Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η καταγγελία θύματος ενδοοικογενειακής βίας ότι δεν έλαβε βοήθεια από την Αστυνομία όταν τη ζήτησε, λαμβάνοντας, μάλιστα, εξοργιστική απάντηση.

Ειδικότερα, η γυναίκα καταγγέλλει ότι απευθύνθηκε στην Αστυνομία για βοήθεια και αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία. Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ. απαντά πως για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία. 

Το καταγγελλόμενο περιστατικό συνέβη πριν από λίγες μέρες σε Αστυνομικό Τμήμα στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο μετέβη η γυναίκα, για να καταθέσει ότι ο σύντροφός της την κακοποιεί και έχει κάνει κατάληψη στο σπίτι της. «Πήγα το πρωί να δώσω καινούρια κατάθεση για μήνυση, για αστική βία. Ο αξιωματικός υπηρεσίας με κοίταξε καλά-καλά και μου λέει: “Κυρία μου, δεν φαίνεστε κακοποιημένη”. Δηλαδή πώς πρέπει να έρθω; Με μαχαίρια στην πλάτη; Στα πατώματα;», διερωτήθηκε η γυναίκα, μιλώντας στον «Ant1».

«Έκανα την πρώτη μήνυση, για να τον συλλάβουν, πέρασε το εικοσιτετράωρο και δεν τον συνέλαβαν. Ξαναπήγα στην Αστυνομία, δεν έγινε τίποτα. Δεν μπορώ να βγάλω άκρη πουθενά. Έφτασα και στον εισαγγελέα. Έφυγα πάλι με την αίτηση: όπως την έδωσα, μου την παραδώσανε κι έφυγα πάλι», συνέχισε.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος Αφροδίτη Παπαδοπούλου επεσήμανε ότι «η Αστυνομία της είπε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι και να παρέμβουν, διότι ο δράστης είχε κλειστεί μες στο σπίτι και δεν άνοιγε την πόρτα. Στον εισαγγελέα υπηρεσίας αρκέστηκαν μόνο να της πουν ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον καλό δικηγόρο».

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την καταγγελία, τονίζοντας ότι σχηματίστηκε δικογραφία για την υπόθεση και χορηγήθηκε στη γυναίκα panic button, ενώ ο δράστης αναζητήθηκε στα πλαίσιο του αυτοφώρου, για να συλληφθεί. Παράλληλα, αναφέρεται ότι το θύμα δεν δέχτηκε να πάει σε safe house, ενώ όταν η ίδια ζήτησε την απομάκρυνση του συντρόφου της από το σπίτι, ο εισαγγελέας δεν έδωσε σχετική άδεια για επέμβαση της Αστυνομίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας:

«Σχετικά με ρεπορτάζ που προβλήθηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων χθες Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 με καταγγελία θύματος ενδοοικογενειακής βίας, απ’ το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Την 10-06-2024, γυναίκα μετέβη σε Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής και κατήγγειλε ενδοοικογενειακή απειλή και εξύβριση. Απ’ τους αστυνομικούς σχηματίστηκε δικογραφία, χορηγήθηκε η εφαρμογή του Panic Button και ο δράστης αναζητήθηκε εντός των ορίων του αυτοφώρου. Ωστόσο, το θύμα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά του σε ασφαλή δομή (safe house) με συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 11-06-2024, η καταγγέλουσα μετέβη εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα και ζήτησε την απομάκρυνση του συντρόφου της από την κοινή τους οικία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση. Επιπλέον, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο εισαγγελέα για τη συνδρομή δικαστικού λειτουργού, δεν δόθηκε σχετική άδεια για επέμβαση της αστυνομίας εντός της οικίας. Σημειώνεται ότι το θύμα δήλωσε εκ νέου ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά του σε ασφαλή δομή με όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 12-06-2024, η καταγγέλουσα μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να υποβάλλει μήνυση σε βάρος του συντρόφου της για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης λόγω της παρουσίας του εντός της κοινής τους οικίας. Ωστόσο, κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο εισαγγελέα, το θύμα ενημερώθηκε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν στοιχειοθετείται το εν λόγω αδίκημα. Παράλληλα, το θύμα δήλωσε εκ νέου ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά του σε ασφαλή δομή.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2024 ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 45 νέα Επιχειρησιακά Γραφεία, τουλάχιστον ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Το προσωπικό που τα στελεχώνει έχει παρακολουθήσει στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με έμφαση στην ενίσχυση επικοινωνιακών δεξιοτήτων και ενσυναίσθησης.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εργάζονται συστηματικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να βρίσκονται κοντά σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα καταβάλλουν καθημερινή προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή προστασία τους».