Σε κλοιό τρόμου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα. Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό μετά τον εντοπισμό παγιδευμένων πακέτων την Τρίτη σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Η οδηγία προς όλες τις υπηρεσίες είναι να μην ανοίγουν φακέλους ή δέματα που κρίνουν ως ύποπτα και να ενημερώνουν τις αστυνομικές αρχές. Στην Αθήνα θα μεταβούν και στελέχη της γερμανικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος προκειμένου να επεξεργαστούν και πακέτα-βόμβες που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές διωκτικές αρχές.

Πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο σχέδιο, λίγες μόλις ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που άρχισε να αποκαλύπτεται τυχαία, από την έκρηξη παγιδευμένου πακέτου σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Παγκράτι τη Δευτέρα. Ακολούθησε η σύλληψη των δύο νεαρών που εμπλέκονται στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Το θέμα ωστόσο πήρε έκταση και στο εξωτερικό καθώς αρκετά δέματα βόμβες εστάλησαν σε πρεσβείες που βρίσκονται στη χώρα μας και ένα από αυτά έφτασε στη Γερμανία με παραλήπτη τη γερμανίδα καγκελάριο με όνομα αποστολέα το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίτης από δέμα-βόμβα με αποδέκτη το Σίλβιο Μπερλουσκόνι που μετέφερε αεροσκάφος της ΤΝΤ.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες από την Αντιτρομοκρατική προκειμένου να ανακαλυφθούν οι γιάφκες των τρομοκρατών, ενώ έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους σε περιοχές των βορείων προαστίων. Τέλος, η αστυνομία δημοσίευσε τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των πέντε νεαρών που καταζητούνται εδώ και 14 μήνες για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Απολογούνται την Πέμπτη οι δύο συλληφθέντες

Το πρωί της Πέμπτης θα οδηγηθούν στην 2η Ειδική Ανακρίτρια οι δύο νεαροί που κατηγορούνται για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες. Οι δυο νεαροί κατηγορούνται για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα που αφορούν δράση μη γνωστής μέχρι στιγμής οργάνωσης. Ωστόσο, ο  Αργυρός αρνήθηκε τη Τετάρτη να απολογηθεί ενώπιον του εφέτη ανακριτή.


Έστειλαν βόμβα στη Μέρκελ

Η υπόθεση λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά τον εντοπισμό παγιδευμένου φακέλου στο γραφείο της Άνγκελας Μέρκελ στο Βερολίνο την Τρίτη.

Ο φάκελος βόμβα είχε αποσταλεί από την Ελλάδα, με τη διεθνή εταιρεία ταχυμεταφορών UPS, και ως αποστολέας εμφανιζόταν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, ο αποστολέας του δέματος ήταν ο Γεν. Γραμματέας του Υπ. Οικονομικών Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Γερμανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως ο εκρηκτικός μηχανισμός είναι ίδιος με αυτόν που περιείχαν τα πακέτα-βόμβες που εστάλησαν σε προξενικές αρχές στην Ελλάδα, ήταν ωστόσο μικρής ισχύος.

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες των πέντε καταζητούμενων

Μετά από τις χθεσινές εξελίξεις, με τον εντοπισμό πέντε παγιδευμένων πακέτων στην Ελλάδα και ενός στο γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, η αστυνομία δημοσίευσε τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των πέντε νεαρών που καταζητούνται εδώ και 14 μήνες για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ζητώντας από τους πολίτες που γνωρίζουν κάτι για τα συγκεκριμένα πρόσωπα να δώσουν πληροφορίες στα τηλέφωνα 170, 1014, 1964.

Πρόκειται για τον 22χρονο Μιχαήλ Νικολόπουλο του Παναγιώτη, τον 24χρονο Γεώργιο Νικολόπουλο του Παναγιώτη, τον 23χρονο Ntamiano Bolano του Ptolemeo, τον 30χρονο Γεώργιο Καραγιαννίδη του Χρήστου και τον 21χρονο Αλέξανδρο Μητρούσια του Κωνσταντίνου.

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στη Μπολόνια

Δέμα-βόμβα με αποδέκτη το Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετέφερε αεροσκάφος της ΤΝΤ, με αποστολέα τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας Ανδρέα Λυκουρέτζο το βράδυ της Τρίτης. Ύστερα από όσα έγιναν, η μεταφορά δεμάτων και αλληλογραφίας από τη χώρα μας στο εξωτερικό αναστέλλεται για 48 ώρες με σκοπό τον επανέλεγχο.


