Το πακέτο βόμβα που εξερράγη το μεσημέρι στην πρεσβεία της Ρωσίας είχαν παραδώσει οι ίδιοι οι τρομοκράτες, οι οποίοι προσποιήθηκαν τους υπαλλήλους ταχυμεταφορικής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες έφτασαν στην πρεσβεία της Ρωσίας λίγο μετά τις 13:00 με μηχανάκι και είπαν στο φύλακα πως εργάζονται σε εταιρεία courier. Άφησαν το δέμα χωρίς να αφήσουν έγγραφα παράδοσης και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Το γεγονός αυτό έβαλε σε υποψίες τους φύλακες, οι οποίοι εκτίμησαν πως είναι παγιδευμένο και το άνοιξαν με ιδιαίτερη προσοχή. Τότε ο μηχανισμός ανεφλέγη. Όταν η φωτιά κατασβέστηκε διαπιστώθηκε ότι περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι ταυτοχρόνως με το περιστατικό στη ρωσική πρεσβεία εκδηλώθηκαν και ορισμένες ακόμη απόπειρες παρόμοιων τρομοκρατικών ενεργειών, όμως «ευτυχώς σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπήρξαν θύματα και καταστροφές».

Νωρίτερα τα ρωσικά πρακτορεία είχαν μεταδώσει από την Αθήνα δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ρωσικής πρεσβείας Αντόν Ζάνιν ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία εργάζεται κανονικά, καθώς και ότι η ελεγχόμενη έκρηξη και η καταστροφή του εκρηκτικού μηχανισμού έγινε από ειδική μονάδα της ελληνικής αστυνομίας δίπλα στο κτίριο της πρεσβείας.

Το στοιχείο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς όπως αποδεικνύεται τα πακέτα-δέματα δεν είχαν σταλεί από τους δύο νεαρούς που συνελήφθησαν χθες στο Παγκράτι. Παρά τη σύλληψη των συντρόφων τους, οι τρομοκράτες συνέχισαν απτόητοι την υλοποίηση του σχεδίου τους.