«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ» στους μικροϊδιοκτήτες έχει προκαλέσει η έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού, το οποίο για τις γκαρσονιέρες και τα μικρά διαμερίσματα μπορεί να κοστίσει περισσότερο και από το ενοίκιο!

Το πιστοποιητικό, που είναι υποχρεωτικό για κάθε αγοραπωλησία και ενοικίαση από τις 9/1/2011 και θα ισχύει για 10 χρόνια, δεν είναι παρά η «βαθμολογία» ενός ακινήτου σύμφωνα με την ενεργειακή του συμπεριφορά. Οι πρώτες επιθεωρήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα, όταν θα ανακοινωθούν οι λίστες με τους πρώτους μηχανικούς που θα υπαχθούν στο σχετικό μητρώο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Χαράτσι

Αν και τα χρήματα που καλείται να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου για την ενεργειακή επιθεώρηση καταλήγουν όλα στον επιθεωρητή (ο ΦΠΑ και ο Φόρος Επαγγελματία εισπράττονται από το κράτος, εφόσον εκδίδεται απόδειξη), το υπουργείο έχει θεσπίσει ένα σύστημα ελάχιστης αμοιβής, η οποία για τις γκαρσονιέρες και τα μικρά διαμερίσματα είναι δυσανάλογα επιβαρυντική.

Συγκεκριμένα, για κάθε μονοκατοικία, η τελική δαπάνη ανέρχεται στο 1,85 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο κόστος τα 185 ευρώ. Για μια πολυκατοικία (όλο το κτίριο), το κόστος είναι 1,23 ευρώ ανά τετραγωνικό. Εάν πρόκειται για μεμονωμένο διαμέρισμα, ο επιθεωρητής πληρώνεται 2,46 ευρώ για κάθε τετραγωνικό, αλλά ισχύει η ελάχιστη αμοιβή στα 246 ευρώ. Για κάθε άλλο κτίριο εκτός κατοικίας, η επιθεώρηση κοστίζει 3,07 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος τα 369 ευρώ.

Παράνομο

Η καθιέρωση της ελάχιστης αμοιβής για τις υπηρεσίες των μηχανικών έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, που αφορά την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές. «Τόσο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123/EC, αλλά και στον πρόσφατο ελληνικό νόμο 3845/2010, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο, υπάρχει διάταξη που απαγόρευε τη θέσπιση κατώτατης αμοιβής.

Μάλιστα, στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι έως το τέλος του 2010 θα έχει καταργηθεί κάθε υποχρεωτική κατώτατη αμοιβή μηχανικών, αρχιτεκτόνων κ.λπ. για οποιαδήποτε υπηρεσία παρέχουν», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

Το μόνο ανακουφιστικό μέτρο που ισχύει αποκλειστικά για τους ιδιοκτήτες παλιών κτίριων με χαμηλό εισόδημα αφορά τη δωρεάν έκδοση πιστοποιητικού, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν παρεμβάσεις βελτίωσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο ξεκινά επίσης στις αρχές Νοεμβρίου.

Η διαδικασία

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το ενεργειακό πιστοποιητικό πρέπει πρώτα να επιλέξουν έναν μηχανικό της περιοχής τους από τη σχετική λίστα που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ και να επικοινωνήσουν μαζί του τηλεφωνικά. Στη συνέχεια, ο μηχανικός, αφού ενημερώσει το υπουργείο για την ταυτότητα του ακίνητου που πρόκειται να επιθεωρήσει (οδός, περιοχή, είδος κατοικίας κ.α.), επισκέπτεται τον χώρο για την επιθεώρηση, παρουσία των ιδιοκτητών.

Η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα και για ένα τυπικό διαμέρισμα δεν θα διαρκεί περισσότερο από οκτώ ώρες.
Ο μηχανικός ελέγχει όλα τα σημαντικά στοιχεία που επηρεάζουν την ενεργειακή συμπεριφορά του ακίνητου (εμβαδό, ανοίγματα, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, εκπομπές ρύπων, χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα κ.ά.) βάσει του εντύπου-οδηγού ενεργειακής επιθεώρησης που έχει εκδώσει το υπουργείο. Στη συνέχεια, εισάγει όλα τα δεδομένα σε ένα ειδικό λογισμικό που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό και αποστέλλει τα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία.

Το πιστοποιητικό που εκδίδεται κατατάσσει κάθε ακίνητο σε μία από τις 9 κατηγορίες που υπάρχουν, ανάλογα με το πόσο ενεργοβόρο είναι. Οι κατηγορίες αυτές θυμίζουν την ενεργειακή κλάση που ισχύει για τις ηλεκτρικές συσκευές και είναι οι εξής: Α+, Α, Β+, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η.

Οφέλη

Τα οφέλη από την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι σημαντικά, καθώς λειτουργεί σαν εργαλείο που δείχνει την πραγματική αξία ενός ακινήτου στην κτηματαγορά, συνυπολογίζοντας την κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα ο υποψήφιος αγοραστής γνώριζε περιορισμένα χαρακτηριστικά του ακινήτου (π.χ. αν είναι διαμπερές, ανατολικό κ.ά.), πλέον έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το ενεργειακό του προφίλ και να αποφασίσει προς το συμφέρον του.
Το μεγαλύτερο κέρδος που προσφέρει η ενεργειακή επιθεώρηση -ειδικά σε ό,τι αφορά τα ενεργοβόρα κτίρια- είναι οι συστάσεις βελτίωσης της απόδοσής τους, οι οποίες θα αναφέρονται στο πιστοποιητικό. Ουσιαστικά, πρόκειται για τις προτάσεις του επιθεωρητή, ώστε να αναβαθμιστεί ενεργειακά το ακίνητο και να μειωθεί η κατανάλωση.

Πορτογαλικό μοντέλο

Η διασφάλιση της διαφάνειας επί της διαδικασίας είναι το μεγάλο στοίχημα για το ΥΠΕΚΑ, το οποίο σκέφτεται να εφαρμόσει το μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου οι μηχανικοί ελέγχονται ανά τρεις επιθεωρήσεις ακινήτων. Άλλωστε, το λογισμικό που θα επεξεργάζεται τα στοιχεία για την έκδοση του πιστοποιητικού «αναγνωρίζει» τα λανθασμένα, ενώ έχει συσταθεί και ειδική ελεγκτική υπηρεσία με 80 υπαλλήλους, για να παρακολουθεί την αξιοπιστία των μηχανικών. Εάν εντοπιστούν παραβάσεις, θα υπάρξουν κυρώσεις για τον επιθεωρητή, ο οποίος αντιμετωπίζει χρηματικό πρόστιμο και μερική ή ολική διαγραφή από το μητρώο.

Ποιοι κάνουν τους ελέγχους

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι μηχανικοί κάθε ειδικότητας (ηλεκτρολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.ά.), οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στον κτιριακό τομέα. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων στο μητρώο δεν υπόκειται σε περιορισμούς, ωστόσο οι αιτήσεις ενδιαφέροντος, που βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης από το ΥΠΕΚΑ, ανέρχονται στις 6.000 και αφορούν όλη την επικράτεια.

Πηγή: www.real.gr