Μία από τις χειρότερες θέσεις στις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου «κατέκτησε» φέτος η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως η ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία, είδαν την εμπιστοσύνη στους δημόσιους οργανισμούς να αποδυναμώνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 71η θέση που βρισκόταν πέρυσι, η Ελλάδα έπεσε φέτος στην 78η θέση, την οποία μοιράζεται με την Κολομβία.

Ο δείκτης προσδιορισμού της διαφθοράς υπολογίζεται από 13 διαφορετικές εξειδικευμένες και επιχειρηματικές έρευνες που ρωτούν διευθύνοντες συμβούλους, εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφους μεταξύ άλλων για το πόσο εκτεταμένη είναι η διαφθορά και πόσο διαδεδομένη θεωρείται η δωροδοκία σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Στην κορυφή της λίστας, με το χαμηλότερο δείκτη διαφθοράς, βρίσκονται η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη.
Η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά είναι η Σομαλία, που βρίσκεται στην 178η θέση, ενώ ακριβώς πριν από αυτήν είναι η Μιανμάρ, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.