Διαστάσεις θρίλερ πήρε η υπόθεση του μόλις 11 μηνών βρέφους από τη Συρία το οποίο μεταφέρθηκε νεκρό προχθές στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από χθες και είχε δηλώσει ένας εκ των τριών ιατροδικαστών, οι οποίοι διενήργησαν τη νεκροτομή, βρέθηκαν κακώσεις που παραπέμπουν σε παρά φύσιν σεξουαλική κακοποίηση.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι Σύριοι γονείς του μωρού να βρεθούν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη όπου μέσω των καταθέσεων τους έκαναν λόγο για θεραπεία με υποκλυσμό μέσω ορθού, λόγω της σοβαρής πάθησης του βρέφους.
Στη συνέχεια και σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα του ιατροδικαστή, ο τραυματισμός του παιδιού προήλθε από αμβλύ όργανο μέσω του οποίου λάμβανε φαρμακευτική αγωγή.
Ο 23χρονος πατέρας του βρέφους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε έξω από την ΓΑΔΑ, λίγη ώρα αφότου αφέθηκε ελεύθερος δεν έχει σκοπό να κινηθεί νομικά για την ταλαιπωρία που υπέστη.
Αυτό όμως δεν ισχύει και για τον δικηγόρο του ο οποίος είναι αποφασισμένος να καταθέσει μήνυση εναντίον της ιατροδικαστικής υπηρεσίας που ανέφερε πως υπήρχε σεξουαλική κακοποίηση κατά του βρέφους.
Τις δικές του απαντήσεις για το θέμα έδωσε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ. Γρηγόρης Λέων στο infokids.gr ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν πειθαρχικές ποινές.
«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης.
Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία.
Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό.
Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια.
Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε».
Αναφορικά με το αν θα υπάρξει κάποια επίπτωση για την αρχική λάθος εκτίμηση στους ιατροδικαστές που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, ο κ. Λέων ανέφερε ότι το ζήτημα πλέον θα πάει από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών στην οποία ανήκουν και από εκεί στο υπ. Δικαιοσύνης, στο οποίο έγκειται το αν θα υπάρξει κάποια επίπληξη.
«Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων, εξηγώντας ως Πρόεδρός της ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι: «Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως».