Το σύστημα επικοινωνίας των ασύλληπτων μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς αναζητεί η Αντιτρομοκρατική με την ελπίδα πως αυτό θα τη βοηθήσει να φτάσει το γρηγορότερο δυνατό στον εντοπισμό της γιάφκας της οργάνωσης.

«Για 14 μήνες τα παιδιά αυτά ήταν εξαφανισμένα. Είναι προφανές πως δεν έμεναν όλοι μαζί. Κάποιοι όμως τους πρόσφεραν ασφαλές καταφύγιο, δυνατότητα κίνησης, τους προμήθευσε με εκρηκτικά. Όλα αυτά δείχνουν μια οργάνωση με δομή σοβαρής οργάνωσης», λέει στο newsbeast.gr ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής.

Οι δύο που συνελήφθησαν δεν είχαν μαζί τους κινητά τηλέφωνα και τηλεκάρτες που θα βοηθήσουν άμεσα τις διωκτικές αρχές στο να ξετυλίξει το «κουβάρι», όπως για παράδειγμα συνέβη στην υπόθεση του επαναστατικού Αγώνα ύστερα από το θάνατο του Λάμπρου Φούντα.

Η Αντιτρομοκρατική εκτιμάει πως σε μεγάλο βαθμό τα μέλη της συνωμοσίας θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει το σύστημα επικοινωνίας του Ε.Α, το οποίο όπως φαίνεται αφομοιώθηκε και εξελίχθηκε και από τη Σέχτα Επαναστατών.

Ο Επαναστατικός Αγώνας χρησιμοποιούσε το «πυραμιδικό» σύστημα επικοινωνίας των δυάδων ή τριάδων. Ο «αρχηγός» μιλούσε με ένα μέλος και αυτό είτε δεν μιλούσε με κάποιο άλλο είτε ήταν υπεύθυνο να ενημερώσει μόνο ένα άλλο.

Στη συνέχεια όμως δεν ήξερε σε ποιον θα μεταφερόταν η πληροφορία. Μόνο ο «αρχηγός- καθοδηγητής» γνώριζε ποιος μιλάει με ποιον. Έτσι όταν ήθελε να φτάσει μια πληροφορία σε συγκεκριμένο άτομο ήξερε ποια «τριάδα» ή «δυάδα» να χρησιμοποιήσει.

Το σύστημα επικοινωνίας του Ε.Α είναι το πιο εξελιγμένο που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα αν και δεν αποτελεί ελληνική πατέντα. Το ίδιο σύστημα επικοινωνίας είχε χρησιμοποιήσει από τη δεκαετία του 1970 ο ΙΡΑ αλλά και η RAF. Μόνο η ηγεσία ήξερε ποίος συμμετέχει και ποιος κάνει τι.

Οι παλιότερες οργανώσεις όπως η 17Ν και ο ΕΛΑ είχαν υιοθετήσει το σύστημα επικοινωνίας με τις λέξεις- κλειδιά. όπου «μαρούλια» ήταν τα λεφτά και «κουκουνάρια» τα εκρηκτικά.