Στην επανεξέταση των δεδομένων του θανάτου της Μαλένας Δασκαλάκη αναφέρθηκε ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, καταθέτοντας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για το θάνατο των δύο μικρότερων παιδιών της.
Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Νίκος Καρακούκης μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, συνέταξαν σχετική γνωμάτευση στην οποία έκαναν λόγο για ασφυκτικούς θανάτους.
Ο μάρτυρας, αφού εξήγησε ότι ανέλαβε την υπόθεση, καθώς, σύμφωνα με την παραγγελία, δεν έπρεπε να γνωματεύσει ιατροδικαστής που στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τα παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη, εξέφρασε τη θέση πως η Μαλένα δεν μπορεί να έφυγε από τη ζωή από ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε διαγνώσει αρχικά η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα.
Η αυτοψία και οι εξετάσεις
«Έπρεπε να δούμε αν είναι παθολογικός ο θάνατος ή εγκληματική ενέργεια» ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για τα βήματα που ακολούθησαν. «Μας έδωσαν την έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής της κ. Τσάκωνα, την ιστολογική του κ. Αγαπητού, την τοξικολογική και το ιστορικό, τον ιατρικό φάκελο από το νοσοκομείο».
Ο ιατροδικαστής αρχικά αναφέρθηκε στην αυτοψία που έκαναν στο δωμάτιο του νοσοκομείου, όπου έφυγε από τη ζωή η Μαλένα.
«Κάναμε αυτοψία του χώρου στο δωμάτιο. Συνηθίζεται, όταν υπάρχει κάποια υπόνοια για βίαιο θάνατο. Σκεφτήκαμε ότι αν υπήρχε εγκληματική ενέργεια, έχει σημασία να δούμε το χώρο… Αν δεν πηγαίναμε, θα ήταν το λάθος» κατέθεσε και πρόσθεσε πως πολλές φορές δεν δίνεται ο ιατρικός φάκελος από τους γιατρούς, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει ιατρικό απόρρητο. «Λάθος, βέβαια, γιατί δεν υπάρχει απόρρητο σε νεκρό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε το φάκελο από την αστυνομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όταν υπάρχει αβεβαιότητα για την αιτία θανάτου, πάει και ο ίδιος ο ιατροδικαστής και ρωτά. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα τη στιγμή που υπογράφει… Θα έπρεπε να λέγεται ιατροδικαστική έρευνα. Κάνουνε τα πάντα για να μην αποτύχουμε, γιατί γίνονται και λάθη πρέπει να συσχετίσουμε τα δεδομένα…» είπε και εξήγησε αναλυτικά τους λόγους που τους οδήγησαν στην αυτοψία του χώρου.
«Όταν είναι ένας χώρος που έχει πειραχτεί, αποτρέπει τη σαφή εικόνα. Πήγαμε να δούμε αν κάποιος λειτούργησε κακόπιστα. Να συγκεράσουμε τα ευρήματα του χώρου με τις κακώσεις» είπε και περιέγραψε ότι η πόρτα του δωματίου όπου νοσηλευόταν η Μαλένα «ήταν αδιαφανής» ενώ «η μπαλκονόπορτα ήταν κλειδωμένη συνεχώς όπως μας είπαν. Αν δεν ήταν κλειδωμένη, θα μπορούσε κάποιος να μπει».
Πρόεδρος: Σας οδήγησε κάπου η αυτοψία;
Μάρτυρας: Όχι
«Μας προβλημάτισε η αιτία θανάτου»
Ο μάρτυρας εξήγησε σε ποιες περιπτώσεις ζητούν περαιτέρω εξετάσεις σημειώνοντας ότι «οι φωτογραφίες είναι απαραίτητο βοήθημα για τον ιατροδικαστή».
(…)
Πρόεδρος: Σε σχέση με το εντύπωμα που βρέθηκε στη Μαλένα…
Μάρτυρας: Το είδα από τις φωτογραφίες.
Πρόεδρος: Στο διάστημα που αναλάβατε με ποιους επικοινωνήσατε;
Μάρτυρας: Με την κ. Τσάκωνα. Δεν βρήκαμε τον κ. Αγαπητό, αλλά είχε δώσει συνεντεύξεις και είχαμε το πόρισμά του. Δεν μας χρειαζόταν.
Πρόεδρος: Μέσω συνεντεύξεων λάβατε γνώση;
Μάρτυρας: Είχε καταγράψει στην έκθεσή του. Είχε συνταξιοδοτηθεί κιόλας. Ήμασταν σίγουροι για τα ευρήματα που ανέγραψε, τώρα τι να πω… Δεν μας προβλημάτισε η έκθεσή του.
