Από πνιγμό έχασε τη ζωή του το οκτάχρονο κοριτσάκι που εντοπίστηκε νεκρό μέσα σε πισίνα κατασκήνωσης στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, λίγο πριν από τις 10:00 το πρωί ολοκληρώθηκε η νεκροψία-νεκροτομή στην Ιατροδικαστική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Τα ευρήματα «έδειξαν» ότι το παιδάκι πέθανε από πνιγμό, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες ότι εντοπίστηκε μόνο του μέσα στην πισίνα της κατασκήνωσης.
Μετά τη σύλληψη της ομαδάρχισσας -που αφέθηκε ελεύθερη κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα-, συνελήφθη και ο 34χρονος «αρχηγός» της κατασκήνωσης. Ο άνδρας οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Ο αρχηγός της κατασκήνωσης αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος. Πάντως, το thesstoday μεταδίδει επίσης ότι οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ψάχνουν να εντοπίσουν και να περάσουν χειροπέδες και στον νόμιμο εκπρόσωπο της κατασκήνωσης, ο οποίος είναι κάτοικος Αθηνών και ηλικίας 72 ετών.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας έχει διατάξει πραγματογνωμοσύνη στην πισίνα της κατασκήνωσης, στον χώρο δηλαδή όπου το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Θέλει να διαπιστώσει εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την ασφάλεια και τη φύλαξη παιδιών, ενώ ίδιο έλεγχο έχει διατάξει και συνολικά στην κατασκήνωση, καθώς εάν εντοπιστούν παραλείψεις, ενδέχεται ακόμη και το σφράγισμά της.
Σημειώνεται πως ανακοίνωση εξέδωσε η κατασκήνωση για τον θάνατο της 8χρονης, τονίζοντας πως «θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο στη διερεύνηση των συνθηκών». Η ανακοίνωση, στην οποία παρουσιάζονται όσα προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν μετά το μοιραίο συμβάν, έχουν ως εξής:
«Σήμερα (χθες) Τρίτη 13 Αυγούστου αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρισκόταν στα δωμάτια τους για την μεσημεριανή ανάπαυση διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητά στους χώρους της κατασκήνωσης. Η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην πισίνα χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Στην κατασκηνώτρια παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με τη χρήση απινιδωτή από το ιατρικό προσωπικό της κατασκήνωσης και το ΕΚΑΒ που καλέστηκε αμέσως στον χώρο. Ασθενοφόρο μετέφερε την κατασκηνώτρια στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και κατόπιν στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά μας οδύνη για την απώλεια της κατασκηνώτριας μας και θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο τις αρχές για τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος».
Τα λάθη και η τραγωδία
Την ίδια ώρα, οι γονείς της 8χρονης προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν την τραγωδία που συνέβη και να σταθούν στα πόδια τους, με τον παππού της μικρής να επιρρίπτει ευθύνες και να ζητά απαντήσεις.
Η τραγική υπόθεση έχει προκαλέσει μια σειρά από καίρια ερωτήματα που προς το παρόν παραμένουν αναπάντητα, όπως αν το παιδί συμμετείχε στο μεσημεριανό γεύμα και μετά ξέφυγε από την προσοχή των υπευθύνων και βρέθηκε στην πισίνα. Ή αν προηγήθηκε ο πνιγμός του μεσημεριανού γεύματος ή ακόμη αν διέφυγε της προσοχής την ώρα της κατάκλισης. Επίσης, έγινε καταμέτρηση πριν από το μεσημεριανό γεύμα;
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο παππούς του 8χρονου κοριτσιού είπε: «Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από την κατασκήνωση. Ρώτησα αν είχαν ναυαγοσώστη και είπαν ότι είχαν. Και πώς σας έφυγε το παιδί; Δεν απαντούσαν. Κανείς δεν απάντησε. Το παιδί ήξερε μπάνιο όσο μπορεί να ξέρει ένα οχτάχρονο, ίσα ίσα να επιπλέει. Εμείς του είχαμε πάρει και γιλέκο και μπρατσάκια, αλλά αυτοί δεν του τα φορούσαν του παιδιού. Έχω πόνο και οργή μέσα μου».
Η έμπειρη εκπαιδεύτρια, ναυαγοσώστρια, πάροχος Πρώτων Βοηθειών, Νάντια Αλεξίου, περιέγραψε στο GRTimes τους κανόνες λειτουργίας για τις πισίνες, τον ρόλο του ναυαγοσώστη, ενώ για το συγκεκριμένο περιστατικό εκτιμά ότι έγινε λάθος χειρισμός.
