Βέτο έθεσαν οι δικαστές στη χορήγηση νέας άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα κρίνοντας πως δεν έχει δικαίωμα να λάβει άδεια καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ρητά για «καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως».
Με δήλωση του που κοινοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο πολυισοβίτης της 17Ν επιτέθηκε στα μέλη του δικαστικού συμβουλίου επικρίνοντας τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους και κατηγορώντας τους για διατεταγμένη υπηρεσία.
Έκανε μάλιστα λόγο για κρατική τρομοκρατία, προειδοποιώντας πως όσο αυτή υπάρχει, «τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ξαναπιάνουν το κόκκινο νήμα των αγώνων που διαπερνά μια ιστορία αντίστασης αιώνων
Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει ως εξής:
«Ένας εισαγγελέας που άσκησε βέτο στη θετική απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής για άδεια, χωρίς να μου κάνει καμία απολύτως ερώτηση.
Που κατέβασε απλώς ένα σκονάκι με παλιές δηλώσεις μου, αλιευμένες από το διαδίκτυο και έφυγε από την πίσω πόρτα δίχως να μου ανακοινώσει μια απόφαση που αδειάζει τους έξι διαφορετικούς εισαγγελείς – ανάμεσά τους και τρεις συναδέλφους του της εισαγγελίας του Βόλου και τον ίδιο τον προϊστάμενο της εισαγγελίας .
Και ένα Συμβούλιο πλημμελειοδικών που, αντίθετα, μου απηύθυναν άπειρες ερωτήσεις στο κλίμα των γνωστών τηλε-εισαγγελέων, αλλά μόνο και μόνο για να βρουν να πιαστούν από κάποια απάντησή μου για να δικαιολογήσουν μια ειλημμένη απόφαση.
Αυτός ήταν ο κοινός παρονομαστής εισαγγελέα – συμβουλίου. Σαν τον Ιταλό δικαστικό του μεσαίωνα Μπαρτόλους που έβγαζε πρώτα την απόφαση και έπειτα έψαχνε (ή ανακάλυπτε) κάποιο νόμο για να την στηρίξει. Η απόφαση που είχαν ήδη στα χέρια τους έλεγε όχι στην άδεια του Κουφοντίνα, έλεγε ναι στο καθεστώς εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους. Μια απόφαση που αναγνωρίζει τον πολιτικό κρατούμενο και αποκαλύπτει έτσι τον πολιτικό αντίπαλό του: Μια ταξική μεροληπτικά δικαιοσύνη, μια διατεταγμένη δικαιοσύνη. (Όσο και αν αυτή η απόφαση είναι στο κλίμα του ευρύτερου κοινωνικού εκφασισμού, της σκλήρυνσης του δικαίου και πλήττει τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων.)
Και που στηρίχτηκαν; Σε παλιές δηλώσεις μου για την ανάγκη αντίστασης στην κρατική τρομοκρατία και για δικαιώματα που ήταν στην πραγματικότητα κατακτήσεις αγώνα. Αυτά τα λόγια όμως δεν είναι μόνο δικά μου. Τα λένε και τα κάνουν αλληλέγγυα πράξη πολλοί πολλοί ακόμα.
Γι αυτό ας τους το πούμε άλλη μια φορά για να το καταλάβουνε. Όσο υπάρχει κρατική τρομοκρατία, τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ξαναπιάνουν το κόκκινο νήμα των αγώνων που διαπερνά μια ιστορία αντίστασης αιώνων.
«Υπάρχει κίνδυνος να τελέσει νέα εγκλήματα ο Κουφοντίνας»
Το δρόμο που χάραξε ο εισαγγελέας ακολούθησε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου απορρίπτοντας το νέο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για τακτική άδεια. Τα μέλη του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου με το βούλευμα τους (3719/2019) έκλεισαν την πόρτα της φυλακής για τον πολυισοβίτη της 17Ν κρίνοντας πως δεν έχει δικαίωμα να λάβει άδεια καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ρητά για «καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως». Ωστόσο, η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ αναφερόμενη στο σκεπτικό των δικαστών κάνει λόγο για «καινοφανή ερμηνεία» των διατάξεων αντίθετη «με την μέχρι σήμερα νομολογία, πρακτική και θεωρία» που θα «προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους κρατούμενους των φυλακών»
Οι δικαστές, στο σκεπτικό τους, εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος ο Δημήτρης Κουφοντίνας, «κατά τη διάρκεια της άδειας, να τελέσει νέα εγκλήματα» επισημαίνοντας πως «δεν συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν θα κάνει κακή χρήση αυτής (άδειας)».
Το συμβούλιο στο βούλευμα του αναφέρεται σε δηλώσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις οποίες θεωρούν πως δεν έχει επιτευχθεί ο σωφρονισμός του. Όπως επισημαίνουν «οι δηλώσεις «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία» και «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων», οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο, που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη». Επιπλέον, οι δικαστές τονίζουν ότι «την ίδια στάση τήρησε ο εν λόγω κατάδικος και ενώπιον του παρόντος Συμβουλίου». Μάλιστα, αναφερόμενοι στην καλή του διαγωγή στην φυλακή εκτιμούν πως «εντάσσεται στην σκοπιμότητά του να κάνει χρήση του ευεργετήματος των τακτικών αδειών που του παρέχει ο νόμος και δεν έχει καμία σχέση με το σωφρονισμό του».
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το σκεπτικό της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου