Σοβαρές υποψίες για ύπαρξη κυκλώματος προώθησης ασθενών σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού εγείρει η μαφιόζικη επίθεση στον ιατρό Χρήστο Ιατρού, όπως γράφει η εφημερίδα Έθνος.

Εκτός από διευθυντής της μονάδας τεχνητού νεφρού του Κρατικού της Νίκαιας, ο γιατρός είναι πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Το συμβούλιο γνωματεύει -μεταξύ άλλων- για θεραπείες που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες ή την αναγκαιότητα μετακίνησης ασφαλισμένων.

Πληροφορίες του Έθνους αναφέρουν ότι -από την ανάληψη των καθηκόντων του- απέρριπτε μία σειρά αιτημάτων για θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις σε κέντρα του εξωτερικού. Σε πολλές περιπτώσεις οι θεραπείες αυτές μπορούσαν να γίνουν και στην Ελλάδα, αλλά γιατροί ζητούσαν από τον ΕΟΠΥΥ να καλύψουν τη μεταφορά στο εξωτερικό.

Επί θητείας του εν λόγω γιατρού στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο μειώθηκαν οι παραπομπές Ελλήνων ασθενών σε ιδιωτικό νευροχειρουργικό κέντρο της Γερμανίας από 60 σε επτά ή οκτώ, με κέρδος πολλά εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο και χωρίς να τεθεί η ασφάλεια των ασθενών σε κανένα κίνδυνο.

Ενδεικτική είναι η εξής σύγκριση: Μια νευροχειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με κόστος περί τα 25.000 ευρώ. Για την ίδια επέμβαση σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης απαιτούνται 100.000 ευρώ, συν όσα επιπλέον ποσά μπορούν να προκύψουν από «επιπλοκές».

Η μαφιόζικη επίθεση σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στον Χρήστο Ιατρού. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο άνδρες που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού πλησίασαν το όχημα του Χρ. Ιατρού, το οποίο κινούνταν επί της Λ. Κηφισού και άνοιξαν πυρ εναντίον του. Συγκεκριμένα, οι δράστες πλεύρισαν το γκρι Audi που οδηγούσε το θύμα και μόλις πέρασε την οδό Πέτρου Ράλλη, έβαλαν τρεις φορές με πυροβόλο όπλο.

Ο δράστης στόχευσε χαμηλά στην πόρτα του οδηγού έχοντας ως πρόθεση να τραυματίσει στα πόδια τον διευθυντή του νοσοκομείου Νίκαιας. Τουλάχιστον μία σφαίρα σφηνώθηκε στον μηρό του θύματος, το οποίο διακομίστηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Οι δράστες ανέπτυξαν ταχύτητα και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.