«Έγινε λάθος και δεν έγινε λάθος έχασα κάτι, θα το βρω μετά. Μιλάμε για μια οργανωμένη κατάσταση, οργανωμένη κατασκήνωση, μιλάμε για ομαδάρχες που έχουν την απόλυτη ευθύνη για τα παιδιά και θα πρέπει κατά τη μεσημεριανή κατάκλιση να βρίσκονται έξω από τους κοιτώνες. Αν γινόταν βράδυ το δυστύχημα, θα λέγαμε ότι δεν θα μπορούσε ένας άνθρωπος 24 ώρες το 24ωρο να βρίσκεται έξω από ένα δωμάτιο και να ακολουθεί κατά πόδας τα παιδιά.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν μεσημέρι, τα παιδιά αποσύρθηκαν για μεσημεριανή κατάκλιση, για ύπνο, άρα έξω από τα δωμάτιά τους υπήρχε υπεύθυνος, για αυτό τον λόγο και προχώρησαν στη σύλληψη της ομαδάρχισσας», εξήγησε η κ. Αλεξίου.
«Ο ναυαγοσώστης έχει ευθύνη όταν τα παιδιά βρίσκονται σε θαλάσσιες δραστηριότητες και στον χώρο της πισίνας ή στον χώρο της παραλίας. Ενδεχομένως –κι αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουν δώσει από την Αστυνομία– ήταν ώρα που ο ναυαγοσώστης δεν ήταν στο πόστο του και δεν είχε ευθύνη για το πόστο του. Κανονικά, οι κανόνες λειτουργίας των ναυαγοσωστών λένε ότι, όταν δεν είσαι στην πισίνα, όταν δεν έχεις υπηρεσία, σημαίνεις τον χώρο, τοποθετείς ένα πλέγμα ή αλυσίδες, ενημερώνεις ότι δεν υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη και ότι δεν επιτρέπεται από κανέναν η χρήση της πισίνας. Αυτό ισχύει για όλες τις οργανωμένες εγκαταστάσεις».
Και σημείωσε: «Το ότι βρέθηκε ένα παιδί 8 ετών μέσα στον χώρο της πισίνας, χωρίς ναυαγοσώστη, χωρίς να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος στον χώρο, χωρίς εποπτεία, και κατέληξε όπως κατέληξε, σημαίνει ότι έγιναν τραγικά λάθη, που δυστυχώς είχαν ως συνέπεια την απώλεια ζωής ενός παιδιού.
Προφανώς, μετά το φαγητό, θα έπρεπε τα παιδιά να βρίσκονται στο σπιτάκι τους, θα έπρεπε η μικρή να κοιμάται, όμως με κάποιο τρόπο βρέθηκε στον χώρο της πισίνας με αυτή την τραγική κατάληξη».
Η κ. Αλεξίου έδωσε συμβουλές για τη σωστή χρήση της πισίνας, αλλά και γενικές οδηγίες για την κολύμβηση.
«Δύο με τρεις ώρες μετά το φαγητό θα πρέπει να αποφεύγεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα, διότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργήσει και το στομάχι και η καρδιά. Επομένως, αν το στομάχι κάνει εκείνη τη στιγμή τη λειτουργία, η καρδιά θα δυσκολευτεί και ενδεχομένως να δώσει ανακοπή, με αποτέλεσμα να έχεις περιστατικό μέσα στο νερό που να καταλήξει σε ισχαιμικό επεισόδιο και ο άνθρωπος αυτός να μην τα καταφέρει.
Γενικά, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι όταν είμαστε σε χώρο με νερό. Όταν είμαστε γονείς, θα πρέπει να σκεφτόμαστε διπλά, γιατί τα ανήλικα δεν έχουν την εμπειρία για το πώς θα αντιδράσουν.
Επιπλέον, όταν κάνουμε χρήση πισίνας χωρίς ναυαγοσώστη, σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος να έχει την ευθύνη. Και από την άλλη πλευρά και οι ναυαγοσώστες πρέπει να έχουν τα μάτια τους 104, όταν έχεις μπροστά σου μια κολυμβητική δεξαμενή με κάθε ηλικίας ανθρώπους και ενδεχομένως προβλήματα υγείας».
Σημειώνεται ότι στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν η 19χρονη ομαδάρχισσα που συνελήφθη χθες, αλλά και ο 34χρονος «αρχηγός» με χρέη υπεύθυνου στην κατασκήνωση.