωπίσει την κατηγορούμενη. Θέλει να είναι σε όλη την διαδικασία, αν και ψυχολόγοι προσπάθησαν να την αποτρέψουν, γιατί στη δίκη θα ξαναζήσει όλη την επίθεση. Θέλει να πάρει απαντήσεις, αν και πιστεύω ότι δεν θα τις πάρει», έχει δηλώσει ο δικηγόρος της Απόστολος Λύτρας την ώρα που η 35χρονη εντολέας του αναρτούσε φωτογραφίες της στα κοινωνικά δίκτυα, μετά την πρώτη από τις συνολικά δέκα χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί οι οποίες σόκαραν την κοινή γνώμη.

Η κατηγορούμενη, η οποία έχει τη δυνατότητα να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο και να εκπροσωπηθεί από το συνήγορό της, αναμένεται να δώσει «μάχη» για να αποδείξει ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την Ιωάννα ώστε να αντικρούσει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει.

«Ένα έγκλημα που σχεδίασε και τέλεσε με ευκολία, μεθοδικότητα και ψυχρότητα»

Το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ότι «στην προκειμένη περίπτωση συντρέχουν όλα τα στοιχεία που συγκροτούν την κατά νόμο έννοια της πράξης της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βάρος της κατηγορουμένης. Ειδικότερα, είναι προφανής ο ανθρωποκτόνος δόλος της που ευκρινώς συνάγεται: α) από το μέσο της επίθεσης, ήτοι καυστική χημική ουσία μεγάλης επικινδυνότητας β) από τη σοβαρή ποσότητα αυτής που έριψε κατά της παθούσας και την μεγάλη πυκνότητα της σύστασης της, που την καθιστούσε επαρκή για τη θανάτωση της τελευταίας σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής της γ) από την εγγύτητα και την ορμή της εκδήλωσης της επίθεσής της δ) από τα ζωτικά σημεία του σώματος του θύματος στα οποία το έπληξε (στοματική κοιλότητα, αναπνευστικές οδοί, οφθαλμοί, πρόσωπο) και ε) από την τελικώς επελθούσα βλάβη σε καίρια όργανα αυτού».

Οι δικαστές κάνουν λόγο για «ένα έγκλημα που σχεδίασε και τέλεσε με «ευκολία, μεθοδικότητα και ψυχρότητα» η κατηγορούμενη στήνοντας ένα εφιαλτικό σκηνικό. Στην πρόταση του ο εισαγγελέας περιγράφει με λεπτομέρειες τις κινήσεις της κατηγορούμενης που οδήγησαν στη μοιραία επίθεση. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα η 36χρονη Έφη, στις 18 Μαΐου του 2020, δηλαδή δυο ημέρες πριν την επίθεση επισκέφθηκε κατάστημα πώλησης φυτών και φυτοφαρμάκων στην Καλλιθέα, κοντά την εταιρεία που εργάζονταν η Ιωάννα «και ζήτησε να προμηθευτεί βιτριόλι». Την επόμενη κιόλας ημέρα «έχοντας καταλήξει στο σχέδιο φόνευσης της Παλιοσπύρου» αποφάσισε να εκτελέσει το έγκλημά της. Κάλεσε ταξί από καρτοτηλέφωνο της Λ. Συγγρού, για να την παραλάβει από σημείο της Καλλιθέας. Δήλωσε πως είναι ομογενής από τις ΗΠΑ. Ζήτησε από την οδηγό του ταξί να την περιμένει για περίπου 25 λεπτά και έχοντας καλύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου της –«έφερε περούκα καστανού χρωματισμού, φορούσε καμπαρντίνα, γάντια και βαριά για την εποχή ενδύματα» – μετέβη στον τόπο εργασίας της Ιωάννας προκειμένου να της επιτεθεί με το οξύ. Πλην όμως, την ημέρα εκείνη «για άγνωστο λόγο» δεν εκτέλεσε το σχέδιο της «προφανώς γιατί δεν έκρινε τις συνθήκες πρόσφορες προς τούτου». Ήταν κάτι, που τελικά έκανε μια ημέρα αργότερα, στις 20 Μαΐου του 2020.