Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζεται η διαμάχη για τη ίδρυση Εφετείου με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ζητά να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο.

Η προσφυγή μάλιστα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ φέρει την υπογραφή της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γλυκερίας Σιούτη , η οποία είχε υπηρετήσει και νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Οι δικηγόροι Χανίων επισημαίνουν ότι με την ίδρυση του νέου Εφετείου πλήττεται η ορθή και νόμιμη οργάνωση της δικαιοσύνης , τα επαγγελματικά και τα ηθικά συμφέροντα των μελών του Συλλόγου.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα παράνομο το επίμαχο προεδρικό διάταγμα καθώς η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη σύστασή του δεν περιλαμβάνει την εκτίμηση του συνόλου των αναγκών στην επικράτεια, αλλά περιορίζεται μόνο στις τοπικές δικαστικές ανάγκες. Και προσθέτουν ότι η πολιτεία προχώρησε στην ίδρυση δεύτερου εφετείου στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσει τις υλικοτεχνικές υποδομές που απαιτούνται για τη λειτουργία του.

Επικαλούνται μάλιστα οι δικηγόροι και σειρά δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου από τα οποία προκύπτει ότι οι έρευνες για την εξεύρεση στέγης του νέου εφετείου έχουν αποβεί μέχρι τώρα άκαρπες.