Κεντρικό ρόλο στη βασική ομάδα διακίνησης «μαύρου χρήματος» του Άκη Τσοχατζόπουλου απέδωσε στον πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο, η εισαγγελέας που συνεχίζει για δεύτερη μέρα την αγόρευσή της στη δίκη για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς.
Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα έκανε αναφορά, όταν εξηγούσε τον ρόλο του Νίκου Ζήγρα σε χρήματα που «δεν έχουν ακόμη βρεθεί».
Η εισαγγελέας μιλώντας για το προσωνύμιο «Bosco» που περιέχεται στα κατασχεθέντα χειρόγραφα του πρώην υπουργού δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι αφορά τον κ. Σμπώκο, παρά τους ισχυρισμούς Τσοχατζόπουλου ότι αναφέρεται σε κάποιον Σέρβο φίλο του. ‘
Όπως είπε η κ. Αδειλίνη: «Ο επονομαζόμενος και “Βοσκός”, που κατάγεται από τα Ανώγεια, όπως ο βοσκός φυλάει τα πρόβατα, αυτός φυλούσε τα χρήματα του πρώην υπουργού». Κατά την εισαγγελέα ο Σμπώκος ήταν «άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού» που αποκόμισε πολλά οφέλη και ο ίδιος.
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε σειρά εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού ο οποίος, παρά τις συστάσεις του προέδρου να παραμείνει σιωπηλός, χαρακτήρισε «παραλήρημα ψευδών» όσα ακούγονται στην δικαστική αίθουσα. Καταδικαστική επίσης ήταν η τοποθέτηση της κ. Αδειλίνη και για τον εξάδελφο του πρώην υπουργού Νίκο Ζήγρα αποδίδοντάς του «ηγετικό ρόλο» καθώς «για λογαριασμό του εξάδελφου του είχε συστήσει εταιρείες και διαχειριζόταν χρήματα σε πολλά μέρη του κόσμου που δεν έχουν ακόμα βρεθεί».
Για τη λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η εισαγγελέας είπε ότι διαδραμάτισε «σημαντικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος, καθώς έβρισκε κατάλληλους αχυράνθρωπους και διαχειριζόταν χρήματα εξωχώριων εταιρειών».
Ως εν γνώση της «αποδέκτη χρημάτων από έκνομη προέλευση του Ακη Τσοχατζόπουλου» χαρακτήρισε η εισαγγελέας την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου για την οποία επικαλούμενη τους ισχυρισμούς Ζήγρα, ανέφερε ότι το 2002 έλαβε 500 χιλιάδες δολάρια «για να συναινέσει στην έκδοση διαζυγίου».
Η κ. Αδειλίνη είπε επίσης ότι και η δικηγόρος, που εμπλέκεται στην εταιρεία ΝΟΜΠΙΛΙΣ «γνώριζε» και είχε σκοπό να «προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος τόσο για τον πρώην υπουργό όσο και για την ίδια».
Για τον ιδιοκτήτη της ΙΑΝΟΣ Νίκο Καρατζά η εισαγγελική λειτουργός είπε ότι «δεν πείθουν οι ισχυρισμοί του» και ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων του πρώην υπουργού.
Με την πρότασή της, η κ. Αδειλίνη εξέφρασε αμφιβολίες για την ενοχή δυο κατηγορουμένων, του επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και του Κύπριου δικηγόρου Σπύρου Χατζηνικολάου των οποίων εισηγήθηκε την απαλλαγή.