Πρόεδρος: Στην κ. Τσάκωνα τι σας προβλημάτισε;
Μάρτυρας: Η αιτία θανάτου. Επέμεινε σε αυτό που έγραψε. Το παιδί δεν είχε εικόνα για κάτι τέτοιο. Δεν είχε ηπατικό κώμα, ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Η ηπατική ανεπάρκεια έχει ένα παθολογοανατομικό υπόστρωμα. Το ήπαρ που περιέγραφε δεν είχε ούτε αλλοιώσεις!
Πρόεδρος: Τι πρέπει να δει ο ιατροδικαστής στην ηπατική ανεπάρκεια;
Μάρτυρας: Να έχει διαταραχθεί πλήρως η αρχιτεκτονική του ήπατος. Θα έπρεπε να έχει για παράδειγμα κύρωση ήπατος ή να είναι κατακίτρινο και μικρό. Πρέπει η αρχιτεκτονική του να μη μοιάζει με την αρχιτεκτονική του συκωτιού.
Πρόεδρος: Το ωχρό και ευθρήπτο; Πού θα πάει το μυαλό σας;
Μάρτυρας: Θα κοιτούσα μήπως είχε ηπατίτιδα ελαφράς μορφής. Δεν έχει κάτι άλλο.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι γιατροί τούς είχαν πει πως η Μαλένα «ήταν σε άριστη κατάσταση δεν είχε προβλήματα». Αυτό μας είπαν, τι ηπατική ανεπάρκεια είναι αυτή;» αναρωτήθηκε.
Πρόεδρος: Υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια που να εξελιχθεί ραγδαία;
Μάρτυρας: Δεν γίνεται την ίδια μέρα, έχει μια διαδρομή, εγώ δεν το έχω ξανακούσει, δεν ισχύει επιστημονικά… Δεν έχω συναντήσει ηπατική ανεπάρκεια σε μία μέρα, το παιδί ήταν καλά. Της μιλήσαμε και εγώ και ο κ. Καλόγρηας κι εκείνη επέμεινε ότι το παιδί είχε ηπατική ανεπάρκεια. Δεν τα δέχεται αυτά που σας λέω, τα είπαμε και σε εκείνην. Επιμένει στη θέση της.
Ο κ. Καρακούκης απέρριψε τις αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί για «συναλλαγή» με τον παθολογοανατόμο Χρήστο Ευτυχιάδη. Όπως εξήγησε, θα μπορούσαν να απευθυνθούν στο εργαστήριο των Ιωαννίνων, ωστόσο, αυτό δεν γινόταν, επειδή είχε ασχοληθεί με τον θάνατο της Ίριδας.
«Δεν μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια ο θάνατος της Μαλένας, αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείσω…»
Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, νωρίτερα, με σειρά ερωτήσεων επιχείρησε την αποδόμηση της ιστολογικής επανεκτιμήσης που διενήργησε για τη Μαλένα ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης.
Όταν ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα αν αποδίδει το θάνατο του παιδιού σε εγκληματική ενέργεια, είπε:
«Δεν μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια ο θάνατος της Μαλένας, αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείσω… Αλλά αν μας ρωτήσει κάποιος “πάνε αυτά τα ευρήματα με ασφυξία;” θα πω “πάνε”»…».
Ο συνήγορος της κατηγορουμένης αμφισβήτησε την αξιοπιστία της έκθεσης στρέφοντας τα πυρά του τόσο στον μάρτυρα όσο και στους δύο ιατροδικαστές.
«Δεν θα υπήρχε κατηγορούμενη, αν δεν είχατε συντάξει αυτό το έγγραφο. Εσείς έχετε δικαιολογία αυτούς κι εκείνοι εσάς…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας και έκανε λόγο για «κουτσομπόλες» που επί δύο μήνες προσπαθούσαν να συντάξουν έκθεση με στόχο να ενοχοποιήσουν την κατηγορούμενη.
«Έχουν κάνει… ευαγγέλιο τη δική σας έκθεση. Μόνο κάποιες φωτογραφίες έχουν εξετάσει…» είπε ο συνήγορος αναφερόμενος στην ιατροδικαστική έκθεση των κ.κ. Καρακούκη και Καλόγρηα, με τον μάρτυρα να απαντά: «Αν έχει γίνει έτσι, εγώ διαφωνώ, αν έχουν βασιστεί μόνο στη δική μου έκθεση, εγώ διαφωνώ, αλλά δεν το πιστεύω…».