Εκρήξεις στις πρεσβείες Ελβετίας και Ρωσίας

Όλα ξεκίνησαν νωρίς χθες το μεσημέρι, όταν πακέτο-βόμβα εξερράγη στην πρεσβεία της Ελβετίας, στην οδό Ιασίου 2 στο Κολωνάκι. Υπάλληλος θεώρησε ότι ο χάρτινος φάκελος χρώματος μπλε, ήταν ύποπτος, επικοινώνησε με τον φερόμενο ως αποστολέα που αποδείχτηκε ότι δεν είχε στείλει το δέμα, και όταν εκείνος του ανέφερε ότι δεν είχε καμία σχέση το πέταξε στον ακάλυπτο χώρο όπου και έγινε η έκρηξη.

Την ίδια περίπου ώρα, ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε στην πρεσβεία της Βουλγαρίας, στην οδό Στρατηγού Καλάρη στο Ψυχικό. Ενημερώθηκε η αντιτρομοκρατική, ο χώρος αποκλείστηκε και άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, ένα ακόμη ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε στην εταιρεία ταχυμεταφορών Γενική Ταχυδρομική στην οδό Ριζάρη, στο Παγκράτι, με προορισμό την πρεσβεία της Γερμανίας. Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του πακέτου από τη λίστα με τις εταιρείες ταχυμεταφορών που κατείχαν οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι. Στις 14:00 περίπου το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη έκρηξη στο παγιδευμένο δέμα.

Λίγο μετά τις 14:20 συναγερμός σήμανε και στην πρεσβεία του Παναμά, όπου εντοπίστηκε ένα ακόμη ύποπτο δέμα. Ειδικοί πυροτεχνουργοί έσπευσαν στο σημείο, όπου διαπίστωσαν πως το πακέτο περιείχε μόνο έγγραφα.

Την ίδια περίπου ώρα, άλλη μία έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Παλαιό Ψυχικό. Η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς εντοπίστηκε το ύποπτο δέμα και πώς έγινε η ανάφλεξη.

Λίγο πριν τις 15:00, συναγερμός σήμανε και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου ο σκοπός παρέλαβε ένα ύποπτο δέμα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των ΤΕΕΜ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό ή όχι.

Οι κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει πέντε τρομοκράτες. Τέσσερις από την επίθεση στη ρώσικη πρεσβεία και ένας στο Σταθμό Λαρίσης.


Εξουδετερώθηκε βόμβα και στο προαύλιο της Βουλής

Το μεσημέρι της Τρίτης εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός και στο προαύλιο της Βουλής. Το παγιδευμένο πακέτο είχε προορισμό την πρεσβεία της Χιλής.

Ο ταχυμεταφορέας που το μετέφερε σταμάτησε μπροστά στο αστυνομικό φυλάκιο του Μεγάρου Μαξίμου και ζήτησε από τους αστυνομικούς να το ελέγξουν, καθώς εκτίμησε πως είναι ύποπτο.

Αφού ελέγχθηκε το πακέτο και διαπιστώθηκε πως περιείχε εκρηκτική ύλη, το δέμα μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας στο προαύλιο της Βουλής, όπου και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη.

Ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού και προς Σημίτη

Πακέτο που περιείχε ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού εστάλη και στον Κώστα Σημίτη την Τρίτη. Συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού μετέφερε το δέμα στη Βουλή, όπου μετά από έλεγχο το πακέτο ανοίχτηκε και διαπιστώθηκε ότι περιείχε μπαταρίες, μια αριθμομηχανή και διάφορα χαρτιά, όχι όμως εκρηκτική ύλη. Δεν χρειάστηκε να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

Ύποπτο δέμα και στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίτης καθώς «ύποπτο» δέμα  έφτασε στη Γερμανική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Τελικά το δέμα περιείχε μόνο χαρτιά.

Πρώτη είδηση

Αυτό που προκαλεί πάντως μεγαλύτερη ανησυχία στις αρχές, αλλά και τους απλούς πολίτες, είναι ότι παραμένει άγνωστο πόσα ακόμη παγιδευμένα δέματα έχουν σταλεί και ποιοι είναι οι παραλήπτες…

Ήδη, η είδηση για τους φακέλους βόμβες έχει κάνει το γύρο του κόσμου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.